Dată solstițiu de vară 2020. Această zi care marchează începutul verii astronomice este și cea mai lungă zi din an, având 15 ore și 32 de minute. În unele zone, și nu doar în țara noastră, solstițiul de vară a inspirat anumite ritualuri și manifestări de venerație. Anul acesta, solstițiul de vară în România are loc sâmbătă, 20 iunie, la ora 21.43.
Din punct de vedere astronomic, solstițiul de vară este acel moment din an unghiul făcut de razele soarelui cu orizontul la amiază este cel mai mare. Altfel spus, când planul determinat de centrul Soarelui și de axa de rotație a Pământului este perpendicular pe planul orbitei Pământului. Termenul solstițiu provine din latinescul solstitium (sol – Soare și stitium – oprire).
Pe ce dată este solstițiu de vară în 2020
Începutul verii astronomice are loc, cel mai adesea, în jurul datei de 21 iunie. În 2020, în România, solstițiul de vară se va produce la ora 21.43. Așadar, anul acesta, pe 20 iunie vom avea cea mai lungă zi din an. Mai precis, între răsăritul și apusul Soarelui se vor scurge 15 ore si 32 de minute. Totodată, în emisfera sudică va avea loc solstițiul de iarnă.
Începutul verii astronomice a avut din timpuri străvechi un impact deosebit asupra culturii tradiționale. Foarte aproape de ziua solstițiului de vară, românii celebrează Sânzienele. Acestea sunt făpturi magice, zâne bune, dar care devin rele și răzbunătoare dacă nu le este respectată sărbătoarea.
Solstițiul de vară, prilej de sărbătoare în cultura multor popoare
Astfel, multe popoare au sărbători în jurul acestei date, care au ca punct central celebrarea verii și a Soarelui. Dacă la români avem Sânzienele, suedezii au sărbătoarea Midsommar. Un alt loc celebru în care este sărbătorit solstițiul este complexul megalitic de la Stonehenge. Aici, în cea mai lungă zi din an, au loc ritualuri inspirate din tradiția druizilor. Se crede că în această zi magică există un anume moment în care toate stihiile stau în cumpănă. Astfel, în tradiția populară românească se crede că în noaptea de Sânziene se deschid cerurile.
Solstițiul de vară simbolizează puterea Soarelui și frumusețea Pământului. Cu acest prilej au loc tot felul de sărbători ale prosperității și feritilității. Celții și alte popoarele germanice au în preajma acestei date festivaluri ale focului și ale magiei de dragoste. Și în China antică era o sărbătoare în această perioadă care celebra feritilitatea și agricultura. Această sărbătoare era dedicată pământului și principiului Yin, forța feminină. Totodată, băştinaşii din America de Nord aveau diverse ritualuri prin care sărbătoreau Soarele.
Noaptea de Sânziene
În preajma solstițiului de vară, românii sărbătoresc Sânzienele. Aceste zâne au darul de a vindeca oamenii, aduc belșug și fertilitate. În noaptea de Sânziene, în credința populară se spune că animalele stau de vorbă. Cine le pândește, le poate înțelege și astfel află multe taine.
În această noapte, se obișnuiește să se înconjoare casa cu făclii aprinse. La fel se procedează și la câmpurile cu cereale, dar și la grajduri, pentru ca anul următor să fie mai bogat. Totodată, se fac zgomote puternice în noapte pentru a alunga duhurile rele.
De asemenea, în noaptea de Sânziene, fetele caută sa-și afle ursitul. Se obișnuiește ca fetele nemăritate să arunce un buchet de flori de Sânziene prin ușa deschisă sau prin fereastră. Sau, acestea își pun buchetul de flori sub pernă urmând a-și visa alesul inimii.
Când are loc solstițiul de vară în următorii 10 ani
Dacă acum știm la ce dată este solstițiu de vară în 2020, în cele ce urmează vom preciza când are lor în următorii ani.
– Solstițiul de vară 2021 – 21 iunie, la ora 4:24;
– Solstițiul de vară 2022 – 21 iunie, la ora 9:14;
– Solstițiul de vară 2023 – 21 iunie, la ora 14:58;
– Solstițiul de vară 2024 – 20 iunie, la ora 20:51;
– Solstițiul de vară 2025 – 21 iunie, la ora 2:42;
– Solstițiul de vară 2026 – 21 iunie, la ora 8:24;
– Solstițiul de vară 2027 – 21 iunie, la ora 14:11;
– Solstițiul de vară 2028 – 20 iunie, la ora 20:02;
– Solstițiul de vară 2029 – 21 iunie, la ora 1:48;
– Solstițiul de vară 2030 – 21 iunie, la ora 7:31.