Patronii depozitului ilegal de GPL de la Crevedia, Ionuţ Daniel Doldurea şi Cosmin Ionuţ Stîngă, au fost aduşi miercuri la Parchetul General pentru audieri. Avocatul Florin Cojocaru a făcut mai multe precizări.
La intrarea în sediul Parchetului, avocatul celor doi a fost rezervat în declaraţii, după ce marţi seara s-a plâns că procurorii nu i-au transmis informaţii din dosar. De asemenea, Florin Cojocaru a recunoscut că i-a sfătuit pe cei doi să nu dea declaraţi.
Avocatul patronilor stației GPL din Crevedia, la ieșirea de la audieri: „Într-o astfel de afacere, este inclusiv riscul unei scântei”
Avocatul celor doi patroni a declarat, la ieșirea din sediul Parchetului, că afacerea celor doi era una care are un anumit grad de risc.
„Probabil că fiecare dintre noi, în ce facem, purtăm și un risc. Da, există ceva atașat fiecărei meserii. Într-o astfel de afacere, cu materii atât de periculoase, este inclusiv riscul unei scântei, care poate duce la o catastrofă. Deci, întreaga această afacere a fost concepută așa încât să nu își asume nici măcar riscul unei scântei. Pentru că dacă ai gândit contrar, înseamnă că prevestești un dezastru.
În materie de răspundere, la acest moment, am găsit că este cuviincios și normal, în primul rând, să le asigurăm oamenilor care sunt în suferință revenirea în confortul lor normal, al familiilor. Și atunci, pe mai departe, compensații se doresc a fi acordate tuturor.
Toată concentrarea și alocarea de resurse din partea noastră a fost să înlăturăm din suferințele oamenilor. La modul concret, nu doar pe vorbe.
Nu poți să gândește o astfel de afacere decât luând în calcul tot și securizându-te pe cât se poate în raport cu orice risc. Așa a fost gândită afacerea. Nu a fost nici măcar o scânteie luată în calcul. Trebuie să vedem ce s-a întâmplat, nu ştim. Se poate întâmpla la oricare dintre staţii. Acesta este totuşi un serviciu de interes public, toţi avem nevoie să alimentăm”, a spus avocatul.
Ionuţ Doldurea este fiul primarului din Caracal, Ion Doldurea, suspendat din PSD. Doldurea şi Stângă sunt acţionarii firmei Flagas SRL, care deţine staţia GPL de la Crevedia, unde s-au produs explozii săptămâna trecută, soldate cu cinci decese şi 53 de oameni răniţi, printre care şi mulţi pompieri. De asemenea, zeci de case din apropierea staţiei GPL au fost distruse.
După exploziile de la Crevedia au fost începute patru anchete. Prima este cea făcută de Parchetul General – procurorii urmăresc vinovații pentru producerea exploziilor. Există două anchete la DNA pentru abuz în serviciu, pentru că stația funcționa ilegal. A patra anchetă, desfășurată de Parchetul Militar, verifică modul în care au intervenit pompierii.
Între timp, la Crevedia continua inventarierea pagubelor, în timp ce oamenii sunt în continuare nemulțumiți. Mulți nu cred ca își vor vedea casele ridicate de firma GPL. Alții au cerut sume de bani în locul construcției caselor. Ieri câțiva cetățeni au ieșit în stradă să protesteze și să ceara demisia primarului care fuge în continuare de presă.