Prima pagină » International » Papa Francisc le-a cerut cardinalilor să reducă cheltuielile: „Trebuie să oferim un exemplu”
Papa Francisc le-a cerut cardinalilor să reducă cheltuielile:

Papa Francisc le-a cerut cardinalilor să reducă cheltuielile: „Trebuie să oferim un exemplu”

20 sept. 2024, 17:00,
Redacția BZI în International

Papa Francisc le-a cerut cardinalilor, mulți dintre ei locuind la Roma și conducând diverse birouri în cadrul Vaticanului, să adopte o politică de „deficit zero” pentru a optimiza gestionarea resurselor economice ale Bisericii Catolice, potrivit unei știri Reuters preluată de Agerpres.

În scrisoarea publicată vineri de Vatican, Papa nu a oferit detalii suplimentare, dar a subliniat că atingerea acestui obiectiv bugetar va necesita „un efort suplimentar” din partea celor 236 de cardinali, cei mai înalți prelați ai Bisericii Catolice, care numără 1,4 miliarde de membri.

De la preluarea funcției în martie 2013, Papa Francisc a inițiat o serie de reforme financiare în Vatican, însă s-a confruntat și cu scandaluri legate de investiții, printre care o pierdere de aproximativ 140 de milioane de euro dintr-o afacere imobiliară în Londra.

Unul dintre finanțatorii implicați în această afacere a dat în judecată Vaticanul în această vară, la Înalta Curte din Londra, susținând că reputația sa a fost afectată. Un prim verdict în acest caz este așteptat până la sfârșitul anului, potrivit Reuters.

Papa le-a cerut prelaților să reducă cheltuielile

În scrisoarea adresată „venerabililor frați” și semnată pe 16 septembrie, Francisc nu a specificat dacă are în vedere reduceri bugetare concrete, dar a menționat că dorește „implementarea unor politici etice pentru a îmbunătăți performanțele economice ale resurselor existente”.

„În privința reducerii costurilor, trebuie să oferim un exemplu concret, astfel încât serviciul nostru să fie orientat spre ceea ce este esențial, evitând cheltuielile inutile și selectând cu grijă prioritățile noastre”, a scris Papa.

Biserica Catolică are două entități principale: Sfântul Scaun, recunoscut internațional ca entitate suverană, și Orașul Vatican, un stat de 0,44 km² situat în inima Romei. Aceste entități au bugete separate, iar veniturile Orașului Vatican, care includ sumele generate de muzee, sunt adesea folosite pentru a acoperi deficitul din bugetul Sfântului Scaun, notează Reuters.

În iulie, Banca Vaticanului a raportat un excedent de 45,9 milioane de euro din gestionarea activelor financiare și imobiliare pentru anul 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`