Prima pagină » Razboi în Ucraina » Papa Francisc ar putea face o vizită la Kiev

Papa Francisc ar putea face o vizită la Kiev

02 apr. 2022, 19:40,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

Papa Francisc a declarat sâmbătă că ar putea face o vizită la Kiev, transmite Reuters.

Întrebat de un reporter care îl însoţea la bordul aeronavei Vaticanului dacă are în vedere să răspundă invitaţiei autorităţilor civile şi religioase ucrainene, Francisc a răspuns, fără alte detalii: „Da, este luată în considerare”.

Suveranul pontif, vizită în Malta

Suveranul pontif a ajuns sâmbătă de la Roma la La Valetta, pentru o vizită de două zile în Malta, conform Agerpres.

La sosirea pe aeroportul din capitala malteză, la ora locală 10:00 (08:00 GMT), suveranul pontif le-a mulţumit jurnaliştilor care îl însoţesc „în această călătorie scurtă, dar care va fi frumoasă”.

În vârstă de 85 de ani, suferind de sciatică şi probleme articulare, papa a urcat la bordul aeronavei Vaticanului cu ajutorul unui lift. În Malta, el urmează să folosească automobilul cu panouri transparente cunoscut drept „papamobil”.

El urmează să ţină primul discurs în faţa autorităţilor şi a corpului diplomatic din Malta, la palatul prezidenţial. După-amiază, urmează deplasarea cu un catamaran în Gozo, cea mai nordică dintre cele trei insule locuite din arhipelagul maltez, unde va avea loc o rugăciune la sanctuarul naţional Ta’Pinu.

Unul din principalele obiective ale lui Francisc e să îşi reia pledoaria pentru pace şi pentru primirea refugiaţilor din Ucraina. El va merge şi la migranţii dintr-un centru de primire din Hal Far, în sud.

Alţi doi papi au mai vizitat Malta în trecut – Ioan Paul al II-lea în 1990 şi Benedict în 2010.

Înaintea vizitei, Francisc a declarat că este un „pelerin” pe urmele Sfântului Pavel, ocrotitorul Maltei, unde se va întâlni cu „o comunitate creştină cu istorie milenară”. Tradiţia creştină consemnează că Sfântul Pavel a naufragiat în Malta în anul 60.

Catolicismul este înscris în Constituţia malteză, dar – observă AFP – religia este într-o scădere clară de popularitate, iar papa ar urma să încurajeze evanghelizarea.

Simone Torpiano, un pensionar maltez în vârstă de 80 de ani, apropiată de a lui Francisc, a declarat agenţiei citate că papa „este foarte admirat. Dar poate nu destul de ascultat… Este o mare diferenţă între a-l admira şi a aplica ceea ce spune”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *