Actualitate

Patriarhia Română, reacție după incidentele de la Constanţa: „Statul are mandatul de a garanta libertatea religioasă şi pacea social“

Publicat: 26 nov. 2020
Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu
Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu

Patriarhia Română reacționează după ce solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a permite pelerinajul de Sfântul Andrei a fost respinsă, susținând că Secretariatul de Stat pentru Culte trebuie să implice.

„Este foarte bine cunoscută poziția publică a Patriarhiei care pledează ferm pentru respectarea cu rigoare a tuturor regulilor sanitare, pentru ordine, echilibru și dialog instituționalizat cu autoritățile, pentru împrietenirea credinței cu rațiunea, pentru discernământ personal și instituțional.

Ceea ce pot adăuga este că, într-o situație cu potențial conflictual ca cea apărută la Tomis, așa cum este firesc să o facă în orice perioadă de criză care suscită discuții și momente tensionate în spațiul de intersectare a cultelor cu statul, organismul care trebuie să se implice ca mediator în inițierea și întreținerea unui dialog instituționalizat între guvern și Cultele religioase este Secretariatul de Stat pentru Culte”, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Patriarhia Română: „Este o datorie a statului să fie predictibil în relația cu cultele“

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române susține că este o datorie a statului să fie predictibil în relația cu cultele și să protejeze libertatea religioasă.

„Acest organism guvernamental are ca datorie fixată de lege inclusiv amenajarea acestui necesar și firesc dialog în vederea identificării unor soluții adecvate realității create de o criză și a obținerii predictibilității legate de măsurile ce se impun și trebuie aplicate în ea. Pentru că este o datorie a statului să fie predictibil în relația cu cultele și să protejeze libertatea religioasă de orice posibilă lezare a acesteia sau de suspiciunile ce pot apărea in legătura cu ea.

Inclusiv în acest caz concret, nu Patriarhia Română, din care Arhiepiscopia Tomisului este parte constitutivă, ci „Secretariatul de Stat pentru Culte” are obligația onorantă de a se implica în medierea unei situații în care trebuie deplin lămurită atât responsabilitatea Arhiepiscopiei Tomisiului de a respecta măsurile sanitare impuse în contextul carantinei locale, cât și a autorităților care aplică aceste măsuri. Sunt convins că Biserica/ Ahiepiscopia Tomisului va fi prezentă și deschisă oricând la acest dialog pentru care a pledat constant chiar de la începutul pandemiei“, a menționat Vasile Bănescu.

„Cultele și credincioșii sunt beneficiarii libertății religioase garantată prin Constituție“

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române încheie mesajul spunând că statul are mandatul de a garanta libertatea religioasă, nu cultele, nu Biserica, nu Patriarhia:

„Cultele și credincioșii sunt beneficiarii libertății religioase garantată prin Constituție. Greutatea responsabilității de a proteja pacea socială, oferind condiții și soluții în perioade de criză, se află în primul rând pe umerii statului, care are obligația să motiveze limpede restricțiile și, într-o asemenea situație de dureroasă criză comunitară, să invite cultele religioase la dialog. Acestea, în orice democrație autentică, nu sunt nici anexe ale statului, nici adversare ale acestuia, ci, așa cum bine s-a văzut în contextul crunt al pandemiei, partenerele sale sociale cele mai eficace. Dialogul care trebuie purtat cu reprezentanții cultelor, ai Bisericii, este prin natura și intenția lui firească unul benefic pentru toate părțile implicate în el. Deci pentru sănătatea democratică și socială a întregii noastre societăți”, a mai spus Vasile Bănescu.

Comentarii
  • Hai sictir! Ziceti mersi ca majoritatea oamenilor nu se intreaba de ce guvernantii PSD au cheltuit mai multe milioane de euro pe Catedrala Neamului! si nu pe spitale sau pe sistemul de sanatate !!!

  • „Acest organism guvernamental are ca datorie fixată de lege inclusiv amenajarea acestui necesar și firesc dialog în vederea identificării unor soluții adecvate realității create de o criză și a obținerii predictibilității legate de măsurile ce se impun și trebuie aplicate în ea”??? Amenajarea dialogului… bla bla ??? Ăsta e român? Mai vorbea unul la fel: „pus astfel în lumină, ancorat în sinergia faptelor, recursul la universalitate nu eludează meandrele concretului” (nea Neluț). Măi dragă , spuneți clar că v-a cam sărăcit pandemia asta și va doare în c.. (cot) de sănătatea românilor, iar merțanul lu’ Dănuț a cam ruginit și trebuie schimbat!

  • Popimea obeză, prea iubitoare de arginți în numele credinței, a învățat, după 1989, EXCLUSIV lecția drepturilor. A obligațiilor – niciodată. La popime nu e vorba despre credință, fiindcă poți se te rogi în codri și peșteri, unde nu te vede nimeni. Dacă vrei într-adevăr să te rogi, cine te poate opri ? Pentru ce să te bagi într-o mulțime, care mai ales te tulbură, decât te ajută ? Sau la tine acasă. Atunci, despre ce-i vorba ? Despre influență și primul plan. Dacă ăsta le era scopul, atunci e gata compromis.

  • Statul trebuie mai intai sa asigure securitatea sanitara a populatiei , pe cand voi o sabotati Se pare ca mai luati inca lumina de la moskva , Va ganditi mai bine la privilegiile si buzunarele voastre decat la sanatatea oamenilor , ps , Poate vreti sa moara mai multa lume ca sa aveti voi ce ingropa, pps. ,, marfa este da e in picioare ”

  • Scarnaviilor dupa ce nu platiti impozite la stat mai faceti si gat! Lumea se poate ruga si acasa, mai ales in aceste conditii de pandemie. In conditii normale lumea a participat. Se vede ca zadariniciti
    raspandirea virusului!

  • Popa asta a fost anchetat cu niste golanii cu terenuri pe care prin apia a luat bani europeni.Un sarlatan care a facut slujba de inviere cu o zi inainte de cea de inlatare

Adauga un comentariu