Parlamentul israelian a aprobat bugetul pe 2024 pentru a finanţa războiul din Gaza. Bugetul modificat adaugă mai multe cheltuieli pentru apărare şi compensaţii pentru gospodăriile şi întreprinderile afectate de război, declanşat de atacul-şoc al Hamas asupra Israelului la 7 octombrie. Israelul a aprobat anul trecut un buget pe doi ani pentru 2023 şi 2024, dar războiul din Gaza a zguduit finanţele guvernamentale, necesitând modificări bugetare şi cheltuieli suplimentare. Iată ce măsuri vor fi luate pentru refugiații palestinieni.
Parlamentul israelian a aprobat bugetul pe 2024 pentru a finanţa războiul din Gaza
Parlamentarii israelieni şi-au dat aprobarea finală miercuri pentru un buget de stat modificat pe 2024, care adaugă zeci de miliarde de şekeli pentru a finanţa războiul Israelului împotriva grupării islamiste palestiniene Hamas în Gaza, în timp ce conflictul se află în a şasea lună.
Cheltuielile au crescut cu 70 de miliarde de şekeli din bugetul iniţial – 55 de miliarde de şekeli fiind destinaţi armatei şi 15 miliarde pentru finanţarea nevoilor civile.
„Bugetul de război modificat (…) are obiective clare câştigarea războiului, sprijin pentru rezervişti, întărirea frontului intern şi continuarea creşterii economiei israeliene.”, a declarat ministrul de finanţe, Bezalel Smotrich, după vot.
În ciuda apelurilor din partea băncii centrale şi a parlamentarilor din opoziţie de a reduce cheltuielile care nu au legătură cu războiul, majoritatea aşa-ziselor fonduri de coaliţie vor fi în continuare alocate, deşi vor exista unele majorări de taxe pe ţigări, produse din tutun şi profiturile băncilor.
Ce se va întâmpla cu refugiații palestinieni
Comisarul general al agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) a atras atenţia asupra numărului mare de decese în rândul copiilor în Fâşia Gaza în contextul războiului cu Israelul.
„Numărul copiilor ucişi în doar patru luni în Gaza este mai mare decât numărul copiilor ucişi în patru ani în toate conflictele din întreaga lume.”, a scris Philippe Lazzarini.
De la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, armata israeliană şi-a înăsprit controalele asupra ajutoarelor care intră în Fâşia Gaza. Pe de altă parte, programul Alimentar Mondial al ONU a cerut Israelului să redeschidă punctele de intrare rutieră pentru a permite trimiterea mai multor ajutoare umanitare pentru refugiații palestinieni.
Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut, luni, un armistițiu în războiul din Fâșia Gaza. De asemenea, el a insistat și pentru eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas. Guterres a vorbit și despre înlăturarea „tuturor obstacolelor pentru a asigura livrarea de ajutoare vitale la viteza și la scara masivă necesare.” în Gaza, unde ONU a avertizat că un sfert din populație este în pragul foametei.
Israelul susţine că face tot ce este posibil pentru a reduce la minimum suferinţele civililor. Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell susține că înfometarea este folosită ca „armă de război” în enclavă. Declarația a fost făcută în timpul unui discurs în Consiliul de Securitate al ONU.
„Această criză umanitară nu este un dezastru natural, nu este o inundaţie sau un cutremur, este provocată de oameni”, a declarat Josep Borrell.
De asemenea, acesta a subliniat importanța ajutorului umanitar pe teritoriul palestinian.
„Când ne uităm la rute alternative de livrare a ajutorului pe mare sau pe calea aerului, trebuie să ne amintim că trebuie să facem acest lucru deoarece ruta obişnuită terestră este închisă. Închisă artificial”, a adăugat acesta.
Conform Ministerului Sănătăţii din Gaza, bilanțul a ajuns în prezent la pragul 31.184 de morţi, majoritatea civili.