National

Orban, anunţul zilei pentru bugetari. Ce se întâmplă cu salariile a zeci de mii de români

Publicat: 06 iun. 2020

Guvernul nu intentioneaza să mai majoreze salariile celor din sistemul public. Premierul Ludovic Orban a anuntat ca veniturile bugetarilor sunt rezonabile si nu se pot inventa noi motive de a creste salariile.

„Oamenii trebuie sa inteleaga: nu poti sa dai al doilea, al treilea salariu. O sa ajunga sa dea pentru orice moment al vietii înca un salariu. In sectorul public, veniturile sunt rezonabile. Nu mai putem inventa noi si noi motive de a creste salariale. Generarea de cheltuieli absurde provoaca grave dezechilibre”, a spus premierul Ludovic Orban, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Cernica, unde a participat la evenimentul de lansare a proiectului „Produs în Arie Naturală Protejată”.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, o lege care introduce salariul minim diferenţiat pentru angajaţi, în funcţie de pregătirea profesională. Actul normativ prevede că un angajat cu studii superioare finalizare, care şi-a luat doctoratul în domeniul în care-şi desfăşoară activitatea, trebuie să fie plătit cu cel puţin 4.460 de lei brut.

Vor exista 11 noi salarii minime a căror valoare diferă în funcţie de studii şi postul ocupat, în loc de cele trei salarii minime din prezent – salariul minim pentru cei fără studii superioare, pentru cei cu studii superioare și pentru cei din construcții.

În funcție de pregătire, cuantumul salariului brut lunar al angajatului se stabileşte prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată (2.230 de lei).

Comentarii
  • Depinde de postul ocupat.Daca se cere studii superioare pentru a-l ocupa este ok, in acaz contrar nu.Nu poti plati o infirmiera, asistenta, etc studii superioare deoarece postul nu prevede obligativitatea detinerii studiilor.Faptul ca ai 1, 2, 3 facultai si esti sofer la primarie nu-ti da dreptul la supliment de salariu.

  • ati inebunit?cum sa dai salariu minim diferentiat unde se mai intampla asa ceva,cum poate avea in constructii un salar minim mai mare decat o persoana care lucreaza in constructii de masini unde se cere precizii de microni.salariu minim trebuie sa fie unul singur ptr. toata lumea iar de acolo fiecare negocieaza cu patronul.80%din absolventi de studii sperioare nu stiu pe unde merge trenul.salariul se acorda in functie de ceace stii sa faci.

Adauga un comentariu