International

Parlamentul polonez respinge organizarea prezidenţialelor numai cu vot prin corespondenţă

Publicat: 06 apr. 2020

Parlamentarii polonezi au respins luni o propunere a partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) de a organiza scrutinul prezidenţial de la 10 mai numai cu vot prin corespondenţă, făcând ca perspectivele menţinerii alegerilor la această dată să fie tot mai nesigure în contextul pandemiei de coronavirus, relatează Reuters.

PiS insistă ca alegerile prezidenţiale să aibă loc la data prevăzută, în pofida creşterii numărului deceselor de COVID-19. Criticii susţin însă că PiS sacrifică sănătatea publică într-o tentativă de a-şi susţine aliatul, preşedintele la final de mandat Andrzej Duda, care este favorit în sondaje.

Partidul cel mai important din coaliţia de guvernământ a propus înlocuirea cabinelor de vot cu voturi prin corespondenţă.

Parlamentul a anunţat că 228 de parlamentari s-au opus includerii propunerii în agenda legislativă, 228 au fost pentru, în timp ce trei s-au abţinut şi unul nu a votat.

Votul egal este echivalent cu respingerea propunerii PiS, notează Reuters.

Vicepremierul Jaroslaw Gowin, liderul partidului din coaliţia de guvernare Accord, şi-a anunţat luni demisia din funcţie pentru că se opune menţinerii scrutinului în mai, dar a precizat că formaţiunea sa va rămâne în coaliţia la putere.
Adauga un comentariu