Vaticanul a anunţat miercuri că a început administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19 persoanelor de peste 60 de ani, printre care se numără şi papa Francisc, în vârstă de 84 de ani, şi persoanele vulnerabile, relatează EFE.
„În a doua jumătate a lunii octombrie, Direcţia de Sănătate şi Igienă a statului Vatican a început administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva noului coronavirus, acordând prioritate persoanelor de peste 60 de ani şi persoanelor vulnerabile”, a informat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, într-un comunicat.
În afară de papa Francisc a fost vaccinat cu a treia doză de întărire şi papa emerit Benedict al XVI-lea, în vârstă de 94 de ani.
În data de 3 februarie, Bruni confirmase că papa Francisc a primit a doua doză de vaccin anti-COVID-19, la trei săptămâni după ce i se administrase prima doză.
Direcţia de Sănătate şi Igienă a statului Vatican a rezervat aproape 10.000 de vaccinuri ale companiei farmaceutice Pfizer pentru campania sa de vaccinare pentru cei aproape 3.000 de angajaţi şi 800 de rezidenţi, la 13 ianuarie, când Suveranul Pontif a primit prima doză, potrivit Agerpres.ro.
La fel ca şi în alte ţări, primii vaccinaţi au fost personalul sanitar şi vârstnicii.
Papa Francisc a reiterat de nenumărate ori importanţa ca populaţiile să se vaccineze pentru a-şi proteja aproapele, iar în septembrie a subliniat că graţie vaccinurilor lumea începe să iasă „puţin câte puţin la lumină” şi să depăşească „negrul coşmar” al pandemiei.
Papa Francisc, reformă în Biserica Catolică: „Suntem pregătiți pentru aventura acestei călătorii?”
Papa Francisc a lansat ceea ce unii descriu ca fiind cea mai ambițioasă încercare de reformă a bisericii catolice din ultimii 60 de ani, anunță BBC, conform Mediafax.
Un proces de consultare a fiecărei parohii catolice din întreaga lume cu privire la viitoarea direcție a Bisericii a început la Vatican în acest weekend și va dura doi ani.
Unii catolici speră că procesul va duce la schimbări în probleme precum hirotonisirea femeilor, căsătoria preoților și relațiile între persoane de același sex.
Alții se tem reforma va submina principiile Bisericii.
Aceștia spun că accentul pus pe reformă ar putea, de asemenea, să distragă atenția de la problemele cu care se confruntă Biserica, cum ar fi corupția și scăderea numărului de credincioși.
Papa Francisc i-a îndemnat pe catolici să nu „rămână baricadați în propriile certitudini”, ci să „se asculte unii pe alții”, în timp ce a lansat procesul la slujba din Bazilica Sfântul Petru.
„Suntem pregătiți pentru aventura acestei călătorii? Sau ne temem de necunoscut, preferând să ne refugiem în scuzele obișnuite: „Este inutil” sau „Întotdeauna am procedat așa”?”, a întrebat el.
Procesul de consultare, intitulat „Pentru o biserică sinodală: Comuniune, participare și misiune”, va funcționa în trei etape. În „faza de ascultare”, oamenii din parohii și dieceze vor putea discuta o gamă largă de probleme. Papa Francisc a spus că este important să fie ascultați cei care se află adesea la marginea vieții bisericii locale, cum ar fi femeile, lucrătorii pastorali și membrii organismelor consultative. În „faza continentală”, episcopii se vor reuni pentru a discuta și a-și formaliza concluziile. În „faza universală”, episcopii se vor reuni timp de o lună la Vatican, în octombrie 2023.
Se așteaptă apoi ca Papa să redacteze o exortație apostolică, în care să prezinte opiniile și deciziile sale cu privire la problemele discutate.