Local

Patru noi focare de COVID-19 în judeţul Iaşi! În blocul operator al Spitalului de Copii „Sf. Maria” mai multe cadre medicale au fost depistate pozitive – UPDATE

Publicat: 09 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Patru noi focare de COVID-19 în judeţul Iaşi În blocul operator al Spitalului de Copii Sf. Maria mai multe cadre medicale au fost depistate pozitive - UPDATE
Spitalul de Copii ''Sf. Maria'' are mai multe cadre medicale infectate cu COVID-19

Iaşul a stabilit încă un record ca număr de infectări cu COVID-19. Direcţia de Sănătate Publica Iaşi a anunţat apariţia, în Iaşi, a 4 noi focare de COVID-19. Printre locaţiile afectate de pandemie se numără şi Spitalul de Copii ”Sf. Maria” care are un număr de 7 cadre medicale depistate pozitive.

În judeţul Iaşi au fost semnalate, pe data de 8 octombrie 2020, 197 noi cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19. Conform DSP Iași, peste 30 de cazuri sunt în 4 locaţii din Iași.

Medicul Cătălina Ionescu, directorul medical al Spitalului Sfânta Maria din Iași a declarat pentru reporterii BZI.ro situația cazurilor de coronavirus depistate în cadrul instituției medicale. Astfel, la acest moment sunt confirmate pozitiv cu virusul Covid-19 opt cadre medicale.

„Pe data de 3 octombrie 2020 un angajat al spitalului din blocul operator a fost depistat pozitiv la infecţia cu coronavirus. A început o anchetă epidemiologica în care s-a stabilit că acest angajat avea un singur contact direct. Această persoană a fost trimisă în autoizolare la domiciliu după ce a fost testată, iar testul PCR a fost pozitiv. Ulterior, pe data de 6 şi 7 octombrie, alţi angajaţi de pe blocul operator au acuzat simptome specifice infecţiei cu coronavirus şi am decis să testăm toţi angajaţii.

În urma efecturarii testelor PCR am depistat în total 8 cazuri de infecţie cu coronavirus. Conform metodologiei, doar contactii direcţi sunt testaţi imediat după ce au intrat în contact cu o persoană depistată cu coronavirus. Ceilalţi, care nu sunt contacti direcţi, trebuiesc testaţi în cea de-a şasea sau a şaptea zi de la ultimul contact cu persoana depistată cu coronaivrus.

În condiţiile în care nu am avut în afară de persoană depistată pozitiv şi contactul direct care a fost imediat trimis acasă, alte persoane cu simptome, am luat în cosiderare conform metodologiei să-i testăm în cea de-a şasea şi a şaptea zi. Desigur că nu puteam trimite toţi angajaţii acasă având în vedere faptul că avem pacienţi care ni se adreaseaza din toată regiunea Moldovei.

Nu puteam lăsa pacienţii să moară pentru că în blocul operator se efectuează intervenţii chirugicale salvatoare de viaţă. S-a făcut dezinfecţia spaţiului şi am primit doar urgenţele medicale, nu şi pacienţii cronici”, a precizat dr. Cătălina Ionescu, director medical al Spitalului Sfânta Maria din Iaşi.

Direcția de Sănătate Publică Iași informează cu privire la apariția a patru focare Covid-19 în Județul Iași

Un număr de peste 30 de cazuri de infectare cu COVID-19 au apărut în 4 focare din Iaşi. DSP Iași anunţa focare la Centrul de Servicii Sociale Gulliver, la Spitalul Clinic Militar, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Sf. Maria” dar şi la un magazin comercial:

”1.  CENTRUL DE SERVICII SOCIALE GULLIVER IAŞI – 21 persoane (6 salariați și 15 beneficiari)
Măsuri:
Un beneficiar a fost internat și ceilalți 14, fiind asimptomatici au fost izolați într-o locație a DGASPC. Salariații pozitivi au fost evaluați de medicul infecționist și izolați la domiciliu. S-a efectuat dezinfecția spațiilor cu firmă autorizată și personalul a fost reinstruit.

2. SPITALUL CLINIC MILITAR de urgenţă „DR. IACOB CZIHAC” – Farmacie cu circuit închis – 3 salariați (asistenți de farmacie)
Măsuri:
Pozitivii au fost evaluați de medic infecționist și sunt izolați la domiciliu sau în spital.

SPITALUL CLINIC DE URGENȚĂ PENTRU COPII ”SFÂNTA MARIA” IAȘI – Bloc operator – 7 cadre medicale
Măsuri:
Pozitivii au fost evaluați de medic infecționist și sunt izolați la domiciliu. Cadrele rămase în serviciu vor fi testate conform metodologiei. S-au limitat intervențiile chirurgicale doar la urgențe.

MAGAZIN DE PREZENTARE – AGENT ECONOMIC IAȘI – 5 salariați
Măsuri:
Pozitivii au fost evaluați de medic infecționist și sunt izolați la domiciliu. Magazinul a fost închis și s-a efectuat dezinfecția.” se arată în comunicatul emis de DSP

Spitalul de Boli Infecțioase lucrează la capacitate maximă

Spitalul de Boli Infecțioase din Iași lucrează la capacitate maximă, susţine prof. dr. Carmen Dorobăț. La Infecțioase Iaşi, în momentul transmiterii ştirii mai erau doar 11 paturi libere şi încă 2 paturi la Terapie Intensivă. În altă ordine de idei, managerul unităţii medicale afirma că situaţia este una extrem de dificilă la nivel naţional pentru că, conform calculelor, în perioada următoare locurile de la Terapie Intensivă vor fi ocupate în totalitate. La Spitalul de Copii Sf. Maria se vaf dezinfecţii zilnice, s-au testat toate persoane, dar se pare că activitatea Blocului Operatoriu nu a fost oprită pentru că spitalul deserveşte întreaga Moldovă, iar persoanele venite la Iaşi au nevoie de îngrijirile medicale aferente.

O greşeală care a dus la numărul mare de infectări este, se pare, faptul că atunci când s-au confruntat cu primul caz de COVID, secţia mai sus amintita din unitatea medicală, nu a fost închisă. Mai multe persoane considera că dezinfectarea s-a făcut sumar. Situaţia la spital este una deosebit de gravă dacă e să ţinem cont de rapiditatea cu care se poate extinde COVID 19.

Sunt stocuri mici de materiale de protecţie la Spitalul de copii Sf. Maria

Conform unor informaţii, unitatea medicală se confruntă şi cu o situtatie limita. Se pare că Spitalul de Copii Sf. Maria nu ar avea stocuri suficiente de materiale de protecţie. Medicii din unitate reclama managementul deficitar al spitalului şi lansează acuzaţii grave. Medicii erau nevoiţi să intre, iniţial, în Blocul Operatoriu, fără echipament de protecţie.

Vom reveni cu detalii

Remdesivirul este pe terminate la Spitalul de Boli Infecțioase

În altă ordine de idei, managerul unităţii spitaliceşti a explicat faptul că tratamentul folosit pentru COVID-19 este pe terminate. Remdesivirul este aproape de a se termina la Spitalul de Boli Infecţioase. Totuşi, prof. dr. Carmen Dorobăț dă asigurări că există alte scheme medicamentoase care pot aduce un aport pentru bolnavii de COVID-19:

” În ceea ce priveşte tratamentul, Remdesivir se epuizează şi vom încerca să folosim alte asocieri de medicamente. Istoric vorbind, noi am îngrijit pacienţii fără Remdesivir, având că avem o experientea mult mai mare, o gamă mult mai mare de medicamente, posibilitatea utilizării medicaţiei anticuagulante, a altor anticorpi cum ar fi plasma hiperimuna, vom şti să ne resetăm, astfel încât să putem da îngrijirea cea mai bună pacienţilor. Există un cumul de parametri cum ar fi începutul anului şcolar şi nu mă refer aici la actul strict didactic ci la alte activităţi conexe, perioada începutului anului universitar, alegerile locale, socializare, atunci trebuie să ne gândim ca din acest moment, purtarea măştii inclusiv în spaţiile deschise, respectarea distanţei fizice, spălarea cu apă şi săpun, devin condiţii esenţiale pentru cee a ce se va întâmpla. Pe lângă infecţia vom avea şi alte virusuri care vor putea fi prezente în acelaşi timp, pe lângă virusul gripal exista alte virusuri care toate ataca pe calea aparatului respirator. Pacienţii cu comorbilitati vor fi cei mai afectaţi.

Insistam ca în această perioadă de timp să nu uităm de aceste măsuri şi să ducem pe cât posibil o viaţă pe cât se poate de normală şi să ne bucurăm şi de sărbătorirea Sfintei Paraschive.” a conchis Carmen Dorobăț.

Adauga un comentariu