Rețeta de paste quattro formaggi este un preparat tradițional italian al cărei nume indică deja ingredientele principale paste cu patru tipuri de brânză. Această rețetă este o celebrare a diversității brânzeturilor italiene și s-a răspândit în întreaga lume datorită gustului său unic.
Această rețetă de paste quattro formaggi este perfectă pentru a-ți răsfăța papilele gustative acasă. Nu te zgârci la brânzeturi și vei obține un preparat cremos și delicios.
Rețeta pentru paste quattro formaggi
Originea rețetei este neclară, dar aceasta este asociată cu regiuni precum Lazio și Lombardia, cunoscute pentru varietatea brânzeturilor. În esență, pastele quattro formaggi exemplifică măiestria bucătăriei italiene de a combina ingrediente simple pentru a crea un preparat savuros.
Pastele quattro formaggi sunt un amestec de texturi și arome prin cremozitatea oferită de mozzarella, gustul ușor picant de gorgonzola, savoarea distinctivă de pecorino și eleganța parmezanului. Sosul „îmbracă” pastele perfect, oferind un echilibru armonios între dulce și sărat, cu o textură consistentă și catifelată. Descoperă și cum să faci o rețetă de pizza perfectă la cuptor.
În funcție de preferințe, fiecare dintre brânzeturile evocate mai sus pot fi însă înlocuite și cu altele. Printre înlocuitorii de succes pentru gorgonzola pot fi brie francez, feta, dar nu multă pentru că riscă să le acopere pe celelalte, telemea nu prea sărată, camembert, taleggio sau brânză de capră.
În afară de brânzeturi, cei mai mulți bucătari recomandă și un adaos de smântână, pentru o amalgamare mai bună. Dacă vrei să eviți surplusul de grăsimi pe care îl reprezintă smântâna, o poți înlocui cu lapte.
Așadar, pentru aceste paste vei avea nevoie de următoarele ingrediente 400 g paste (penne, fusilli, fettuccine sau tagliatelle); 50 g brânză gorgonzola; 50 g parmezan ras; 50 g pecorino romano; 50 g mozzarella; 200 ml smântână pentru gătit; 1 linguriță de unt; sare și piper, după gust și un praf de nucșoară.
Indicații de preparare
Mai întâi, vei pune pastele la fiert în apă cu sare conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Fierbe pastele al dente, poate pentru un timp ceva mai scurt decât cel indicat. Ține cont că acestea se vor mai hidrata și în sosul de brânzeturi în care se vor răsfăța. După fierbere, scurge pastele, dar păstrează o cană din apa de fierbere. În timp ce pastele fierb, pregătește toate brânzeturile și celelalte ingrediente pentru prepararea sosului.
Așază o tigaie mare și adâncă pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate mică. Pune untul la topit și amestecă pentru a nu se pierde. Apoi adaugă smântâna pentru gătit și încălzește-o amestecând ușor pentru a se omogeniza cu untul topit.
Încorporează brânzeturile sfărâmate, adăugate pe rând și amestecă toate brânzeturile constant până când acestea se topesc și se transformă într-un sos cremos. Dacă sosul este prea gros, adaugă treptat apa oprită de la paste pentru a-l subția.
Adaugă pastele fierte pentru sos și amestecă bine, astfel încât acestea să fie uniform acoperite de sos. Condimentează cu sare și piper după gust și, opțional, cu un praf de nucșoară. Servește pastele guattro formaggi imediat, presărate cu parmezan ras sau cu câteva frunze de busuioc pentru decor.