International

Papa Francisc a fost înregistrat în secret în timpul unui apel telefonic cu cardinalul Angelo Becciu

Publicat: 25 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Papa Francisc a fost înregistrat în secret în timpul unui apel telefonic cu cardinalul Angelo Becciu
Papa Francisc a fost înregistrat în secret în timpul unui apel telefonic cu cardinalul Angelo Becciu

Papa Francisc a fost înregistrat în secret în timpul unui apel telefonic cu unul dintre cardinalii săi, a reieșit joi în timpul unui proces financiar în desfășurare la Vatican.

Un tribunal de la Vatican a audiat înregistrarea audio dintre Papa Francisc și cardinalul Angelo Becciu, inculpat în proces, în care cardinalul îi cere Papei să confirme că a autorizat plăți pentru a ajuta la eliberarea unei călugărițe răpite în Africa.

Apelul a avut loc cu trei zile înainte de începerea procesului de la Vatican

Jurnaliştilor nu li s-a permis să asculte înregistrarea, dar o transcriere de la Poliţia Financiară Italiană a fost publicată ulterior de agenţia italiană de ştiri Adnkronos. De asemenea, trei avocați ai apărării de la proces au confirmat ulterior conținutul conversației jurnaliștilor de la Vatican prezenți.

Înregistrarea a fost făcută de o terță parte în camera cu cardinalul Becciu în timpul convorbirii telefonice, care a avut loc pe 24 iulie 2021. Apelul a avut loc cu trei zile înainte de începerea procesului de la Vatican în care Becciu este acuzat de delapidare și abuz în serviciu, la doar 10 zile după ce Francis a fost eliberat din spital pentru o operație intestinală.

În apel, Becciu îi cere Papei să confirme că a autorizat plățile pe care cardinalul le-a făcut unui auto-descris consultant de securitate pe nume Cecilia Marogna – care este și acuzată de delapidare în proces – pentru a plăti, la rândul său, firma britanică, Inkerman Group, pentru a ajuta la eliberarea călugăriței care fusese răpită de militanții islamici în Mali în 2017, se arată în transcriere.

Sumele plătite, potrivit cardinalului Becciu, care era la acea vreme numărul doi la Secretariatul de Stat al Vaticanului, erau de 350.000 de euro (363.706 USD) firmei britanice și 500.000 de euro (519.580 USD) drept răscumpărare pentru călugăriță.

Nu există nicio prevedere ca un Papă să fie chemat ca martor într-un proces

Potrivit stenogramei, Papa a spus în apel că și-a amintit vag și îi cere cardinalului să scrie ceea ce ar dori ca Papa să confirme.

Conform legii Vaticanului, nu există nicio prevedere ca un Papă să fie chemat ca martor într-un proces.

Cardinalul Becciu, care a fost concediat din serviciu și decăzut de majoritatea drepturilor sale de cardinal de către Papa Francisc în septembrie 2020, a susținut întotdeauna că orice tranzacție financiară pe care le-a întreprins a fost pe deplin aprobată de superiorii săi, inclusiv de Papa Francisc. Becciu și Marogna au pledat amândoi nevinovați pentru toate acuzațiile din proces.

O declarație a avocaților lui Becciu trimisă joi la CNN nu a comentat apelul telefonic înregistrat în secret.

Dezvăluirile unui apel telefonic înregistrat în secret și ceea ce știa Papa Francisc despre tranzacțiile financiare ale Vaticanului sunt doar cele mai recente dintr-un proces lung și complicat care se concentrează pe achiziția de către Vatican a unei clădiri de lux din Londra, în care 10 inculpați sunt acuzați de fraudă..

Adauga un comentariu