Prima pagină » Culinar » Pate de ficat de casă, tartinabil și ușor de făcut – Rețetă pentru gospodine
Pate de ficat de casă, tartinabil și ușor de făcut - Rețetă pentru gospodine

Pate de ficat de casă, tartinabil și ușor de făcut – Rețetă pentru gospodine

10 nov. 2020, 14:41,
în Culinar

Nu mai cumpăra pate din comerţ! Conţine mulţi aditivi şi conservanţi alimentari. Ideal este să-ţi faci propriu pate de fiecat de casă. Cum? Simplu! Amesteci câteva ingrediente, pe care oricum le ai în bucătărie. Astfel, te asiguri că le dai celor dragi o mâncare sănătoasă şi bună la gust.

Pentru pate de ficat de casa mai ai nevoie şi de câteva felii de pâine. De ce? Pentru a le prăji, ca să întinzi apoi pateul pe ele. Bineînţeles, poţi include diverse condimente, în funcţie de preferinţe şi gusturi.

Ingrediente:

  • 800 gr ficat
  • 200 gr ceapă tocată mărunt
  • 200 gr morcovi
  • câteva linguri de unt
  • 2-3 linguri ulei vegetal
  • 150-200 ml apă
  • piper negru, proaspăt râşnit
  • sare după gust

Mod de preparare:

Curata ceapă şi morcovii şi taie-le în bucăţi mai mari. Spală ficatul. Căleşte-l uşor în ulei, apoi adăugă morcovii şi ceapă şi condimentează cu piper şi sare. Pe la jumătatea prăjirii, adauga apă, cât să acopere apă şi lasă să fiarbă la foc mic, acoperit cu un capac.

După ce apa s-a evaporat, lasa să se răcească de tot şi trece prin blender. Apoi incorporează untul şi omogenizează. Dacă ţi se pare că tot e cam uscat, include şi puţină bulion.

Trucuri pentru pate de ficat de casă

Iată ce poţi să pui în aplicare atunci când prepari pate de ficat de casă:

  • poţi căli şi puţin usturoi mărunţit, dar nu-l lăsa decât câteva secunde, apoi pune peste el ficatul. În caz contrar, se va amărî;
  • nu pune sare la începutul prăjirii, pentru ca ficatul să nu se întărească;
  • pune un gălbenuş fiert în compoziţie, înainte de o da prin blender, ca să obţii un pate cât mai cremos;
  • ficatul de porc dă un gust „mai aspru” pateului;
  • în compoziţie se poate pune şi puţin alcool (50 ml de vin licoros, coniac, vermut);
  • ca să îţi iasă şi mai mult pate, sotează nişte ciuperci în unt, apoi dă-le şi pe ele prin blender şi adaugă-le peste ficat;
  • conform unei reguli nescrise, câte grame de ficat ai, atâtea grame de ceapă se adauga;
  • ca să iasă perfect, trece ingredientele prin blender, apoi bagă pasta obţinută pentru 1-2 în frigider. Între timp, bate spumă untul. Scoate pasta şi adaugă din ea câte o lingură în unt şi omogenizează. Astfel, pateul va fi mai pufos;
  • la final poţi pune nucşoara.

Dacă ai mai mulți ficăței, poți face și niște ficăței în lapte.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`