Local

Penitenciarul Iași, dat în judecată de un deținut! Scandalul a pornit de la o pereche de ochelari!

Publicat: 30 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Penitenciarul Iași dat în judecată de un deținut Scandalul a pornit de la o pereche de ochelari

Un bărbat, deținut în cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranță Iași, a decis să dea în judecată instituția. Acesta le-a cerut magistraților să oblige conducerea pușcăriei să meargă la un tehnician optician. În fapt, deținutul a afirmat că vrea să obțină o pereche de ochelari, pe motiv că i s-a recomandat acest lucru de către un medic oftalmolog

Un deținut i-a dat în judecată pe reprezentanții Penitenciarului Iași. Bărbatul le-a cerut magistraților din cadrul Judecătoriei Iași să emită o ordonanță președințială.
Mai exact, deținutul Viorel Uță le-a solicitat judecătorilor să oblige conducerea Penitenciarului de Maximă Siguranță Iași să îi permită să meargă la un… tehnician optician!

„Instanța admite excepția netimbrării, invocată prin întâmpinare. Anulează, ca netimbrată, cererea formulată de reclamantul Uță Viorel în contradictoriu cu pârâtul Penitenciarul Iași”, au afirmat recent judecătorii ieșeni.

Sentința nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.

Deținutul vrea ochelari

Deținutul a dat în judecată Penitenciarul Iași pe data de 12 martie 2020. Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Iași, Viorel Uță a formulat, în contradictoriu cu Penitenciarul Iași, o acțiune pe calea ordonanței președințiale prin care a solicitat ca instanța să dispună obligarea instituției din Copou să îi permită să ajungă în posesia unei… perechi de ochelari.

„Cer acest lucru deoarece, în urma unui consult oftalmologic, mi s-a recomandat să port o pereche de ochelari. Sunt asigurat și cer obligarea Penitenciarului Iași să mă ajute să ajung la tehnicianul optician din municipiul Iași, pentru procurarea de ochelari”, a subliniat deținutul în cererea de chemare în judecată.

La rândul lor, reprezentanții Penitenciarului de Maximă Siguranță Iași au depus o întâmpinare la dosar. Aceștia au invocat excepția netimbrării și au cerut admiterea acesteia, cu motivarea că nu a fost achitată taxa judiciară de timbru aferentă acțiunii depuse de către deținut.

„Pe fondul cauzei, cerem respingerea acțiunii, deoarece reclamantul trebuie să achite contravaloarea ochelarilor din fonduri proprii”, au susținut reprezentanții Penitenciarului Iași.

Pe parcursul procesului, deținutul a solicitat chiar și un avocat din oficiu, printre altele, deși, potrivit Codului Civil, el nu are acest drept.
Odată cu începerea procesului, judecătorii ieșeni i-au pus în vedere lui Viorel Uță să timbreze cererea cu o taxă de timbru în cuantum de 20 de lei. Chiar și așa, deținutul nu a achitat această sumă.

„Faptul că prin citație reclamantului i s-a pus în vedere să achite taxă judiciară de timbru, iar, la termenul acordat în acest sens, nu a făcut dovada achitării, excepția netimbrării cererii de chemare nu apare ca întemeiată și urmează a fi admisă ca atare, iar acțiunea urmează a fi anulată ca netimbrată”, au subliniat judecătorii.

Adauga un comentariu