Local

Organe pentru transplant, transportate din Bulgaria în România cu un avion SMURD. Acestea au ajuns la Spitalul Parhon din Iași

Publicat: 02 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Organe pentru transplant transportate din Bulgaria în România cu un avion SMURD. Acestea au ajuns la  Spitalul Parhon din Iași
Organe pentru transplant, transportate din Bulgaria în România cu un avion SMURD

Şeful Agenţiei Naţionale de Transplant, Guenadiy Vatachki, a precizat, după ce organe prelevate din Bulgaria au fost transportate cu un avion SMURD pentru a fi transplantate unor pacienţi din România, că este prima prelevare din altă ţară de anul acesta. Anul trecut au fost patru prelevări din afara ţării – două în Bulgaria șidouă în Republica Moldova, iar România a trimis un cord și un ficat către aceste două ţări, transmite News.ro.

„Ieri a avut loc o prelevare de organe la un donator aflat în moarte cerebrală din Bulgaria. Întrucât pe teritoriul Bulgariei nu au existat primitori compatibili, organele au fost oferite către Romania, pe baza protocolului de colaborare în domeniul transplantului între cele două ţări. Echipa din Spitalul Parhon s-a deplasat de urgenţă cu avion de la SMURD pana la Sofia, unde a efectuat prelevarea si ulterior s-a intors la Iaşi pentru a le transplanta, noaptea trecută”, a anunţat joi directorul Agenţiei Naţionale de Transplant, medicul Guenadiy Vatachki.

Este prima prelevare din altă ţară din anul acesta

El a explicat că ideea colaborărilor între ţări pentru schimbul de organe este ca acestea să nu fie irosite atunci când nu există pacienţi compatibili în ţara respectivă, conform recomandărilor europene.

Aceasta este prima prelevare din altă ţară din anul acesta.

„În aceste momente, avionul SMURD Bombardier Learjet 75 nr. 1123 a încheiat o misiune specială externă, ce a constat în transportul unei echipe medicale pentru transplant şi a organelor prelevate, din Bulgaria în România”, a transmis, miercuri seară, Inspectoratul General al Aviaţiei.

Sursa citată a precizat că, în mai puţin de o oră, echipajul avionului a reuşit să transporte echipa medicală şi doi rinichi prelevaţi pentru transplant, din Sofia la Iaşi.

„Rinichii urmează să ajungă la doi cetăţeni români, a căror singură şansă la o viaţă normală este transplantul. Împreună, toţi cei implicaţi în executarea acestei misiuni, au format o echipă care a făcut ca drumul de la donator la primitori să fie parcurs fără probleme şi în timp util”, a mai transmis sursa citată.

Până în momentul de faţă, în 2024 au fost 33 de donatori în moarte cerebrală şi peste 100 de transplanturi de organe.

Adauga un comentariu