Alegerile parlamentare au reprezentat o surpriză, atât la nivelul judeţului Iași cât și la nivel naţional. După calculele preliminare, avem o viziune a parlamentarilor care vor reprezenta interesele ieșenilor în următorii 4 ani.
Totuşi, o parte dintre parlamentarii de Iași aleși de votanții judeţului nu au nici cea mai mică legătura cu judeţul pe care îl reprezintă în Parlament. Vorbim de trei parlamentari cum ar fi Alexandru Kocsis (PNL), Iulia Scântei (PNL) și Diana Șoșoacă(AUR) care au buletin de București şi care au văzut judeţul Iași doar în poze și doar în campania electorală.
Cei trei parlamentari aleși la Iași care nu au nicio legătură cu județul pe care îl vor reprezenta
Cei trei parlamentari aleși la Iași nu au nicio legătură cu judeţul care i-a propulsat spre un loc călduț în Parlamentul României, un loc renumerat suficient de bun încât să nu ducă lipsa banilor pentru următorii 4 ani. Ieșenii au votat, mai degrabă, lista nu omul și asta s-a văzut prin faptul că în aceste momente putem spune că Iașul are 14 parlamentari nicidecum 17.
Primul parlamentar cu buletin de București este Alexandru Kocsis din PNL. Acesta are o legătura apropriată cu fostul premier Ludovic Orban fiind responsabil de comunicarea online a Partidului Național Liberal dar a fost și șef serviciu DGASPC din Sectorul 3 București. Acesta a fost ”impins” de la București pe poziția a treia la PNL Iași pentru Camera Deputaților. Psiholog de profesie, cu licență la Universitatea Spiru Haret, Alexandru Kocsis a fost și membru CNA în noiembrie 2018.
Tot din partea PNL, o avem prima la Senatul României pe controversata Iulia Scântei. Notar public în București, Iulia Scântei se află la al doilea mandat de Senator din Iași. În activitatea pe care a avut-o în perioada 2016-2020, parlamentarul PNL a fost aproape absent atunci când a venit vorba de a depune iniţiative legislative, fiind cel mai slab parlamentar din Iași. Cu un număr de 36 iniţiative legislative și doar 2 declaraţii politice, 4 interpelări și 6 întrebări, Iulia Scântei ocupă un loc ruşinos în topul senatorilor din România.
Dacă să analizăm activitatea aceştia din prisma activității lui Vasile Toma (PSD), observăm o diferenţă uriașă. Parlamentarul PSD are, comparativ cu Scântei, 105 iniţiative legislative, 32 declaraţii politice, 184 de întrebări și 83 de interpelări.
Nu în ultimul rând, revelaţia politică a anului 2020, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a trimis la București 2 profesori la Camera Deputaţilor şi la Senat pe avocata Diana Ivanovici Șoșoacă. Cea din urmă s-a făcut remarcată mai degrabă prin scandalul pe care l-a făcut ori de câte ori a avut ocazia. Cu buletin de București şi cu nicio tangență cu Iașul, avocatul din Baroul București este o prezență obișnuită atunci când vine vorba de scandal și de proteste anti-mască sau proteste pe la moaștele sfinților.
Din aceste considerente este vag felul în care cei trei pot reprezenta interesele ieșenilor în Parlamentul României. Totuși, aceștia au fost votați de alegătorii ieșeni care nu au luat în calcul că Iașul ar putea să fie reprezentat și mai slab din prisma faptului că nu toţi parlamentarii veniţi din judeţ au și activitate în județ.
Nu este prima oară când ieșenii au ales parlamentari care nu sunt din Iași
Nu este prima oară când votanţii din Iași au ales să trimită în Parlamentul României aleși care nu avut nicio legătură cu Iașul
Menţionăm că în 2016, Iulia Scântei a fost impusă de la București pe lista PNL Iași. Nu a fost singurul parlamentar din 2016. Pe lista PSD Iași a fost impus și Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătății, un parlamentar care nu a făcut absolut nimic, nu a avut nicio activitate în Parlament. Printre puţină lui activitate s-a numărat luarea de cuvânt atunci când a depus jurământul care este obligatoriu.
Un ”vechi” parlamentar care s-a impus la Iași a fost și Varujan Vosganian care a fost ales parlamentar incă din anii 90 pe listele judeţului Iași din partea a mai multor partide politice. Totuși, din fericire pentru ieșeni, atât Nicolae Bănicioiu cât și Varujan Vosganian nu au mai prins un scaun călduț în Parlamentul României.
Vom reveni!