Prima pagină » International » Papa Francisc, despre Sfinta Împărtășanie în contextul epidemic actual: „Nu am refuzat Euharistia nimănui”
Papa Francisc, despre Sfinta Împărtășanie în contextul epidemic actual:

Papa Francisc, despre Sfinta Împărtășanie în contextul epidemic actual: „Nu am refuzat Euharistia nimănui”

20 sept. 2021, 23:59,
în International

Papa Francisc a vorbit despre modul în care trebuie administrată Sfânta Împărtășanie, povestind o întâmplare de pe vremea când era preot și a mers într-un cămin de bătrâni. Papa a relatat cum a împărtășit o evreică, spunându-i ”Și Cel pe care ți L-am dat este evreu”.

”Împărtășania nu este un premiu pentru cei desăvârșiți, să ne gândim la jansenism, împărtășania este un dar, un cadou, este prezența lui Isus în Biserică și în comunitate”, a punctat suveranul pontif după vizita din Slovacia.

”Nu am refuzat Euharistia nimănui, nu știu dacă a venit cineva în aceste condiții. Acest fapt, când eram preot. Niciodată nu am fost la cunoștință să fi avut înaintea mea o persoană ca aceea pe care o descrieți, e adevărat. O singură dată am avut un lucru simpatic, când am mers să celebrez Liturghia într-un azil de bătrâni, era în salon, și am întrebat: Cine vrea să se împărtășească? Toți bătrâneii au ridicat mâna. O bătrânică a ridicat mâna, a luat împărtășania și mi-a spus: Mulțumesc, eu sunt evreică. Iar eu: Și Cel pe care ți L-am dat este evreu. Împărtășania nu este un premiu pentru cei desăvârșiți, să ne gândim la jansenism, împărtășania este un dar, un cadou, este prezența lui Isus în Biserică și în comunitate. Apoi, cei care nu stau în comunitate nu pot să se împărtășească, precum această doamnă evreică, dar Domnul a vrut să o premieze fără ca eu să știu. [Unii] Sunt în afara comunității – excomunicați – pentru că nu sunt botezați ori pentru că s-au îndepărtat de ea.

Acum, ne referim la acea persoană care nu este în comunitate, care nu poate să primească Împărtășania (n.r. despre episcopii din Statele Unite ale Americii, unde există o dezbatere cu privire la primirea la Sfânta Împărtășanie de către politicienii care au susținut legile avortului.). Acest lucru nu este o pedeapsă, ea este afară. Dar problema nu e teologică, este pastorală, despre felul în care noi, episcopii, gestionăm pe plan pastoral acest principiu. Dacă noi ne uităm la istoria Bisericii, am vedea că de fiecare dată când episcopii au gestionat nu ca păstori o problemă, ei s-au aliniat pe versantul politic. Să ne gândim la Noaptea Sfântului Bartolomeu: eretici, da, să-i ucidem pe toți… Să ne gândim la vânătoarea de vrăjitoare, la Campo de’ Fiori, la Savonarola… Când Biserica, pentru a apăra un principiu, nu o face cu un spirit pastoral, se aliniază pe un plan politic: întotdeauna a fost așa, e suficient a vedea istoria. Ce trebuie să facă păstorul? Să fie păstor, nu să meargă condamnând. Să fie păstor, pentru că este păstor chiar și pentru cel excomunicat. Păstori cu stilul lui Dumnezeu, care este un stil de apropiere, compasiune, blândețe… Toată Biblia o spune. Un păstor care nu știe să gestioneze lucrurile ca păstor…

Nu cunosc bine detaliile din Statele Unite, dar dacă dumneavoastră sunteți apropiat, blând și dați Împărtășania? Este o ipoteză, păstorul știe ce să facă, în orice moment. Dar dacă iese din spiritul pastoral al Bisericii, devine un politician și aceasta o vedeți în toate condamnările non pastorale ale Bisericii. Dacă Dumneavoastră spuneți că se poate da sau nu se poate da, aceasta este cazuistică… Vă amintiți de furtuna care s-a înarmat cu Amoris Laetitia? Erezie, erezie! Din fericire, era cardinalul Schoenborn, mare teolog, care a clarificat lucrurile. Sunt fii ai lui Dumnezeu și au nevoie de apropierea noastră pastorală, apoi păstorul rezolvă lucrurile după cum îi arată Spiritul”, a explicat Papa Francisc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`