National

Părintele David Oprea, coordonatorul cabinetului ÎPS Calinic, a decedat din cauza COVID-19

Publicat: 17 sept. 2021
Părintele David Oprea

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților este din nou în doliu, după ce coordonatorul cabinetului ÎPS Calinic, părintele David Oprea, a murit în urma complicațiilor suferite din cauza Covid-19 la numai 47 de ani.

Protosinghelul David Oprea s-a infectat cu SARS-COV-2 și nu a mai putut fi salvat. Anul trecut, în mai, chiar ierarhul eparhiei, ÎPS Pimen s-a stins tot din cauza COVID-19. Actualul arhiepiscop, Calinic, este și el bolnav de COVID-19 și se tratează în chilia sa.

”Cu multă întristare și cu nemărginită durere transmitem vestea mutării în locașurile cele cerești, lângă Mult-Milostivul Mântuitor, Domnul nostru Iisus Hristos, pe Care L-a iubit și L-a urmat de la vârsta de 18 ani, a preacuviosului protosinghel David Oprea, slujitor al Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou, Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, și coordonator al Cabinetului Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, astăzi, 17 septembrie 2021.

Părintele David Oprea s-a născut pe 25 februarie 1974, în oraşul Galaţi, din părinţii Petrache şi Vasilica Oprea, primind la botez numele Cezar Daniel. În perioada 1980-1988, a urmat primele opt clase la Şcoala Generală Numărul 38 din Galaţi. În perioada 1988-1992 a urmat Liceul de Marină din Galaţi. La scurtă vreme după terminarea liceului, în anul 1992, simțind chemarea Mirelui Ceresc și vrând să urmeze pilda sfinților, s-a închinoviat la Mănăstirea Almaş din judeţul Neamţ.

În luna aprilie a anului 1995 a intrat în cinul monahal, primind numele Sfântului Proroc David, iar în luna noiembrie a anului 1996 a fost hirotonit diacon de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

În cei patru ani de viețuire în Mănăstirea Almaş, 1992-1996, a împlinit cu smerenie și ascultare responsabilitățile date, implicându-se cu multă hărnicie în restaurarea, consolidarea şi lucrările de înnoire ale mănăstirii. În perioada 1996-1997 a mers în capitala Moldovei, pentru a face ascultare la Sectorul Exarhat al Arhiepiscopiei Iaşilor. Din 1997 a fost rânduit diacon al Catedralei Mitropolitane din Iaşi, îndeplinind totodată și funcția de coordonator al Cabinetului Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, atunci Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

A absolvit cursurile Facultăţii de Psihologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi (1998-2002) și ulterior (2005-2009) ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii din Piteşti, cu teza de licență „Rolul duhovnicului în Ortodoxie”, coordonator ştiinţific fiind prof. conf. univ. dr. Nicolae Brânzea.

În anul 2009, la praznicul Bunei Vestiri, la Mănăstirea Sihăstria Voronei, părintele David a fost hirotonit ieromonah, iar în data de 4 mai 2018 a fost hirotesit protosinghel, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, atunci Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, cu binecuvântarea și din încredințarea Părintelui Mitropolit Teofan.

Începând cu data de 26 iulie 2020, odată cu alegerea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic ca Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, s-a închinoviat la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou, continuând activitatea de coordonator al Cabinetului Părintelui Arhiepiscop.

În cei aproape 25 de ani de slujire sub ascultarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, a lucrat la documentarea, tehnoredactarea și redactarea cărţilor scrise sau coordonate de către Înaltpreasfinția Sa.”, anunță Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Comentarii
 • Pai e o bucurie !, eu stiu ca popimea se bucura sa moara , sa plece la alea vesnice ca ei nu sunt legati de pamant de aur, de averi, de lux, de cele pamantesti, ca ei traiesc in umilinta iubesc simplitatea, posturile……. hmmm asta nu prea era prieten cu postul si are o privire de stapan de sclavi

 • Încă un succes răsunător al eroilor din linia întâi…
  Ura! Trăiască medicii eroi! Au ieșit iarăși în viață din lupta crâncenă și continuă. Pacienții…victime colaterale, inevitabile în zonele pline de eroism.
  Atelierele ATI – Anestezie (in)Tubare Înmormântare funcționează în plin.
  Următorul val/spor la salariu vă rugăm.
  Nu opriți morișca, nu lăsați statisticile să vă schimbe povestea.

  Dumnezeu să îl ierte pe părintele David!

  Dumnezeu să îi ierte și pe medicii care l-au tratat și să le dea același tratament lor sau apropiaților dacă vor avea nevoie de ei.

  Dacă sunt prea avangardiști și nu cred in Dumnezeu, probabil sunt destul de cool ca să creadă în ceva mai mistic și fain gen Karma, reîncărcare, echilibru cosmic etc. Într-un final sigur fiecare dintre ei va primi ce merită. Un loc liniștit, cu verdeață, plin de valuri…dar nu se știe dacă în partea de sus a cosmosului…

Adauga un comentariu