Prima pagină » Local » Părea să fie perfect sănătoasă, dar o afecțiune hepatică a adus-o pe Florentina Iancu la un pas de moarte! Medicii s-au luptat contracronometru s-o salveze: „O astfel de afecțiune, avem experiența multor cazuri, are un risc foarte mare de deces” – FOTO

Părea să fie perfect sănătoasă, dar o afecțiune hepatică a adus-o pe Florentina Iancu la un pas de moarte! Medicii s-au luptat contracronometru s-o salveze: „O astfel de afecțiune, avem experiența multor cazuri, are un risc foarte mare de deces” – FOTO

02 apr. 2024, 02:00, 1 ,
Codruța ȘOROAGĂ, în Local

Florentina Iancu, o tânără în vârstă de 33 de ani, din Nicorești, județul Galați, a fost la un pas de moarte din cauza unei afecțiuni hepatice. Pacienta a ajuns, inițial, la Spitalul Municipal „Anton Cincu” Tecuci, de unde a fost transferată de urgență la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași.

Maricica Iancu: „Starea i s-a deteriorat rapid, pe drum spre spital deja a început să fie inactivă”

Florentina Iancu

Florentina Iancu este mama a patru copii de 12, 10, 8 și 7 ani

Florentina Iancu părea să fie o persoană sănătoasă până la începutul săptămânii trecute, când dispoziția sa a început să se înrăutățească rapid, femeia acuzând stări de oboseală și vomă. Vineri, 29 martie 2024, Florentina Iancu a ajuns la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași. Până când femeia a fost operată și a primit un ficat sănătos, familia sa a trăit o adevărată traumă. Florentina Iancu este mama a patru copii de 12, 10, 8 și 7 ani. Maricica Iancu, mama Florentinei, a povestit că nici nu a avut puterea să le spună celor mici că mama lor este la un pas de moarte.

„Am venit la Iași cu fiica mea, Florentina Iancu, în vârstă de 33 de ani. Ea a fost foarte bolnavă. Să știți că ea nu prea a avut simptome, în ultima săptămână a fost din ce în ce mai în rău. A început să se îngălbenească, avea stări de vomă, oboseală puternică. Am fost prima dată la spitalul din Tecuci și de acolo ne-au trimis de urgență aici, pentru că la Iași era singura variantă pentru a fi ajutată. Starea sa s-a deteriorat rapid, pe drum spre spital deja a început să fie inactivă, doar se uita și atât, era foarte galbenă din cap până în picioare, până și ochii. Noi stăm de atâtea zile în Iași, dormim pe apucate, până la ora 22.00 stăm în curtea spitalului, cerem informații, toată lumea vine, ne ajută.

Doamna doctor Irina Gîrleanu m-a anunțat că s-a găsit un donator, ne-a spus că este cineva de la București, o pacientă în moarte cerebrală și e compatibilă cu fiica mea. Echipa formată din domnul profesor Cristian Lupașcu a lucrat într-un stres. Le mulțumesc tuturor medicilor și familiei donatoarei, în primul rând, mii de mulțumiri”, a declarat Maricica Iancu, mama pacientei.

O afecțiune hepatică a adus-o pe o tânără de 33 de ani la un pas de moarte

Maricica Iancu

Imediat după intervenția de transplant, starea pacientei a început să se îmbunătățească

Florentina Iancu a primit transplantul hepatic de la o femeie în vârstă de 56 de ani, care se afla în moarte cerebrală. Imediat după intervenție, starea pacientei a început să se îmbunătățească.

„O premieră medicală, realizată în Spitalul Clinic «Sf. Spiridon». O femeie de 33 de ani, din județul Galați, a fost adusă în urgență, vineri, pentru o insuficiență hepatică generată de o hepatită acută fulminantă, o afecțiune extrem de gravă, cu, posibil, o dublă etiologie, toxică și virală. Starea pacientei era una gravă, comatoasă, și a fost admisă din urgență în Terapie Intensivă. Pacienta este mamă a patru copii și era aparent sănătoasă până în urmă cu câteva zile. S-a declanșat mecanismul de alertă pe transplant la nivel național și coordonatul de transplant de aici, de la Spitalul «Sf. Spiridon», a identificat posibilitatea recoltării unui organ de la o pacientă aflată în moarte cerebrală, de la Spitalul Universitar din București.

A plecat un chirurg de la Iași, s-a deplasat la Spitalul Universitar, unde împreună cu coordonatorul național de transplant a realizat recoltarea organului, l-a adus pe cale aeriană foarte repede, iar duminică după-amiază s-a realizat de către echipa condusă de către prof. dr. Lupașcu și dr. conf. Blaj transplantul la această tânără. Evoluția imediată postoperatorie este una favorabilă și sperăm ca după zile de Terapie Intensivă, de colaborare cu coordonatorul de la Gastroenterologie, dr. Gîrleanu, evoluția să fie una favorabilă. O astfel de afecțiune, avem experiența multor cazuri, are un risc foarte mare de deces. Ficatul este un organ fără de care organismul uman nu poate funcționa” a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași.

De la începutul anului 2024 și până în prezent, la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, au fost realizate două intervenții de transplant hepatic.

„Acesta este al doilea transplant hematic din acest an și ar fi trebuit să fie al treilea, doar că săptămâna trecută a mai existat un donator la Spitalul de Neurochirurgie, dar, din păcate, din cauza afecțiunilor preexistente, ficatul nu a putut fi transplantat. În situația actuală, a fost o urgență de grad 0 pentru pacienta de 33 de ani, cu insuficiență hepatica acută. Întâmplarea face că a existat, la București, un donator compatibil și colegii de acolo au fost de acord ca să ne dea nouă ficatul pentru această urgență”, a declarat dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonatorul Centrului Regional de Transplant de la Iași.

Tânăra care a fost la un pas de moarte din cauza unei afecțiuni hepatice este internată în continuare la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, fiind atent supravegheată de medici.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *