Local

Pelerinii au primit o veste tristă! Racla Sfintei Cuvioase Parascheva ar putea să nu fie scoasă

Publicat: 06 oct. 2020
Racla Cuvioasei Paracheva ar putea să nu fie scoasă
Racla Cuvioasei Paracheva

Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva ar putea să nu fie scoasă în acest an din Catedrală Mitropolitană Iaşi pe perioada pelerinajului. O decizie oficială încă nu a fost anunţată.

„Probabil nu vor mai scoate Racla în data de 8 octombrie, urmând ca această decizie să stea la dispoziţie ca o măsură de gestiune a unui număr foarte mare de credincioşi şi greu de gestionat în spaţiu închis. Măsurile dispuse de CNSU sunt. Ele vor fi detaliate azi în CJSU. Dacă totuşi ieşeni vor fi foarte mulţi măsură de gestiune se va identifica scoaterea Raclei se poate dispune.”, au transmis surse BZI.ro.

Coada la Sfânta Cuvioasă Parascheva va putea fi extinsă dincolo de curtea Mitropoliei

Marţi, 6 octombrie 2020, pelerinii continuă să vină la racla Sfintei Cuvioase Parascheva din Iaşi. Oamenii susțin că în ciuda restricţiile impuse au ales să vină, desigur cu păstrarea distanţei sociale. Aceştia nu vin în grupuri organizate, ci familii, însă, şi din alte judeţe.

Pelerinajul continua la Iaşi. Persoanele prezente la moaştele Cuvioasei spun că au decis să vină acum pentru a evita eventualele cozi. Aceştia au menţionat că nu le este frică de coronavirus. Unele persoane au dezinfectant, astfel adaptându-se la contextul actual al pandemiei cu Covid-19. Coada este doar în curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Marian Timofte, Vicar administrat al Arhiepiscopiei Iașilor a anunțat că aseară, 5 octombrie 2020, s-a organizat o ședință pentru a stabili desfășurarea în condiții de siguranță Hramul Cuvioasei Parascheva. Coada pelerinilor care vin la racla Sfintei se va putea extinde și în afara curții Mitropoliei din Iași, însă doar cu respectarea condițiilor impuse de forțele de ordine.

„A avut loc o şedinţă care se organiza anual pentru cooperarea şi bună desfăşurarea a Hramului Cuvioasei Parascheva. Această şedinţă a fost programată anterior dispoziţiei data aseară referitoare la deplasarea celor care sunt din alte localităţi la Iaşi. Dată fiind această dispoziţie anunţată aseară nu s-au putut lua foarte multe decizii. Ea a venit în mod surprinzător şi inclusiv noi suntem în situaţia de a mai reconsidera anumite aspecte cu caracter administrativ, nu liturgic. Spuneam că anunţul făcut aseară prin care se interzice deplasarea celor din alte localităţi în localitatea în care are loc o sărbătoare religioasă este suprinzătoare. Nu ştim în ce măsură ea va putea fi implementată la modul practic. Fiecare pe segmentul său de competență îşi va analiza ceea ce are de făcut în aceste noi condiţii. Dacă sunt din municipiul Iaşi, coada se va putea extinde dincolo de curtea Mitropoliei pentru că vorbim despre un oraş de aproximativ 400.000 de locuitori. ”, a declarat Marian Timofte, Vicar administrativ, Arhiepiscopia Iașilor.

Persoanele din alte județe nu vor putea ajunge la racla Sfintei Cuvioase Parascheva

Marius Danga, directorul cancelariei Prefecturii județului Iași, a anunțat faptul că toate persoanele care sunt din alte județe ale României nu vor putea ajunge la racla Sfintei Cuvioase Parascheva din Iași. Toți pelerinii care se vor așeza la coadă vor fi legitimați de autorități. De asemenea, s-a solicitat Mitropoliei un document prin care să se stipuleze dacă racla va fi sau nu scoasă, dar și dacă va avea loc o deplasare în întreaga Moldovă, pentru a se evita deplasarea cetățenilor la catedrală.

Astăzi, 6 octombrie 2020, autoritățile au organizat filtre la intrările din județ și municipiu pentru a depista dacă cetățenii vin la pelerinaj. Astfel, forțele de ordine nu au cadru legal pentru a impiedica pelerinii să vină la moaște.

Comentarii
Adauga un comentariu