Actualitate

Pacienții care fac dializă și au coronavirus vor face naveta între spitale! Medicii au găsit o soluție care să nu ducă la complicații ale bolii – VIDEO

Publicat: 17 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Pacienții care sunt dependenți de dializă și sunt diagnosticați cu coronavirus vor putea face ședințele de dializă în spital. Internați la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, aceștia vor fi transportați ori de câte ori e necesar la Spitalul „Dr. C.I. Parhon”. Recent, un pacient care face dializă a fost suspect de coronavirus, dar în urma testării s-a constatat că nu era infectat cu COVID-19.

Pacienții care au probleme renale și sunt diagnosticați cu coronavirus vor face naveta pe perioada spitalizării între Spitalul de Boli Infecțioase și Spitalul „Dr. C.I. Parhon”. Protocolul de urgență al celor două spitale prevede soluții pentru continuarea procedurilor de dializă chiar dacă pacientul este depistat cu COVID-19.

„Spitalul «Parhon» este un spital care tratează pacienți cu boală cronică de rinichi și afecțiuni urologice. În aceste condiții, pacienții care fac dializă cronică, pacienții cu transplant sau pacienții vârstnici fac parte din categoriile cu risc de a deveni pacienți critici atunci când sunt declarați pozitiv la testul de depistare coronavirus. Pregătindu-ne pentru acest scenariu, Spitalul «Parhon» a identificat și izolat o zonă întreagă din cabinetele spitalului pentru a oferi tratament și acestor pacienți. Este vorba în mod deosebit de pacienți care depind de dializă, pacienți cu dializă cronică sau acută”, spune dr. Ionuț Nistor.

Măsuri pentru siguranța pacientului

Reprezentanții spitalului susțin că toate programările pentru intervențiile chirurgicale care nu erau o urgență au fost anulate. Mai mult decât atât, medicii se ocupă doar de cazurile care reprezintă o urgență. Se discută despre un scenariu în care, în momentul în care Spitalul de Boli Infecțioase Iași își va atinge capacitatea maximă, unii pacienți vor fi transferați la „Parhon”.

„Am anulat și am limitat toți pacienții care aveau programare la intervenții urologice. De asemenea, toate programările din ambulatoriu au fost anulate sau văzute dacă erau urgențe. Suntem pregătiți pentru a face dializă pacienților care au infecție cu COVID-19. Atât pacienților care sunt cunoscuți cu insuficiență renală, cât și celor care au nevoie de dializă acută. Protocolul de urgență impune tratarea pacientului la Spitalul de Boli Infecțioase și dializa la Spitalul «Parhon». În momentul în care Spitalul de Boli Infecțioase nu va mai face față, vom prelua și noi o parte din pacienți”, adaugă medicul ieșean.

Adauga un comentariu