Local

Pacienții infectați cu coronavirus au tulburări de vedere! La Clinica de Oftalmologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon” Iași au ajuns persoane cu complicațiile cele mai grave din ultimii 30 de ani

Publicat: 23 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pacienții infectați cu coronavirus au tulburări de vedere La Clinica de Oftalmologie de la Spitalul Sfântul Spiridon Iași au ajuns persoane cu complicațiile cele mai grave din ultimii 30 de ani
Virusul SARS-CoV-2 poate ajunge în organism dacă intră în contact cu ochii, iar medicii oftalmologi spun că efectele negative asupra vederii post-COVID-19 pot fi semnificative

Medicii oftalmologi de la Clinica de Oftalmologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași au tratat pacienții cu complicații post-COVID-19. Dacă mâna care nu a fost dezinfectată vine în contact cu ochii, ne putem infecta cu coronavirus, care ajunge în organism prin secreția conjunctivală

Medicii de la Clinica de Oftalmologie din Spitalul „Sfântul Spiridon” Iași, dar și medicii care au tratat pacienții infectați cu coronavirus au observat efectele bolii asupra vederii. De multe ori, medicii oftalmologi au fost apelați de ieșenii care acuzau o roșeață puternică a ochiului și un disconfort ocular și care au fost trimiși către unitățile medicale pentru a-și face testul PCR. Nu au fost prea rare cazurile în care pacienții erau confirmați pozitiv cu coronavirus. Studiile au arătat că, prin secreția conjunctivală, se poate transmite noul tip de virus. Din acest motiv, încă de la început, medicii au cerut o protecție mai atentă în timp ce realizau consultațiile pacienților. Pierderea mirosului și a gustului nu sunt sigurele semne de luat în considerare pentru o eventuală infecție cu coronavirus.

Virusul SARS-CoV-2 poate fi transmis și prin contact cu ochii

Încă din primele două luni de la debutul pandemiei de COVID-19, medicii și specialiaștii au susținut faptul că virusul SARS-CoV-2 se poate transmite și dacă intră în contact cu ochii.

„Secreția conjunctivală, atunci când spunem de transmiterea virusului SARS-CoV-2. Ochiul uneori reflectă starea din jur a nasului, a sinusurilor maxilare, a urechii. Examinăm extrem de aproape pacientul atunci când facem microscopia și alte examene medicale. Nu numai masca era suficientă, ci trebuia să ne protejăm inclusiv când examinam ochiul și atunci am luat înainte măsurile, cum ar fi sistemul de apărare la biomicroscop, ochelari speciali atunci când examinam un pacient suspect COVID-19 sau confirmat pozitiv și, eventual, întotdeauna să purtăm mănuși. În lunile martie – aprilie, uneori ne sunau pacienții și spuneau că au hiperlăcrimare, ochiul este foarte roșu, că îi deranjează, nu pot suporta lumina. Nu o singură dată le recomandam celor care aveau ochiul foarte roșu, lăcrimos, să facă un test COVID-19 și erau confirmați pozitiv”, spune prof. dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași.

Ochii foarte roșii pot arăta o posibilă infecție cu coronavirus

Ieșenii care au sunat medicii oftalmologi acuzând că lăcrimează frecvent, că au ochii foarte roșii, iar apoi își făceau testul PCR erau confirmați pozitiv cu coronavirus. Studiile arată că sănătatea ochilor poate fi afectată de boala COVID-19.

„Poate fi un semn de alarmă faptul că ochiul este foarte roșu, cu hiperlăcrimare și nu suportă lumina, chiar înainte de a face febră sau de a avea o tuse. Problema a început după ce cazurile de COVID-19 au fost internate, după ce pacienții au ajuns cu o saturație de oxigen scăzută sau când pacienții sau colegii doctori de la pneumologie și de la boli infecțioase ne-au semnalat că pacientului a început să îi scadă vederea.

Am studiat și am luat toată patologia și am observat că cei care fac mici eroziuni corneene, dar care s-au îmbolnăvit cu COVID-19, pot să facă keratite virale. Așa cum există în literatură, keratitele pot fi determinate de virusul herpetic și de un alt virus, afectarea corneei se numește keratită virală. Din păcate, keratitele care au fost într-un context COVID-19 au fost mult mai severe, au avut o evoluție mult mai gravă și s-au lăsat cu cicatrici corneene care au dus la determinarea scăderii acuității vizuale”, adaugă prof. dr. Camelia Bogdănici.

Medicii ieșeni specializați în domenii diferite au colaborat pentru a trata pacienții

Medici de la Clinica de Oftalmologie a Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași au colaborat cu medici pneumologi și infecționiști pentru a trata pacienții care au avut afecțiuni oculare post-COVID-19.

„O multitudine de virusuri care determină atât modificări retiniene, hemoragie retiniană sau la nivelul nervului optic, afectări care sunt nevrite. Am avut astfel de pacienți care au trecut prin perioada COVID-19 care au avut complicații, care au ajuns cu respirație dificilă. Un pacient a venit la consultații cu tot cu tubul de oxigen și ne-a semnalat că se confruntă cu scăderi de vedere, dar că are o vedere care scade și care apare din nou. Așa că ne-am gândit că ar putea fi și un factor vascular, pentru că un oxigen insuficient duce la vascularizare insuficientă și, bineînțeles, la o hrănire a nervului optic insuficientă. Am găsit pacienți care aveau modificări de fond de ochi, chiar cu nevrite, și atunci am tratat multidisciplinar astfel de cazuri”, încheie medicul ieșean.

Adauga un comentariu