Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer este revoltată de felul în care pacienții bolnavi de cancer sunt tratați de unii medici. Aceștia se confruntă cu o nepăsare mare din partea doctorilor, iar majoritatea acordă foarte puțin timp pacienților. De cele mai multe ori, bolnavii pleacă din cabinetul medicului fără a înțelege mare lucru despre diagnostic, tratament, reacții adverse.
Pacienții bolnavi de cancer, lăsați să cerșească empatie din partea medicului curant
Reprezentanții pacienților susțin că aceasta este realitatea din spitale, în special în cazul celor care suferă de cancer și sunt tratați la Institutul Regional de Oncologie (IRO), nu sunt vizitați niciodată de medicul curant după operație, iar în cel mai bun caz mai discută cu un medic rezident.
Există pacienți care din cauza comportamentului pe care medicul oncolog l-a avut față de ei renunță complet la tratament, ceea ce înseamnă că renunță și la viață, pentru că nu mai suportă suferința și nepăsarea prin care trec. Empatia este o valoare care lipsește din sistemul sanitar, iar cel care are cel mai mult de suferit este bolnavul, care și așa se află într-o situație delicată.
„Din păcate, încă ne mai întâlnim cu o atitudine paternalistă a medicului, care numai că nu ne spune că «eu sunt Dumnezeul tău de acum», neavând niciun dialog privind tratamentul, privind șansele de supraviețuire. Cu toate acestea, vreau să spun că nu toți medicii sunt în această situație, există încă medici care comunică, marea majoritate empatizează cu pacienții și, din păcate, avem și medici care tratează cu indiferentă pe cei care suferă de probleme oncologice”, subliniază Cezar Irimia, președinte Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.
Spitalul a devenit un loc în care empatia față de pacient lipsește de cele mai multe ori, în special pentru că majoritatea dintre ei nu-și cunosc drepturile și consideră că așa trebuie să se comporte un medic.
„Boala nu iartă pe nimeni și nu ne bucurăm de acest lucru, pentru că ne dorim să avem medici sănătoși, care să aibă grijă de noi, dar atitudinea unora umbrește toată breasla medicilor oncologi din România. Am avut sesizări de acest gen din partea pacienților noștri, mulți pacienți din cauza acestei atitudini renunță definitiv la tratament, la medicul respectiv, dar renunță și la viață pentru că nu se mai adresează altui medic. Nu au informațiile necesare, că pot să meargă la alt medic oncolog, este dreptul lor și de aici mai pierdem câteva vieți, de parcă nu am pierde destule din această patologie.
Ne străduim să educăm pacienții din punct de vedere al sistemului sanitar, să le arătăm permanent care le sunt drepturile și să-i ajutăm atunci când întâmpină asemenea greutăți, pentru că, dacă nu au o comunicare bună cu medicul, atunci intervenim și noi, rugăm medicul să permită pacientului, să-i dea dosarul și să migreze la alt medic curant, chiar am avut situații de genul acesta și găsim înțelegere până la urmă. Și la Iași avem destule exemple, chiar în spitalul IRO, empatia, dialogul este apanajul profesioniștilor adevărați”, adaugă Cezar Irimia, președinte Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.
Colegiul Medicilor din Iași are doar 30 de reclamații pe an
Reprezentanții Colegiului Medicilor din Iași au subliniat faptul că se organizează cursuri de comunicare și de responsabilitate profesională, dedicate doctorilor, pentru a-i ajuta să-și regleze comportamentul care de cele mai multe ori lasă de dorit. În esență, este singurul lucru care se poate face în direcția aceasta. Este de așteptata ca reprezentanții Colegiului să țină partea medicilor.
„Noi, ca și Colegiul Medicilor din Iași, organizăm programe educaționale în acest sens, de comunicare, care să ajute la relația între medic și pacienți. Noi nu facem comentarii, dacă cineva este nemulțumit, poate face plângere și, ulterior, noi facem investigații pentru a vedea ce s-a întâmplat. Nu avem un număr foarte mare de reclamații, sunt 30 de reclamații pe an, ceea ce nu este o cifră semnificativă. Nu percepem ideea de foarte multă lume nemulțumită, însă sigur că există, și noi tratăm aceste cazuri cu maximă atenție”, declară dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din Iași, în legătură cu bolnavii de cancer.
Cel mai elocvent exemplu GAFTON un frustrat disperat după studente. Vizitați salonul auto de la IRO. numai șpăgari,in frunte cu marele DECAN, șpăgarul nr1
Doar 30 de reclamatii pe an pentru ca nu rezolva nimic. Empatia lipseste complet iar spaga e la loc de cinste la oncologie. Nu cursurile le lipsesc ci metodele punitive,iti bati joc de om gasim metode Colegiale ca sa n=o mai faci. Din pacate e tara lui nimeni nu face nimic decit plingeri pe retele de socializare,la ziare si jigniri colegiale,ne meritam soarta.
Nu trebuie sa le cerem neaparat empatie,doar să-și faca datoria in mod corect.
Medicii sunt bugetari de lux. Primesc prea multi bani pentru cat fac.
GAFTON -moartea in halat alb.Daca ajungeti la IRO feriti-va de acest medic ,va omoara cu zile.
…”doar 30 de reclamații pe an”…
“Doar” 30 de bolnavi de cancer vi se pare puțin?!?
E vorba de 30 de suflete aflate în suferință, fără speranță.
Vedeți, asta este IRO: aroganță, lipsă de empatie etc.🥲
Am auzit de acest Gafton,doar pareri negative. IRO s-a degradat,mergeti in Ardeal si veti vedea diferenta,tot doctori dar alti oameni