Destinatii turistice

Parcul National Cheile Samaria, un peisaj cu parfum mediteranean – FOTO

Publicat: 08 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Parcul National Cheile Samaria un peisaj cu parfum mediteranean - FOTO
Parcul National Cheile Samaria

Parcul National Cheile Samaria. Parcul Naţional Cheile Samariei este o rezervaţie naturală în provincia Sfakia a prefecturii Chania din insula grecească Creta. Flora şi fauna de aici fac ca această arie protejată să fie de o frumuseţe remarcabilă. Parcul se întinde pe o suprafaţă impresionantă de 4848 de hectare, fiind una dintre cele mai lungi vai din Europa.

Înconjurat de vârfuri muntoase înalte, parcul este de o frumuseţe unică, este ideal pentru drumeţii, fotografii şi relaxare. Dintre cele mai cunoscute piscuri montane aici, amintim: Melindaou, 2153 m, Volakias, 2116 m, Gigilos 2080 m şi Avlimonakas, 1806 m.

Parcul National Cheile Samaria. Animale protejate de lege

Mediul protejat de lege, climatul care variază de la alpin la subtropical şi abundenţă de apă a raului Tarraios face că Samaria să fie un paradis pentru animale sălbatice. Aici vieţuiesc specii rare de păsări, cum ar fi vulturii, şi mamiferele, cum este ibexul cretan Kri-Kri, o specie de capră alpină.

Flora impresionantă a parcului naţional

Dacă alegi o plimbare pe cărările umbrite ale parcului, vei avea ocazia să admiri specii de copaci vechi şi de un secol. Totodată vei întâlni ierburi sălbatice şi flori rare, cum ar fi arţarul cretan şi orhideea. Se spune că aici se găsesc 450 de plante şi nici măcar una nu poate fi eliminată din Samaria, prin lege.

Bogăţia şi calitatea lemnului erau cunoscute încă din cele mai vechi timpuri. Astfel, acesta a fost exportat acum mii de ani în numeroase ţări. Se mai spune că şi palatele din Knossos şi Micene au fost făcute cu chiparoşi din Samaria.

Defileul este deschis pentru vizitatori începând cu luna mai şi până în 15 octombrie. Dacă vremea este favorabilă, perioada de vizitare se poate prelungi. La marginea satului Samaria, de unde locuitorii au fost mutaţi în anul 1962 când defileul a fost declarat parc naţional, se află biserica bizantină Osia Maria din Egipt.

Adauga un comentariu