Prima pagină » Culinar » Pain au Chocolat clasic. Rețete delicioase inspirate din patiseria franțuzească

Pain au Chocolat clasic. Rețete delicioase inspirate din patiseria franțuzească

06 feb. 2025, 15:17,
în Culinar

Pain au Chocolat, cunoscut și sub numele de croissant cu ciocolată, este unul dintre cele mai îndrăgite produse din patiseria franțuzească. Cu un aluat pufos, foietaj crocant și o umplutură bogată, acest desert reprezintă alegerea perfectă pentru micul dejun sau pentru o gustare specială. În plus, rețeta poate fi adaptată la gusturile personale.

Rețetă clasică de Pain au Chocolat

Pentru aluat de Pain au Chocolat ai nevoie de 500 de grame de făină, 250 de mililitri de apă rece, 50 de grame de zahăr, 10 grame de sare, 10 grame de drojdie proaspătă și 50 de grame de unt topit. De asemenea, pentru a pregăti stratul de unt îți mai trebuie 300 de grame de unt rece, cu cel puțin 82 la sută grăsime. Pentru umplutură îți trebuie 200 de grame de ciocolată neagră în tablete mici sau batoane de ciocolată pentru patiserie, iar pentru finisare 1 ou bătut. Un alt desert cu ciocolată care te va cuceri la prima mușcătură sunt brioșele.

Într-un bol mare, dizolvă drojdia în apa rece, adaugă făina, zahărul, sarea și untul topit și frământă aluatul până devine elastic și neted, apoi lasă-l să crească într-un loc cald timp de aproximativ 1 oră, până își dublează volumul. Ulterior, întinde-l într-un dreptunghi mare, așază untul rece, tăiat sub formă de blocuri, peste jumătatea aluatului și pliază-l peste celălalt jumătate. Răstoarnă totul pe o suprafață presărată cu făină și împăturește aluatul de 3-4 ori, lăsându-l la frigider între fiecare împăturire, timp de aproximativ 30 de minute, pentru a obține un foietaj stratificat și crocant. Întinde-l într-un strat subțire și taie-l în dreptunghiuri, așază câte câteva tablete de ciocolată la marginea fiecăruia și rulează strâns aluatul, formând cilindri. Apoi, pune rulourile pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, unge-le cu ou bătut și lasă-le să mai crească 30 de minute. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius și coace croissantele timp de 15-20 de minute, până când devin aurii și crocante. Pain au Chocolat este gata atunci când aluatul este pufos, iar ciocolata s-a topit ușor, dând o aromă intensă desertului.

Rețetă alternativă – croissant cu gem de caise

Pentru cei care doresc să experimenteze o variantă diferită, croissantul cu gem de caise este o alegere inspirată. Pentru această rețetă trebuie să pregătești 500 de grame de făină, 250 de mililitri de apă rece, 50 de grame de zahăr și 10 grame de sare. În plus, îți mai trebuie 10 grame de drojdie proaspătă, 50 de grame de unt topit, 300 de grame de unt pentru stratificare, 200 de grame de gem de caise și 1 ou bătut. Dacă îți plac rețetele ce au fructe la bază, poți încerca și tarta cu piersici, un desert răcoritor.

Urmează pașii de preparare a aluatului de bază, similar cu rețeta de Pain au Chocolat, pentru a obține un aluat de foietaj bine stratificat, care va fi folosit ulterior pentru a forma croissantele. Ulterior, întinde aluatul obținut într-un strat subțire și taie-l în triunghiuri cu baza de aproximativ 10 cm. Pe fiecare pune o lingură generoasă de gem de caise, apoi rulează-l de la bază spre vârf, formând un croissant clasic. Așază prăjiturile pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și lasă-le să mai crească timp de 30 de minute. Între timp, preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius, unge croissantele cu ou bătut și coace-le timp de 15-20 de minute, până când devin aurii și aerate. Gemul de caise se va combina perfect cu aluatul crocant, oferind o notă dulce și aromată desertului. Fie că alegi rețeta clasică de Pain au Chocolat sau optezi pentru varianta alternativă de croissant cu gem de caise, vei avea ocazia să te bucuri de o patiserie de casă de excepție.

Bugetul.ro
Tăcutul patron de la Arabesque, marele magazin de materiale de construcții din România. Afacerile l-au transformat într-unul dintre cei mai bogați oameni din Galați
redactia.ro
Dana Budeanu i-a distrus pe Călin și Cristela Georgescu. "V-ați folosit de Biserică ca ultimele scursuri"
Bugetul.ro
Județele groazei din România. Oamenii rămân pe drumuri din cauza concedierilor masive făcute de companiile care funcționează în aceste zone ale țării
a1.ro
O femeie și-a comandat o geantă de pe un site preferat de români. A rămas mască atunci când a deschis punga adusă de curier
Playtech.ro
”Salariul” legendar al Andreei Esca, depășit de propria fiică. Alexia Eram are încasări uriașe
observatornews.ro
Vremea se schimbă radical de luni în ţară. Revin ninsorile, iar temperaturile scad cu 20 de grade
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cum prepară Cătălin Scărlătescu cafeaua turcească la ibric. Secretul, dezvăluit de chef
realitatea.net
Nu răspunde niciodată la numerele de telefon care încep cu aceste cifre. Sunt folosite de escroci pentru a mai da o lovitură
SportpeSurse
Bombă de presă! Idilă în familia lui Trump, după ce detaliile dintre Tiger Woods și Vanessa au făcut înconjurul lumii
Playtech.ro
Nawfal, „Puștiul lui Musk”, i-a spus lui Georgescu că are afaceri in România, dar nici urmă de ele. Legătura cu frații Tate
Dailybusiness.ro
Sute de angajați din școlile de stat, concediați în urma unei ordonanțe. Decizia se aplică și medicilor
RomaniaTV
Iarna se întoarce, un ciclon va aduce ninsori! Elena Mateescu, ANM: Trecem de la 30 de grade C, la temperaturi negative!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Mihai Trăistariu, dezvăluiri despre relația cu Ioana Ignat. De ce a fost părăsit: Ne plăcea să facem dragoste în fiecare dimineaţă
redactia.ro
Povestea lui Răzvan Arnăut, jandarmul împușcat mortal de un coleg. Tânărul a reprezentat România în competițiile europene de sport
ego.ro
Vedeta PRO TV regretă relația cu postul! Dezvăluiri neașteptate! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`