International

Pandemia a condus la creșterea salariului minim într-un stat european! Este vorba de 3.700 de euro

Publicat: 01 oct. 2020
Pandemia a condus la creșterea salariului minim într-un stat european! Despre ce sumă este vorba
Pandemia a condus la creșterea salariului minim într-un stat european! Despre ce sumă este vorba

Geneva va introduce un salariu minim de 4.086 de franci elvețieni, aproximativ 3.700 de euro, cel mai mare din lume, după ce localnicii au aprobat măsura printr-un vot exprimat duminică, pe fondul îngrijorării provocate de rapoartele privind creșterea sărăciei legate de coronavirus în orașul elvețian.

Astfel, salariul minim va fi de 23 de franci elveţieni (21 de euro) pe oră – mai mult de dublu față de Franța vecină pentru toţi cei care lucrează în acest oraş, care este unul dintre cele mai scumpe din lume, potrivit The Guardian.

Pandemia a condus la creșterea salariului minim într-un stat european! Despre ce sumă este vorba

Salariul minim garantat de 4.086 franci elveţieni pe lună pentru 41 de ore de muncă săptămânal rămâne o raritate în Elveţia. Geneva este abia al treilea canton, din 26, care îl adoptă, după Jura şi Neuchâtel. În 2014, alegătorii au votat împotriva introducerii unui salariu minim pentru întreaga confederaţie. La Geneva abia la a treia participare la urne susţinătorii acestei măsuri sociale au reuşit să convingă în cele din urmă 58% din electorat, potrivit rezultatelor finale publicate duminică. Partidele de stânga şi sindicatele au prezentat măsura ca pe un mijloc de combatere a sărăciei.

Televiziunea France 3 a precizat că măsura a venit după ce orașul elvețian, a cărui economie depinde de turiști și de vizitatorii în scop de business, a fost lovit în mod deosebit de pandemia Covid-19, iar cozile din fața băncilor de alimente se măresc constant.

Michel Charrat, președintele Grupului transfrontalier european, o organizație independentă care îi sprijină pe cei care trăiesc și lucrează dincolo de granița franco-elvețiană, a descris rezultatul votului ca un „semn de solidaritate” pentru săracii orașului.

„Covid a arătat că o anumită parte a populației elvețiene nu poate locui la Geneva … 4.000 de franci elvețieni este minimul pentru a nu scădea sub pragul sărăciei și a vă afla într-o situație foarte dificilă”, a spus Charrat.

În România, salariul minim ar urma să fie eliminat. Milioane de români vor fi afectaţi

Salariul minim ar putea fi înlocuit cu o remuneraţie pe oră. Măsura este propusă chiar de ministrul Muncii, Violeta Alexandru. Sindicatele consideră eliminarea salariului minim pe lună doar o portiţă pentru evaziune fiscală.

Ministrul Muncii propune introducerea unui salariu minim pe oră, în loc de un salariu minim garantat lunar. Sindicatele, însă, nu văd cu ochi buni noua măsură propusă de Violeta Alexandru. Sindicaliştii spun că astfel statul ar da posibilitatea angajatorilor să încheie contracte de muncă pe o singură oră, iar banii neimpozitați și nefiscalizați pentru restul programului ar ajunge la angajat într-un plic, potrivit Antena 3.

În România, 30% dintre salariați sunt plătiți cu salariul minim pe lună iar în Europa sunt doar patru țări care au un salariu minim pe oră: Danemarca, Finlanda, Italia și Norvegia.

O altă măsură luată în calcul de autorităţi este scurtarea perioadei de preaviz de la 20 de zile la 10 zile lucrătoare pentru funcțiile de conducere și la 5 zile lucrătoare pentru funcțiile de execuție. Perioada de probă ar urma și ea să scadă de la 90 la zile, la 30 de zile.

Comentarii
  • violeta alexandru un sut in kur la ma-ata ca sa elimini salariul minim mananca tu fa hoato mananaca tu din 1300 lei hai mars Violeta Alexandru numai prostii ca sa ne omorati cu saracia , nici in afganistan nu au salarii mici ca in romania, bine ca sunt tare buni banii contribuabilului

Adauga un comentariu