Parlamentul Turciei a aprobat aderarea Suediei la NATO, după luni de deliberări. Ungaria rămâne singurul stat membru al Organizației Tratatului Nord-Atlantic ce nu a aprobat cererea de aderare a Suediei, informează Mediafax.
Plenul parlamentului de la Ankara a votat marți pentru acceptarea cererii Suediei, trimițând documentul înapoi la președintele Recep Tayyip Erdogan pentru o ultimă aprobare înainte de a fi depus la Departamentul de Stat al SUA din Washington, notează Bloomberg.
Turcia a eliminat cel mai mare obstacol rămas în calea extinderii alianței militare occidentale, conform Reuters.
Ungaria rămâne ultimul obstacol
Suedia a cerut, în urmă cu aproximativ 20 de luni, să adere la NATO în urma invaziei ruse în Ucraina.
Cu toate că Ungaria a promis că nu va fi ultimul aliat care să ratifice aderarea Suediei, a rămas acum singurul stat membru al Organizației Tratatului Nord-Atlantic ce nu a aprobat cererea de aderare a Suediei. Parlamentul ungar este în vacanță până la jumătatea lunii februarie.
Budapesta s-a arătat nemulţumită de criticile pe care i le-a adus Stockholmul în ceea ce priveşte regresul său în materie de democraţie.
„Vă invit să vizitaţi Ungaria cât mai curând posibil pentru a face schimb de opinii cu privire la toate aspectele de interes comun, inclusiv relaţiile noastre bilaterale complexe, viitoarea noastră cooperare în domeniul securităţii şi apărării ca aliaţi şi parteneri, precum şi apropiata preşedinţie ungară a Consiliului Uniunii Europene”, a transmis Orban Suediei în scrisoarea obţinută de POLITICO.
„Salutăm o conversaţie constructivă”
Billström a subliniat că tonul „bun” al scrisorii este diferit de cel al unui tweet iniţial al lui Orbán, care suna astfel: „Astăzi am trimis o scrisoare de invitaţie premierului Ulf Kristersson pentru o vizită în Ungaria pentru a negocia aderarea Suediei la NATO”.
„Trebuie să vă amintesc că scrisoarea este un lucru, iar ceea ce este scris pe X este altceva”, a declarat ministrul suedez.
„Salutăm o conversaţie constructivă”, a comentat el.
Propunerea bruscă a lui Orbán pentru negocieri vine în condiţiile în care parlamentul Turciei este pregătit să ratifice săptămâna aceasta candidatura Suediei, lăsând Ungaria ca ultima ţară NATO care trage de timp în privinţa cererii Stockholmului de a adera la NATO, urmare directă a invaziei ruse din Ucraina.