Actualitate

Patriarhul Daniel cere amânarea administrării Sfintei Împărtășanii – SURSE

Publicat: 12 mai 2020
1

Surse guvernamentale au precizat că reprezentanții Guvernului României și ai cultelor religioase din România discută despre condițiile în care va fi reluată viața religioasă alături de credincioși.

Pe lângă propunerile făcute de executivul condus de Ludovic Orban, Biserica Ortodoxă a fost băgată în șah. Are de ales între a ține slujbele cu credincioși, în afara bisericilor, și a le ține, în continuare, în biserică, dar fără credincioși. Totul pentru că guvernul condiționează Biserica Ortodoxă să administreze Sfânta Împărtășanie cu pahare și lingurițe de unică folosință, lucru de neacceptat de către preoți și credincioși.

Patriarhul Daniel a decis să se consulte cu membrii Sfântului Sinod pentru a lua o decizie legată de administrarea împărtășaniei. În acest sens, Preafericitul Părinte le-a cerut mitropoliților, arhiepiscopilor și episcopilor să spună dacă sunt de acord ca Biserica Ortodoxă să accepte amânarea administrării Sfintei Împărtășanii în această primă etapă a relaxării restricțiilor. Anume, administrarea Sfintei Împărtășanii să nu se mai facă la Sfânta Liturghie, pentru ca bisericile să fie deschise, iar slujbele să fie ținute în curtea acestora, potrivit stiripesurse.

Preafericitul Daniel a trimis un document către toți mitropoliții, arhiepiscopii și episcopii Bisericii Ortodoxe Române prin care le-a cerut să răspundă, pozitiv sau negativ, dacă sunt de acord cu propunerea de amânare a administrării Sfintei Împărtășanii, după ce vor fi reluate slujbele, într-o primă etapă a restricțiilor, în curțile bisericilor, alături de credincioși.

Guvernul condus de Ludovic Orban a condiționat Biserica Ortodoxă Română de administrarea împărtășaniei cu linguriță și pahare de unică folosință dacă vrea redeschiderea bisericilor și reluarea slujbelor cu credincioși.

”După cum vă este cunoscut, pentru teologul ortodox, și pentru creștinul ortodox practicant, împărtășirea cu aceeași linguriță euharistică nu este sursă de contaminare, însă pentru epidemiologii de astăzi, care propun reguli și restricții multe în caz de pandemie, lingurița euharistică este o mare problemă, fiind în opinia lor sursă de contaminare.

De aceea, sunteți solicitat ca astăzi,… până la ora 20, să transmiteți Patriarhiei Române, pe adresa electronică a Cancelariei Sfântului Sinod, răspunsul pozitiv sau negativ la următoarea propunere:

Împărtășirea euharistică a credincioșilor la Sfânta Liturghie cu aceeași linguriță, deși nu este reglementată canonic de vreun Sinod Ortodox, totuși, în Ortodoxie, aceasta este o practică de aproape nouă secole. Prin urmare, această practică nu poate fi schimbată nici în timp de pandemie, chiar dacă medicii epidemiologi cer această schimbare, ca o condiție pentru a permite participarea și împărtășirea credincioșilor mireni la Sfânta Liturghie. În acest caz, se va solicita autorităților de Stat să permită doar participarea la Sfânta Liturghie, iar împărtășirea lor comună cu Sfânta Euharistie să fie hotărâtă la o dată ulterioară, după 1 iunie 2020, în consens cu celelalte Biserici Ortodoxe.

De răspunsul primit astăzi de la ierarhii Sfântului Sinod depinde mâine poziția Bisericii noastre în relație cu autoritățile de Stat care pot permite sau nu participarea credincioșilor la Sfânta Liturghie, după data de 15 mai 2020.

Cu binecuvântare și dragoste în Hristos,

Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române”, potrivit Patriarhiei Române.

Adauga un comentariu