Prima pagină » Culinar » Paste quattro formaggi. O rețetă delicioasă din bucătăria italiană!

Paste quattro formaggi. O rețetă delicioasă din bucătăria italiană!

24 feb. 2025, 08:58,
Redacția BZI în Culinar

Rețeta de paste quattro formaggi este un preparat tradițional italian al cărei nume indică deja ingredientele principale paste cu patru tipuri de brânză. Această rețetă este o celebrare a diversității brânzeturilor italiene și s-a răspândit în întreaga lume datorită gustului său unic.

Această rețetă de paste quattro formaggi este perfectă pentru a-ți răsfăța papilele gustative acasă. Nu te zgârci la brânzeturi și vei obține un preparat cremos și delicios.

Rețeta pentru paste quattro formaggi

Originea rețetei este neclară, dar aceasta este asociată cu regiuni precum Lazio și Lombardia, cunoscute pentru varietatea brânzeturilor. În esență, pastele quattro formaggi exemplifică măiestria bucătăriei italiene de a combina ingrediente simple pentru a crea un preparat savuros.

Pastele quattro formaggi sunt un amestec de texturi și arome prin cremozitatea oferită de mozzarella, gustul ușor picant de gorgonzola, savoarea distinctivă de pecorino și eleganța parmezanului. Sosul „îmbracă” pastele perfect, oferind un echilibru armonios între dulce și sărat, cu o textură consistentă și catifelată. Descoperă și cum să faci o rețetă de pizza perfectă la cuptor.

În funcție de preferințe, fiecare dintre brânzeturile evocate mai sus pot fi însă înlocuite și cu altele. Printre înlocuitorii de succes pentru gorgonzola pot fi brie francez, feta, dar nu multă pentru că riscă să le acopere pe celelalte, telemea nu prea sărată, camembert, taleggio sau brânză de capră.

În afară de brânzeturi, cei mai mulți bucătari recomandă și un adaos de smântână, pentru o amalgamare mai bună. Dacă vrei să eviți surplusul de grăsimi pe care îl reprezintă smântâna, o poți înlocui cu lapte.

Așadar, pentru aceste paste vei avea nevoie de următoarele ingrediente 400 g paste (penne, fusilli, fettuccine sau tagliatelle); 50 g brânză gorgonzola; 50 g parmezan ras; 50 g pecorino romano; 50 g mozzarella; 200 ml smântână pentru gătit; 1 linguriță de unt; sare și piper, după gust și un praf de nucșoară.

Indicații de preparare

Mai întâi, vei pune pastele la fiert în apă cu sare conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Fierbe pastele al dente, poate pentru un timp ceva mai scurt decât cel indicat. Ține cont că acestea se vor mai hidrata și în sosul de brânzeturi în care se vor răsfăța. După fierbere, scurge pastele, dar păstrează o cană din apa de fierbere. În timp ce pastele fierb, pregătește toate brânzeturile și celelalte ingrediente pentru prepararea sosului.

Așază o tigaie mare și adâncă pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate mică. Pune untul la topit și amestecă pentru a nu se pierde. Apoi adaugă smântâna pentru gătit și încălzește-o amestecând ușor pentru a se omogeniza cu untul topit.

Încorporează brânzeturile sfărâmate, adăugate pe rând și amestecă toate brânzeturile constant până când acestea se topesc și se transformă într-un sos cremos. Dacă sosul este prea gros, adaugă treptat apa oprită de la paste pentru a-l subția.

Adaugă pastele fierte pentru sos și amestecă bine, astfel încât acestea să fie uniform acoperite de sos. Condimentează cu sare și piper după gust și, opțional, cu un praf de nucșoară. Servește pastele guattro formaggi imediat, presărate cu parmezan ras sau cu câteva frunze de busuioc pentru decor.

Bugetul.ro
Cum arată noul Logan făcut de Dacia, care urmează să spargă toate barierele. Constructorul francez este optimist în legătură cu impactul noii mașini
redactia.ro
Luminita Anghel a ajuns la capatul puterilor! Isi striga durerea pe internet dupa ce ani de zile a tacut: "𝘔𝘪-𝘢 𝘧𝘰𝘴𝘵 𝘧𝘳𝘪𝘤ă 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘤𝘰𝘱𝘪𝘭𝘶𝘭 𝘮𝘦𝘶 𝘣𝘪𝘰𝘭𝘰𝘨𝘪𝘤. 𝘈𝘮 𝘵𝘳ă𝘪𝘵 𝘶𝘯
Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
a1.ro
Diseară, discuții aprinse între jurați la muletă. În audiții, un concurent care a fost Chef în restaurante cu stele Michelin
Playtech.ro
Dana Budeanu, distrusă de durere. Confesiunea tulburătoare a vedetei: „Îmi este rușine să spun”
observatornews.ro
Subiectele la română, simulare Bacalaureat 2025. Ce au avut de rezolvat elevii de clasa a 12-a, profilul uman şi real
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Ordonanța care dă peste cap viețile românilor. Se aplică pe 30 martie
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Moartea fratelui lui Gică Hagi a zguduit familia „Regelui”. Tragedia a fost ținută secret de către tot neamul
Playtech.ro
Prima apariție a lui Mihai Bendeac la Antena 1, după ce actorul a revenit la trustul Intact. În ce emisiune îl vor putea urmări românii
Dailybusiness.ro
Românii care primesc 1.500 de euro de la stat. Cererea se depune din 30 mai, iar banii vor ajunge direct în cont!
RomaniaTV
SUBIECTE ROMÂNĂ SIMULARE BAC 2025 EDU.RO. Subiectul care a dat bătăi de cap elevilor. Doi profesori corectează fiecare lucrare
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Carmen Șerban, total schimbată în urma operațiilor estetice. Arată cu 20 de ani mai tânără / GALERIE FOTO
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`