Economic Local

Patronii din Iași cu afaceri în construcții, peisagistică sau agricultură au angajat sute de persoane care își căutau un loc de muncă

Publicat: 23 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Patronii din Iași cu afaceri în construcții peisagistică sau agricultură au angajat sute de persoane care își căutau un loc de muncă
Patronii din Iași care dețin ferme zootehnice au făcut angajări în această perioadă, în această fermă de păsări fiind angajați 4 șomeri

Patronii din Iași cu afaceri în construcții, peisagistică sau agricultură, care au avut nevoie de personal, au angajat peste 200 de persoane care își căutau un loc de muncă. Cele mai multe angajări au fost făcute de patronii care aveau nevoie de vânzătoare, șoferi care livrează mâncare la domiciliu sau de peisagiști. În această perioadă, ieșenii care sunt în căutarea unui loc de muncă, au la dispoziție peste 750 de posturi, potrivit AJOFM Iași

Patronii din Iași, care au avut nevoie de personal în această perioadă, au făcut angajări în domeniul contrucții, peisagistică sau agricultură. Potrivit datelor furnizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, în ultima perioadă au fost angajați peste 200 de ieșeni. Posturile pe care le-au ocupat sunt, spre exemplu, în domeniul de producție și conservare a cărnii, aici fiind angajate vânzătoare, dar și măcelari. De asemenea, în domeniul catering au fost angajați 37 de șoferi, bucătari sau ajutori de bucătari, odată cu creșterea comenzilor la domiciliu.

Patronii din Iași, care au firme de catering, s-au axat pe livrări la domiciliu și au angajat mai mulți șoferi

Ilie M., patronul unei firme de catering din Iași, susține că au crescut livrările la domiciliu și, de aceea, avea nevoie de angajați.

„Noi am mai angajat doi șoferi și un ajutor de bucătar. Au crescut cu 30 la sută livrările la domiciliu, față de anul trecut. Noi am mers mai mult pe partea asta, de livrări la domiciliu, pentru că nu au mai fost evenimente, nu am mai avut comenzi de la clienți care mai organizau o cumătrie, o zi de naștere și, din această cauză, am vrut să nu renunțăm la livrări la domiciliu, ci să ne axăm numai pe asta”, spune patronul firmei de catering.

Unul dintre domeniile care a înregistrat creșteri ale comenzilor, în plină pandemie de COVID-19, este cel peisagistic

Un alt domeniu în care s-au făcut angajări, în ultimele luni, este cel de protecție și pază, fiind vorba de 30 de persoane angajate de către patronii din Iași care dețin firme de pază și protecție. De asemenea, firmele de call-center au făcut angajări în această perioadă, dar și firmele de construcții au avut nevoie de zidari, faianțari sau de zugravi. În aceste domenii au fost angajate peste 40 de persoane. Firmele de peisagistică au avut cereri mai multe din partea clienților, de aceea patronii au avut nevoie de noi angajați.

Angajări masive s-au făcut și în domeniul agricol, la fermele de păsări, construite cu fonduri europene

În domeniul agricol, dar și în cel al fabricării de articole de îmbrăcăminte, au fost angajați ieșenii din mediul rural. Astfel, patronul unei ferme de păsări, construite cu fonduri europene, susține că a angajat patru persoane.

„Noi ne făcusem planurile, de anul trecut, privind angajarea unor specialiști. Am început recrutările în martie, le-am întrerupt din cauza pandemiei. Acum, am angajat o parte din personal din mediul rural, iar inginerul e fost angajat de la o fermă care a dat faliment”, susține Mircea Stan.

Persoanele care sunt în căutarea unui loc de muncă au la dispoziție 750 de posturi vacante

Ieșenii care vor să se angajeze în domeniul construcțiilor, confecții sau servicii au la dispoziție 750 de locuri de muncă, mai multe față de luna precedentă. Potrivit Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, în următoarea săptămână, sunt disponibile 750 de posturi. Dintre acestea, 668 de posturi sunt destinate celor cu studii medii, iar restul, 82 de locuri de muncă, persoanelor cu studii superioare. Cele mai multe oferte de muncă sunt disponibile în domeniul construcțiilor, angajatorii punând la dispoziția celor interesați 341 de posturi libere. În domeniul confecții se pot angaja 66 de persoane. De asemenea în domeniul servicii sunt disponibile 298 de posturi.

Ieșenii șomeri pot urma gratuit cursurile de formare profesională organizate de AJOFM Iași

În industrie, unde sunt 48 de posturi libere, se caută electricieni, mecanici sau sudori, cu studii medii de specialitate și cu experiență. În domeniul agriculturii, angajatorii pun la dispoziția ieșenilor un singur loc de muncă. Angajatorii, care pun la dispoziția celor interesați aceste posturi, oferă salarii cuprinse între 1.500 și 7.000 de lei lunar. Cele mai bine plătite locuri de muncă sunt cele din domeniul construcții sau industrie. În această perioadă, AJOFM Iași organizează cursuri de formare profesională pentru șomerii din Iași sau pentru persoanele care vor să se recalifice la locul de muncă.

Adauga un comentariu