Papa Francisc le-a cerut credincioşilor, în timpul audienţei sale generale de miercuri, „să îşi îndrepte privirile spre Iisus Hristos” şi „să aibă credinţă”. Sfântul Părinte spune că „pandemia continuă să provoace răni profunde, expune vulnerabilităţile noastre”, relatează EFE, potrivit Agerpres.
Suveranul pontif i-a îndemnat pe credincioşi să îşi îndrepte privirile spre Iisus şi spre tradiţia creştină
Papa Francisc și-a mutat audienţele de miercuri din Piaţa San Pietro, în faţa credincioşilor, în biblioteca Palatului pontifical, pentru a evita aglomerarea oamenilor în piață, ceea ce ar putea facilita transmiterea virusului între participanți. Miercuri, el a început audiența generală cu o serie de catehisme dedicate modului în care pandemia va schimba lumea.
„Sunt mulţi cei care au murit, mulţi bolnavi, pe toate continentele. Multe persoane şi multe familii trăiesc în incertitudine, ca urmare a problemelor socio-economice, iar acestea îi afectează mai ales pe cei săraci”, a spus Sfântul Părinte.
Suveranul pontif i-a îndemnat pe credincioşi să îşi îndrepte privirile spre Iisus şi spre tradiţia creştină, speranţă şi milostenie.
În alocuţiunea sa, papa Francisc a subliniat că biserica gestionează binecuvântarea divină a lui Hristos prin sacramentele sale şi, deşi oferă servicii de sănătate în cele mai îndepărtate locuri ale globului, biserica nu este expertă în prevenirea sau în tratarea pandemiei.
„Îi ajută pe cei bolnavi, dar nu este expertă şi nici nu dă indicaţii socio-politice specifice. Aceasta este sarcina liderilor politici şi sociali”, a precizat papa.
El a ţinut totuşi să sublinieze că biserica „a dezvoltat câteva principii sociale fundamentale, principii care ne pot ajuta să avansăm şi să ne pregătim pentru viitor”.
Între acestea, papa a enumerat „demnitatea persoanei”, „binele comun”, „opţiunea preferenţială pentru cei săraci”, „soarta universală a bunurilor”, „solidaritatea”, „principiul subsidiarităţii” şi „îngrijirea casei noastre comune”.
Papa Francisc, mesaj în timp de pandemie: „Aveţi grijă. Nu strigaţi prea repede «victorie»”
Papa Francisc i-a avertizat în luna iunie pe italieni să rămână vigilenţi în ceea ce priveşte coronavirusul, chiar dacă rata infecţiilor a scăzut, şi le-a cerut să respecte regulile impuse de Guvern referitor la distanţarea fizică şi purtarea măştilor. Suveranul Pontif s-a adresat câtorva sute de credincioşi în Piaţa Sfântul Petru. El a fost aplaudat când a spus că prezenţa lor, deşi în număr redus, este un semn că Italia a învins faza acută a pandemiei. „Aveţi grijă. Nu strigaţi prea repede «victorie»”, a spus Papa. „Încă trebuie să urmăm regulile”, a mai spus Papa Francisc. „Mulţumită lui Dumnezeu, trecem de cea mai grea parte, dar supuneţi-vă mereu regulilor pe care autorităţile le-au prevăzut”.
Papa a mai afirmat că nimeni nu trebuie să uite că noul coronavirus încă face numeroase victime în alte ţări
El a spus că a aflat vineri că, într-o ţară, a murit o persoană la fiecare minut. „Groaznic”, a completat, fără a spune numele ţării. Duminică, Vaticanul a anunţat că nu mai există niciun caz de Covid-19 între angajaţii Sfântului Scaun, organul de conducere al Bisericii Catolice, şi nici în Vatican, potrivit BBC. Aici au fost depistate 12 cazuri, ultimul, în luna mai. Italia este una dintre cele mai afectate ţări din lume de pandemie, cu aproximativ 235.000 de cazuri şi 33.846 de decese.
Numărul contaminărilor depistate zilnic a scăzut de la aproximativ 1.000, în martie-aprilie, la 72, câte au fost anunţate sâmbătă seară. Pe 3 iunie, Italia a intrat în a treia fază de relaxare a măsurolor, astfel că oamenii pot circula între regiuni şi graniţele au fost deschise cetăţenilor Uniunii Europene. Pentru că tinerii, în special, nu respectă distanţarea fizică şi nici regula de purtare a măştii, autorităţile au avertizat că există pericolul unui al doilea val de infecţii. De la depistarea noului coronavirus, pe 8 decembrie 2019, în Wuhan (China), la nivel mondial au fost înregistrate peste 6,92 milioane de contaminări şi mai mult de 400.200 de decese, potrivit datelor Johns Hopkins University.