International

Pedro Casaldáliga Pla a murit. Cine a fost „Episcopul săracilor”

Publicat: 11 aug. 2020
Pedro Casaldáliga Pla a murit
Pedro Casaldáliga Pla a murit

Pedro Casaldáliga Pla, cunoscut în Brazilia ca şi „Episcopul săracilor”, a murit în oraşul Sao Paolo din cauza pneumoniei. Potrivit presei internaţionale probleme sale grave de respiraţie cauzate de pneumonie i-au fost fatale.

Pedro Casaldáliga Pla a murit

De-a lungul întregii sale vieţi Pedro Casaldáliga Pla a luptat necontenit pentru apărarea populaţiei indigene de malurile Amazonului. Totodată acesta s-a alăturat luptei în favoarea țăranilor pentru proprietatea pământului.
Episcopul săracilor era văzut că un inamic al magnaţilor, proprietarilor de mine și a marilor latifundiari și fermieri.

Consiliul Misionar Indigen al episcopilor brazilieni l-au numit profet şi au spus că prin simplele sale gesturi Pedro Casaldáliga Pla ştia cum să-i „adăpostească pe cei mici ai lui Dumnezeu”. Acesta este iubit si apreciat de credinciosii din Brazilia si de populatia indigena pentru care si-a aratat mereu sprijinul.

Pedro Casaldáliga Pla a murit. Cine a fost „Episcopul săracilor”

Pedro Casaldáliga Pla s-a născut în anul 1928 în oraşul Balsareny, din regiunea Spaniei din Catalunya. A fost una din cele mai proeminente figuri din „teologia eliberării”, care găsește în Scriptură principiile și inspirația pentru a susține eliberarea oamenilor din tiparele și structurile sociale nedrepte.

A ajuns în Brazilia în anul 1968 ca misionar catolic. Pe atunci tara se afla în cea mai violentă perioadă a dictaturii militare. Este considerat unul din cei mai importanţi apărători ai drepturilor omului din Braziloa, iar în cadrul bisericii un adevărat simbol al rezistenţei. Pedro Casaldáliga Pla a decis să nu participe la înmormântarea tatălui său în Spania după ce a aflat că guvernul brazilian nu-i va acorda viză pentru a se întoarce la ţară dacă a plecat.

Judy Carne, prima soţie a lui Burt Reynolds, a murit de pneumonie în 2015

O altă tragedie cauzată de pneumonie a avut loc în anul 2015. Actriţa britanică Judy Carne a murit la vârsta de 76 de ani, din cauza pneumoniei. Artistă fusese internată în spital cu mai multe zile în urmă, din pricina unei răceli crâncene. Ea a decedat în oraşul englez Northampton.

Judy Carne a devenit faimoasă în cultura pop britanică şi americană în producţia de televiziune „Rowan & Martin’s Laugh-In”, dar cariera ei a luat-o pe o pantă descendenţa din cauza abuzurilor de droguri şi a unui accident de maşină foarte grav.

În anul imediat următor Hillary Clinton, diagnosticată cu pneumonie, a fost nevoită să îşi amâne o deplasare de campanie.

Hillary Clinton a fost diagnosticată cu pneumonie, iar în timpul ceremoniei de comemorare a victimelor atentatelor de la 11 septembrie, care au zguduit New Yorkul, i s-a făcut rău.

Democrata urma să plece pentru o deplasare de două zile în statul California, care includea mai multe evenimente de campanie, precum strângeri de fonduri şi un discurs pe economie. Însă, doctorul candidatei democrate a explicat că aceasta a fost tratată în ultimele zile pentru pneumonie, o boală care a forţat-o să părăsească ceremonia de comemorare a victimelor atentatelor de la WTC.

Medicul Lisa Bardack a declarat că Hillary Clinton a luat antibiotice în ultimele zile, dar a devenit deshidratata în timpul ceremoniei, care s-a desfăşurat în condiţii de temperatură ridicată şi cu o umiditate mare.

Adauga un comentariu