Magazin

Optometrist vs oftalmolog: Care sunt diferențele

Publicat: 24 nov. 2022
Optometrist vs oftalmolog Care sunt diferențele

În majoritatea cazurilor, publicul larg nu este conștient de diferențele dintre un specialist optometrist și un medic oftalmolog, prin urmare nu știe la care dintre ei să apeleze pentru o anumită problemă specifică. În acest articol ne propunem să lămurim această dilemă și să spulberăm niște mituri. 

Optometria

Optometria este o știință care se ocupă cu studiul echipamentelor optice, al aparatelor destinate diagnosticării viciilor de refracție și al lentilelor. Specialistul care se ocupă de acest domeniu este denumit optometrist și este absolvent al unei facultăți de inginerie (cel mai adesea), cu supraspecializare în optica medicală [1]. 

Care sunt atribuțiile optometristului?

Optometristul măsoară și studiază acuitatea vizuală, identifică viciile de refracție și recomandă ochelarii sau lentilele de contact adecvate corectării acestora. Mai mult decât atât, el poate identifica și semnele unei alte afecțiuni oftalmologice și, atunci când este cazul, recomandă pacientului să apeleze și la sfaturile unui medic oftalmolog.

Concret, responsabilitățile sale constau în:

 • Verificarea vederii prin toate testele specifice necesare pentru identificarea și evaluarea tuturor viciilor de refracție;
 • Utilizarea corectă a aparaturii moderne destinate identificării viciilor de refracție;
 • Identificarea unor probleme ca miopia, hipermetropia, astigmatismul, strabismul etc;
 • Prescrierea ochelarilor adecvați ca și număr de dioptrii pentru corectarea problemei pacientului;
 • Prescrierea tratamentelor pentru probleme medicale minore (iritații, corpi străini etc) [2].

În cazul în care dorești un control la ochi în Iași sau în alt oraș, poți apela la serviciile unui optometrist care va realiza o evaluare generală și va putea recomanda ochelarii sau lentilele de contact adecvate sau, dacă se impune, un control suplimentar la medicul oftalmolog. 

Oftalmologia 

Oftalmologia este o ramură medicală care se ocupă de tratarea pacienților cu afecțiuni ale globului ocular și ale anexelor globului ocular (pleoape, sistem lacrimal). 

Medicul oftalmolog este absolventul unei facultăți de medicină și al unei perioade de rezidențiat de 4 ani. Tot el este cel îndreptățit să efectueze intervenții chirurgicale la nivelul globului ocular sau al organelor anexe [1]. 

Care sunt atribuțiile medicului oftalmolog?

Mulți pacienți apelează la medicul oftalmolog pentru evaluarea vederii și prescrierea ochelarilor de corecție, dar aceasta nu este activitatea specifică a acestuia, chiar dacă o poate realiza cu ajutorul aparatelor specifice pe care le utilizează și specialistul optometrist. 

Pe lista atribuțiilor și responsabilităților sale intră și:

 • Diagnosticarea afecțiunilor oculare;
 • Recomandarea de investigații suplimentare pentru diagnosticarea afecțiunilor oculare;
 • Măsurarea unor indici specifici cum sunt capacitatea cromatică și de refracție, tensiunea oculară, fundul de ochi;
 • Prescrierea de rețete medicamentoase;
 • Depistarea unor probleme medicale asociate afecțiunilor oculare (diabet, scleroză multiplă etc);
 • Realizează intervenții chirurgicale. 

În plus, medicul oftalmolog are posibilitatea de a se specializa într-o anumită problemă a globului ocular, urmând o supraspecializare medicală sau chirurgicală [3]. 

Cum aleg specialistul care mi se potrivește?

Alegerea unui medic oftalmolog sau a unui optometrist ține, în primul rând, de serviciul de care ai nevoie:

 • Optometristul este alegerea corectă dacă e vorba despre o evaluare de rutină a vederii: testarea anuală recomandată tuturor, o rețetă de ochelari sau lentile de contact, schimbarea periodică a lentilelor de contact;
 • Oftalmologul este alegerea corectă în cazul unei patologii serioase a globului ocular (glaucom, cataractă) sau dacă este necesară o intervenție chirurgicală;
 • Opticianul – trebuie menționat –  este specializat în rame și lentile, el fiind cel care montează sau modifică lentilele conform prescripției optometristului sau oftalmologului. În plus, el este cea mai potrivită persoană pentru recomandări de ordin estetic și funcțional în ceea ce privește viitoarea pereche de ochelari a clientului.

Atât optometristul, cât și oftalmologul, sunt specialiști în domeniul îngrijirii vederii, al căror background educațional diferă semnificativ, ceea ce îi îndreptățește să ofere servicii diferite. Este important să apelezi la persoana potrivită, pentru o economie semnificativă de resurse de timp și financiare.

Bibliografie:

 1. “Difference between an Ophthalmologist, Optometrist and Optician – American Association for Pediatric Ophthalmology and Strabismus.” Aapos.org, 2019, aapos.org/glossary/difference-between-an-ophthalmologist-optometrist-and-optician, accesat la 24.11.2022;
 2. Eleesha Lockett, MS. “Optometrist vs. Ophthalmologist: What’s the Difference?” Healthline, Healthline Media, 17 Sept. 2019, www.healthline.com/health/eye-health/optometrist-vs-ophthalmologist, accesat la 24.11.2022;
 3. Ministerul Sanatatii CURRICULUM de PREGĂTIRE ÎN SPECIALITATEA OFTALMOLOGIE, 2018, accesat la 24.11.2022.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/patient-checking-vision-on-modern-equipment-in-clinic-5752254/ 
Adauga un comentariu