Rusia sărbătoreşte astăzi, 9 mai, într-o atmosferă de tensiune, Ziua Victoriei, marcând 78 de ani de la triumful în cel de-al Doilea Război Mondial. Principala paradă se va ţine în Piaţa Roşie din Moscova, în condiţii de securitate sporită, după o serie de atacuri cu drone, inclusiv asupra cetăţii Kremlinului, pe care Moscova le-a pus pe seama Ucrainei. Peste zece mii de militari şi sute de echipamente de război vor defila la evenimentul care a început în jurul orei 10, în cadrul căruia Vladimir Putin e aşteptat să ţină un discurs.
UPDATE: Vladimir Putin a ținut mult așteptatul discurs în Piața Roșie din Moscova.
„Luptători şi participanți, vă felicit cu ocazia Zilei Victoriei. Celebrăm onoarea şi memoria bunicilor noştri. Ne vom apăra împotriva terorismului interaţional. Credem că orice ideologie de supremaţie nu este acceptabilă pentru noi. Dar elitele insistă asupra conflictelor şi încurajează rusofobia şi sunt împotriva tradiționalismului. Distrug tradiţiile familiei care fac o persoană, o persoană.
Au uitat cine a distrus totul și cine a aparat tara mamă. Cine a apărat popoarele Europei,
Creează un cult al nazismului. Distrugerea memoriiile generaţiilor trecute este o adevarată crimă. Încearcă să anuleze rezultatele celui de-Al Doilea Război Mondial. Încearcă să suprime orice independentă a altor centre de putere. Este esența tragediei poporului ucrainean de astăzi. Vedem că este un regim militar care s-a format în Ucraina şi care promovează şi implementează planurile stăpânilor lor. Noi onorăm memoria celor care au luptat cu naziştii, cei care am luptat alături de ei ca aliaţi: Marea Britanie, SUA, dar şi contribuitia Chinei. Iar astăzi observăm tranziţia către o lume multipolară.
Toate popoarele din URSS au luptat împreună şi au contribuit la victoria noastră. Arătăm cel mai mare respect pentru victimele marelui război şi prezentăm omagiile noastre către rudele şi prietenii lor.
Vom ţine un moment de reculegere.
Luptele care vor stabili viitorul ţării noastre au fost mereu sacre. Suntem mândri de participanţii care luptă pe linia frontului din Ucraina. Nu este o altă misiune mai importantă astăzi decât cea pe care o au ei. Viitorul poporului nostru depinde de ei. Luptati pentru Rusia! În spatele vostru sunt familiile voastre. Sunt sigur că simţiţi această dragoste infinită. Toată lumea se roagă pentru voi!
Tovarăși, prieteni, dragi veterani, astăzi, fiecare familie, ne aducem aminte de eroii noştri, de luptătorii noştri, de perioada din 1941-1945, de perioada şi armata de atunci şi toţi cei care au luptat. Toţi cei care se luptă pentru Rusia, strămoşii ne-au arătat că nu există nimic mai puternic decât unitatea noastră şi dragostea noastră pentru Rusia! Pentru victorie!”, a spus președintele Vladimir Putin.
ȘTIRE INIȚIALĂ: Atacurile din ultimele zile au dus însă la anularea anumitor părţi din cadrul paradei, um ar fi marşul Regimentului nemuritor, iar în unele oraşe la anularea definitivă a spectacolelor.
Data de 9 mai 1945 este cunoscută ca și Ziua Victoriei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial. Capitularea necondiţionată a Germaniei naziste a dus la victoria URSS-ului şi a aliaţilor însă a dus şi la pierderi umane însemnate – cel puţin 40 de milioane de oameni şi-au pierdut viaţa. Victoria în cel mai mare conflict din istoria lumii este sărbătorită cu fast în fiecare an de ruşi.
În ultimele săptămâni s-au organizat repetiţii pentru parada care va avea loc în Piaţa Roşie. Mii de soldaţi au mărşăluit pe străzile marilor oraşe pentru a pune la punct ultimele detalii. Nici atacurile cu drone nu au dus la amânarea repetiţiilor generale. La scurt timp după aşa-numita încercare de asasinare a liderului de la Kremlin, trupele militare şi-au văzut în continuare de program ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Cu toate acestea, defilarea Regimentului Nemuritorul a fost anulată ca măsură de precauţie.
Paranoia şi o nervozitate la Moscova
Parada Rusiei de Ziua Victoriei este marcată de paranoia şi nervozitate, la Moscova. În ciuda atmosferei plină de tensiune, Vladimir Putin nu şi-a anulat tradiţionalul discurs. De teama unor posibile atacuri, autoritățile ruse au interzis utilizarea dronelor și au început să bruieze semnalele GPS, ceea ce a dus la situaţii hilare în care maşinile apar în râul Moscova pe aplicațiile de ridesharing, scrie The Guardian.
Poliţia a fost dotată în grabă cu binocluri pentru a monitoriza dronele care sosesc. „Este o nervozitate pe care nu am mai văzut-o până acum. Dar Ziua Victoriei trebuie să meargă înainte, nu există altă opțiune” a spus un oficial de la primăria Moscovei.
În mod neobişnuit, Putin a discutat vineri despre pregătirile pentru parada de Ziua Victoriei la o reuniune a consiliului de securitate, cu înalți oficiali de stat și șefi ai agențiilor de apărare și securitate.
„Pentru Putin, este, de departe, cel mai important eveniment al anului. Putin își trage întreaga legitimitate din paradă, pretinzându-se drept succesorul direct al armatei care a învins Germania nazistă”, susţine Andrei Kolesnikov, membru al institutului Carnegie Endowment for International Peace, cu sediul la Moscova. Din acest motiv, parada de la Moscova nu a fost anulată. „Aceasta este și șansa lui Putin de a arăta națiunii că este încă puternic și controlează așa-numita operațiune militară specială din Ucraina”, a adăugat Kolesnikov.
Dar Rusia pare departe de victorie în războiul așteptat inițial să dureze doar câteva săptămâni. Ofensiva de iarnă și de primăvară a Moscovei dusă pe un front de peste 250 de km în estul Ucrainei, care a început în februarie, a adus victorii mici cu pierderi uluitoare. Oficialii occidentali au estimat că peste 20.000 de soldați ruși au fost uciși în luptele din Ucraina numai în ultimele 5 luni, din decembrie încoace. Ucraina, susținută de arme occidentale moderne, își va lansa în curând propria contraofensivă pentru a recuceri teritoriul pierdut.
Îngrijorările au crescut la Kremlin şi după ce Prigojin a publicat joia trecută o filmare plină de insulte la adresa șefilor din Ministerul Apărării. Într-un alt mesaj de pe 5 mai, Prigojin a mai spus că trupele sale vor părăsi orașul Bahmut pe 10 mai, a doua zi după desfășurarea Paradei de Ziua Victoriei. Pe 7 mai, Prigojin s-a răzgândit după ce a declarat că armata rusă i-a „promis” mai multe muniţii şi arme.
9 Mai rusii o sarbatoresc datorita americanilor! daca nu-i ajutau americanii mai sarbatoreau azi ciu-ciu. vorbeau germana. 180 miliarde dolari la valoarea de azi. Armele și echipamentele livrate de SUA au contribuit decisiv la victoria împotriva Germaniei naziste, lucru de altfel recunoscut chiar de liderul de atunci al URSS, Iosif Stalin. Astăzi, Statele Unite sunt principalul furnizor de ajutor militar acordat Ucrainei în războiul declanșat de Rusia în urmă cu aproape un an.
Potrivit ambasadei, între 1941 și 1945, Statele Unite au livrat fostei Uniuni Sovietice:
400.000 de jeepuri și camioane,
14.000 de avioane,
13.000 de tancuri,
8.000 de tractoare,
15.000.000 de bocanci militari,
107.000 tone de bumbac,
4.5 milioane de tone de hrană, arme, muniție, tehnică militară, echipamente de comunicații, radare, medicamente, pături, încălțăminte, îmbrăcăminte și produse petroliere, toate în valoare de 11,3 miliarde de dolari (180 de miliarde la valoarea din 2016).
„Mai mult, o întreagă fabrică de anvelope a companiei Ford a fost demontată si transportată în Uniunea Sovietică pentru a produce anvelope pentru vehiculele militare. Din punct de vedere tehnic, acesta a fost un împrumut, dar la sfârșitul războiului, partea americană nu a căutat sau așteptat prea multe în ceea ce privește rambursarea de către URSS. În memoriile sale, Nikita Hrușciov a descris modul în care Stalin a subliniat valoarea ajutorului: «El a declarat direct că, dacă Statele Unite nu ne-ar fi ajutat, nu am fi câștigat războiul»”