Prima pagină » Actualitate » Paștele Ortodox și cel catolic se sărbătoresc în aceeași zi. Se schimbă data Paștelui?
Paștele Ortodox și cel catolic se sărbătoresc în aceeași zi. Se schimbă data Paștelui?

Paștele Ortodox și cel catolic se sărbătoresc în aceeași zi. Se schimbă data Paștelui?

13 apr. 2025, 19:00, 3 ,
Redacția BZI în Actualitate

Dorinta Patriarhului Constantinopolului este ca sarbatoarea Pastelui Ortodox si cea catolica sa coincida. El spera ca, incepand de anul viitor, crestinii din intreaga lume vor celebra Invierea Domnului in aceeasi zi.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului, ocupantul primului loc in cadrul Bisericilor Ortodoxe, exprima dezamagirea fata de lipsa unei date unificate pentru celebrarea Pastelui intre credinciosii catolici si cei ortodocsi.

Anul 2025 va marca 1.700 de ani de la Sinodul de la Niceea, primul sinod ecumenic care a stabilit regulile referitoare la data Sfintei Pasti. Patriarhul Constantinopolului subliniaza importanta unificarii datei acestei Zile Sfinte in contextul acestei aniversari.

El este optimist ca se va ajunge la un consens in privinta unei date comune incepand de anul viitor.

Cu cativa ani in urma, el a subliniat ca stabilirea unei date comune pentru sarbatorirea Sfintei Pasti este un subiect crucial care merita sa fie discutat.

„Il rugam pe Domnul Slavei ca viitoarea sarbatoare a Pastelui de anul viitor (n.r. – 20 aprilie conform ambelor calendare, iulian pentru ortodocsi si gregorian pentru catolici) sa nu fie doar o coincidenta, ci sa devina inceputul unei date unice pentru celebrarea lui atat de catre crestinismul rasaritean, cat si de cel occidental.

Suntem optimisti, deoarece exista bunavointa si vointa de ambele parti. Pentru ca, intr-adevar, este un scandal sa sarbatorim separat evenimentul unic al singurei Invieri a Unicului Domn!”, a spus el pentru „Orthodox Times”.

De ce Pastele Ortodox si cel catolic sunt sarbatorite in zile diferite?

In acest an, Pastele Catolic a avut loc cu o luna inainte de Pastele Ortodox. Catolicii au sarbatorit Invierea Domnului pe 31 martie, in timp ce ortodocsii o vor celebra abia pe 5 mai. Exista si situatii in care cele doua sarbatori coincid in aceeasi zi.

Data Pastelui este determinata de doua fenomene naturale distincte. Calculul datei tine cont de doua evenimente naturale: echinoctiul de primavara (data fixa) si luna plina (data variabila). Al doilea fenomen face ca data Sfintei Zile sa difere anual.

Utilizarea a doua calendare distincte explica discrepanta dintre catolici si ortodocsi. Biserica Catolica se bazeaza pe echinoctiul de primavara, conform calendarului gregorian. In contrast, Biserica Ortodoxa il calculeaza dupa calendarul iulian.

Pastele Catolic poate avea loc in luna martie sau in luna aprilie, in timp ce Pastele Ortodox poate fi in aprilie sau mai, niciodata in martie.

Paștele Ortodox și cel catolic s-ar putea sărbători în aceeași zi? Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului, care ocupă locul de primat în cadrul Bisericilor Ortodoxe, și-a exprimat regretul față de absența unei date unificate pentru sărbătorirea Paștelui între credincioșii catolici și cei ortodocși.

Anul 2025 va marca 1.700 de ani de la Sinodul de la Niceea, primul sinod ecumenic care a stabilit regulile privind data Sfintelui Paște. Patriarhul Constantinopolului a subliniat importanța unificării datei Sfintei Zi în lumina acestei aniversări. Și-a exprimat optimismul că se va putea ajunge la un consens referitor la o dată comună începând de anul viitor.

Cu câțiva ani în urmă, el a spus că stabilirea unei date comune pentru sărbătorirea Sfintelui Paște este un subiect crucial, care merită discutat.

„Îl rugăm pe Domnul Slavei ca viitoarea sărbătoare a Paștelui de anul viitor (n.r. – 20 aprilie conform ambelor calendare, iulian pentru ortodocși și gregorian pentru catolici) să nu fie doar o coincidență, ci să devină începutul unei date unice pentru celebrarea lui atât de către creștinismul răsăritean, cât și de cel occidental.

Suntem optimiști, deoarece există bunăvoință și voință de ambele părți. Pentru că, într-adevăr, este un scandal să sărbătorim separat evenimentul unic al singurei Învieri a Unicului Domn!”, a spus el pentru „Orthodox Times”.

De ce Paștele Ortodox și cel catolic se sărbătoresc în zile diferite?

În acest an, Paștele Catolic a avut loc cu o lună înainte de Paștele Ortodox. Catolicii au sărbătorit Învierea Domnului pe data de 31 martie, în timp ce ortodocșii o vor celebra abia pe 5 mai. Există și situații în care cele două sărbători coincid în aceeași zi.

Data Paștelui este determinată de două fenomene naturale distincte. Calculul datei ține cont de două evenimente naturale: echinocțiul de primăvară (dată fixă) și luna plină (dată variabilă). Al doilea fenomen face ca data Sfintei Zile să difere anual. Folosirea a două calendare distincte explică discrepanța dintre catolici și ortodocși. Biserica Catolică se bazează pe echinocțiul de primăvară, conform calendarului gregorian. La polul opus, Biserica Ortodoxă îl calculează după calendarul iulian.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Doliu în lumea afacerilor. A murit unul dintre milionarii României. A fost unul dintre cele mai mari branduri românești
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Cum arăta Doinița Oancea cu păr drept! Toți o știu creață, însă e o femeie complet schimbată dacă o vezi cu părul drept
Playtech.ro
Cum se păstrează corect anafura ca să nu mucegăiască. Ce trebuie să faci cu ea după ce o aduci de la biserică
observatornews.ro
Obiceiul românesc care "s-a lipit" şi de străini. Ce spune un chinez despre micii care au sfârâit pe grătare, la Cernica
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cea mai scumpă garsonieră din România. Toată lumea a luat foc când a auzit
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Ion Țiriac devine inamicul numărul 1 al lui Elon Musk. Ce palmă primește americanul de la miliardarul român
Playtech.ro
Câți câini sau pisici ai voie să ții într-un apartament. Legea e clară, dar puțini o cunosc
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Bobonete, în doliu, în ziua de Paște. Vestea tristă pe care le-a dat-o fanilor: Drum bun! Ce seară ți-ai ales, fix stilul tău!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Vestea ȘOCANTĂ din ziua de Paște. A murit un actor CELEBRU din Las Fierbinți: S-a stins acum o oră!
redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...
Comentarii
  • Alții sărbatoresc Crăciunul odată cu Pastele !, la unii, unele , se întîlnesc în același timp

  • Constantinopolul nu mai exista

    In primul rand ca nu e nevoie sa se schimbe data Pastelui Ortodox pentru a exista unire. Greco-catolicii sarbatoresc pastele la data ortodoxa dar ei sunt catolici.
    Aici se urmareste doar sa se creeze divergente intre ortodocsi.
    Patriarhia din Constantinopol nu mai exista de cand turcii au cucerit orasul si in special de cand grecii au plecat din Turcia si s-au reasezat in Grecia.
    Patriarhia asta trebuie desfiintata pentru ca e irelevanta, are doar cativa mii de adepti in tot teritoriul Turciei si nu face nimic altceva decat sa scandalizeze alte biserici ortodoxe cu prostiile patriarhilor lor care se cred papi din rasarit.
    Constantinopolul nu mai exista. De 500 de ani e Istanbul. Nu e exista patriarh al Constantinopolului.

  • Eu zic sa il desfiinteze de tot. La munca puturosilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`