Prima pagină » Magazin » Optimizare site mobile friendly: Cateva aspecte tehnice
Optimizare site mobile friendly: Cateva aspecte tehnice

Optimizare site mobile friendly: Cateva aspecte tehnice

04 sept. 2020, 09:52,
în Magazin

Viteza mare de incarcare, indexarea usoara, securizarea SSL, evitarea erorilor de tip 404, eliminarea continutului duplicat, dar si existenta unui sitemap XML sunt doar cateva dintre cele mai importante trucuri tehnice de optimizare site, in general, atunci cand vorbim de Search Engine Optimization (SEO).

Indexarea usoara se refera la faptul ca motoarele de cautare – in speta, Google – dispun de o serie de roboti cunoscuti sub denumirea de crawleri sau spideri. Acestia parcurg toate paginile unui site, verificand continutul lor in vederea indexarii. Cu cat site-ul respectiv va fi mai repede si mai usor indexat, cu atat mai bine. De aceea, construirea unei arhitecturi de linkuri interne coerente va fi un prim pas in procesul de optimizare site.

Securizarea SSL, mai ales in cazul magazinelor online, care proceseaza date cu caracter personal si pentru care SEO reprezinta sufletul comertului electronic, este vitala pentru a transmite utilizatorilor incredere si a-i determina sa nu paraseasca site-ul in urmatoarea secunda. Astfel, pentru optimizarea site-ului din punctul de vedere al sigurantei, extensia „https://” in loc de „http://” va garanta utilizatorilor siguranta datelor personale.

optimizare site

In ceea ce priveste erorile de tip 404, care indica faptul ca o pagina nu mai este disponibila, specialistii care se ocupa de optimizare site-uri recomanda ca acestea sa fie inlaturate in numar cat mai mare – in totalitate, daca este posibil –, astfel incat site-ul sa nu contina niciun link defect. In privinta duplicatelor, optimizarea se realizeaza in asa fel incat continutul text sa fie unic si original, dar sa nu existe nici URL-uri diferite care pot duce catre acelasi continut.

La randul sau, un sitemap XML este deosebit de important pentru optimizarea SEO, deoarece acesta serveste drept lista a tuturor paginilor web aferente, avand rol de „harta” pentru motoarele de cautare. Dintre toate aceste guideline-uri tehnice generale, aplicabile procesului de optimizare site, putem spune ca stabilirea unei viteze de incarcare cat mai mari a paginilor reprezinta un aspect crucial atat pentru varianta desktop, cat mai ales pentru varianta mobile!

Cand vorbim de optimizare site-uri, trebuie sa ne gandim implicit si la caracterul mobile friendly / mobile responsive al respectivului site. In ziua de azi, tot mai multi utilizatori efectueaza cautari pe dispozitive mobile.

Conform comportamentului acestor utilizatori, peste 50% dintre ei au tendinta de a parasi instantaneu un site daca acesta nu se incarca in maximum 3 secunde. Acest lucru se traduce prin faptul ca va creste rata de respingere, in paralel cu scaderea traficului si, implicit, se va declansa migrarea utilizatorilor catre site-urile concurente.

De asemenea, trebuie tinut cont si de faptul ca Internetul 3G si 4G specific dispozitivelor mobile functioneaza mai lent in ceea ce priveste incarcarea paginilor, comparativ cu varianta desktop. Astfel, pentru un site mobile friendly, este indicat ca fiecare pagina sa aiba o dimensiune in octeti mai mica de 4MB, indiferent daca aceasta contine sau nu elemente Flash.

Alaturi de un layout mobile friendly si usurinta in navigare, iata ce alte aspecte mai trebuie avute in vedere privind procesul de optimizare pentru mobil:

– mobilitatea fonturilor, astfel incat sa se deplaseze in sus si in jos, pentru o citire usoara pe ecranele mai mici;

– optimizarea pentru atingere a butoanelor, scrolling-ului si altor elemente de navigare ale site-ului;

– redirectionarea URL-urilor pentru dispozitive mobile catre URL-ul respectiv pentru desktop, fara a crea doua versiuni diferite ale aceluiasi site, de fapt.

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`