Actualitate

Părerea specialiștilor despre virusul care a panicat populația: „NU este cazul să ne îngrijorăm”

Publicat: 26 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Părerea specialiștilor despre virusul care a panicat populația NU este cazul să ne îngrijorăm

Medicii ieșeni susțin că nu există motive reale de îngrijorare și că trebuie să stopăm reacțiile provocate de teroare. Aceștia discută despre măsurile exagerate luate de statul italian.

Frica de a contacta infecția cu coronavirus a creat o adevărată isterie în rândul populației. Medicii specialiști atrag, din nou, atenția și sfătuiesc populația să nu intre în panică și să respecte indicațiile doctorilor. De asemenea, medicii susțin faptul că situația nu este nici pe departe atât de gravă precum se prezintă. Totodată, că trebuie să fim raționali și să conștientizăm faptul că pacienții decedați până în prezent din cauza coronavirusului au fost persoane care prezentau și alte boli grave. Autoritățile din Italia au luat măsuri absurde, spun aceștia, și arestarea persoanelor care nu respectă noile reguli este un gest exagerat. Totodată, medicii ieșeni spun că oamenii se alarmează din cauză că nu înțeleg cu adevărat noul fenomen atât de mediatizat de persoane care nu oferă întotdeauna informații concrete și coerente.

Să fim raționali!

Pe pagina sa de socializare, prof. dr. Vasile Astărăstoaie a publicat opinia sa în legătură cu noul coronavirus și spune că îngrijorarea masei este nejustificată și provoacă agitație.

„Dacă suntem cât de cât raționali, putem să observăm că mortalitatea, raportată la numărul de îmbolnăviri declarate, și nu la populația generală este de aproximativ 2,4%, apropiată de cea prin gripă în 2018 și că coronavirusul are o patogenie scăzută. Cei care au decedat în Italia aveau comorbidități majore, cum ar fi neoplasm, BPOC, insuficența cardiacă stadiul III. Chiar dacă măsurile autorităților din Italia au trezit admirația unor oficiali români, în realitate, multe sunt absurde, între care carantina și arestarea celor care nu o respectă. Această panică isterică se explică prin faptul că nu avem studii legate de coronavirus. Totodată, oamenii se tem de necunoscut, de viteza de propagare a epidemiei și de faptul că nu există un vaccin ca și cum vaccinarea ar fi panaceu universal”, a postat prof. dr. Vasile Astărăstoae pe pagina sa de facebook.

Cine este predispus la infestare?

Printre altele, prof. dr. Vasile Astărăstoaie susține faptul că este sigur că epidemia va ajunge și în România. Ar fi imposibil, spune acesta, ca în condițiile actuale de mobilitate a populației să oprești circulația virusului într-o arie geografică limitată. Acesta explică faptul că rolul autorităților este de a depista precoce bolnavii și purtătorii pentru a se putea limita extinderea necontrolată a epidemiei.

„Există un pericol grav pentru sănătate? În acest moment nu, pentru majoritatea populației. Pericolul este real pentru persoanele vârstnice cu comorbidități, cu alte afecțiuni – majoritatea cronice. Îngrijorarea moderată și justificată trebuie să fie legată de posibilitatea coronavirusului să sufere mutații, care să-i crească patogenitatea. De aceea autoritățile trebuie să supravegheze permanent această posibilitate. Ce măsuri să luăm pentru a ne proteja? Putem să ne protejăm fără a intra în panică. Nu prin măsuri polițienești, ci prin măsuri de bun simț. Trebuie să evităm locurile aglomerate, să facem dezinfecție, să ne spălăm des pe mâini, să utilizăm batista și măștile etc.”, a scris prof. dr. Vasile Astărăstoae.

Adauga un comentariu