National

Părintele Constantin Necula, despre trădarea lui Iuda: „Dacă vreți, este un neapostol sub acoperire”

Publicat: 29 apr. 2021
Constantin Nicula interviu
Constantin Necula este un preot ortodox si profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, cunoscut publicului pentru numeroasele sale apariții la conferințe și dezbateri televizate.

Părintele Constantin Necula a explicat care este însemnătatea gestului trădării lui Iuda Iscarioteanul, fapt pe care Iisus Hristos îl vestise apostolilor încă de la Cina cea de Taină.

Întrebat dacă această trădare este valabilă doar pentru Iuda sau și pentru oricare pentru noi, părintele Constantin Necula a răspuns:

„Suntem de 2000 de ani la cină cu Mântuitorul și tot tingem cu el împotriva lui, câteodată. Nu uităm cu Iuda acesta este așa de ușor reflexibil în societatea în care trăim încât mi se face frică și termenul românesc pentru tinsul acela în farfurie este tingere/întingere cu mine, adică te întinzi și te și dai prieten cu mine.

E impresionant pentru că Iuda este unul dintre apostolii despre a cărui alegere nu scrie nimic Scriptura. Despre toți știm că sunt chemați, Iuda se pare că este infiltrat. Dacă vreți, este un neapostol sub acoperire. Și, în mod cu totul duhovnicește, trebuie să înțelegem că este același personaj care cu puțin timp înainte se plângea de banii dați de femeia mironosiță pentru a-l mirunge pe Hristos spunând că ar vrea mai bine să dea săracilor.

Prețul mirului pe care el îl consemnează e mai mare decât prețul lui Hristos pe care îl prinde: 30 de arginți, o nimica toată. Sunt mulți care îi seamănă lui Iuda și care îl vând pe Hristos pentru nimica toată în încercarea disperată de a părea că sunt de partea săracilor. E periculoasă construcția aceasta.

Eu trebuie să recunosc un alt aspect care pe mine mă pune serios pe gânduri: noi nici măcar nu ne mai întrebăm: ‘Sunt eu Doamne cel care te trădez câteodată?’ O luăm ca de la sine înțeles că noi nu suntem Iuda. Uneori, din nefericire, începem să-i semănăm – în lucruri mici, în lucruri mari, dar riscăm să-i semănăm”, a spus părintele Necula.

Comentarii
Adauga un comentariu