Prima pagină » Actualitate » Parlamentul European a votat în favoarea includerii accesului la avort în Carta drepturilor fundamentale a UE
Parlamentul European a votat în favoarea includerii accesului la avort în Carta drepturilor fundamentale a UE

Parlamentul European a votat în favoarea includerii accesului la avort în Carta drepturilor fundamentale a UE

11 apr. 2024, 23:20, 4 ,
în Actualitate

Parlamentul European a votat în favoarea includerii accesului la avort în Carta drepturilor fundamentale a UE. Propunerea a fost aprobată cu 336 de voturi pentru și 163 împotrivă, iar sprijinul a venit în principal din partea membrilor de stânga și de centru, transmite Euronews.

Europarlamentarul francez de stânga Manon Aubry a atacat ceea ce a numit „reacționari” de dreapta pentru că au votat împotriva măsurii.

„Dreptul la avort nu este o chestiune de punct de vedere”, a spus ea. „Este un drept al omului.”

„Nu, dreptul la avort nu este o chestiune controversată. Este o libertate fundamentală. Nu, dreptul la avort nu ucide. Dimpotrivă, salvează vieți. Și în timp ce voi îl atacați în liniște aici, în Parlamentul European, (femeile) pot conta pe noi. Vom fi alături de voi până la capăt.”

Avortul rămâne puternic restricționat în câteva state membre

Cu toate acestea, votul este în mare măsură simbolic. Rezoluția nu este obligatorie, iar un drept deplin la accesul la avort ar necesita sprijinul tuturor celor 27 de state membre pentru a fi inclus în Carta UE.

Avortul rămâne puternic restricționat în câteva state membre, care ar putea să se opună prin veto eforturilor de a-l declara drept.

Parlamentarii polonezi au deschis joi o dezbatere privind liberalizarea legilor privind avortul, care au fost drastic înăsprite în timpul guvernului de dreapta anterior, însă diviziunile din cadrul coaliției de guvernare au făcut ca rezultatul să fie incert.

Care este situația avortului la cerere în România

În România, avortul la cerere se poate efectua până în a 14-a săptămână de sarcină, o întrerupere de sarcină peste acest termen fiind sancționată cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și cu pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării unor drepturi.

Dar, conform CRJ, în anul 2019, din 158 de spitale publice contactate, numai în 40 de spitale se efectuau avorturi pe tot timpul anului, în 36 de spitale se refuza avortul pe perioada sărbătorilor, iar în 51 de spitale nu se efectuau deloc avorturi. Situația s-a înrăutățit în timpul pandemiei de Covid 19, în anul 2021, din 171 de spitale, doar 59 efectuau întreruperi de sarcină la cerere, iar 69 nu efectuau deloc.

Printre motivele refuzului acestora, se regăseau în principal cele de natură religioasă, etică sau morală. Cu toate că medicii din România se prevalează de „clauza de conștiință” reglementată în Articolul 34 din Codul de Deontologie Medicală al Colegiului Medicilor din România, această practică nu este conformă cu standardele europene prevăzute în jurisprudența CEDO, care subliniază că dacă statul are o legislație care permite avortul la cerere, trebuie să asigure acest serviciu pacientelor, chiar și atunci când sunt refuzate de medicii ginecologi.

Votul de luni al celor două camere ale parlamentului francez a consacrat în articolul 34 al constituției franceze că „legea stabilește condițiile în care femeia are libertatea garantată de a recurge la avort”. Drepturile la avort sunt mai larg acceptate în Franța decât în Statele Unite și în multe alte țări, sondajele arătând că aproximativ 80% dintre francezi susțin faptul că avortul este legal.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`