International

Pentagonul spune că referendumurile organizate de Rusia în estul Ucrainei sunt o „operațiune de informații”

Publicat: 20 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pentagonul spune că referendumurile organizate de Rusia în estul Ucrainei sunt o operațiune de informații
Pentagonul spune că referendumurile organizate de Rusia în estul Ucrainei sunt o „operațiune de informații”

Pentagonul afirmă că anunțurile făcute de liderii separatişti ai autoproclamatelor republici populare Donețk și Lugansk privind organizarea unor referendumuri de aderare la Federația Rusă servesc drept o distragere a atenţiei după contraofensiva de succes a Ucrainei, relatează CNN.

„Aceasta este pur și simplu o operațiune de informații menită să distragă atenția de la starea dificilă în care se regăsește în prezent armata rusă”, a declarat marți generalul Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, în cursul unui briefing de presă.

Pentagonul spune că referendumurile organizate de Rusia în estul Ucrainei sunt o „operațiune de informații”

Ryder a numit aceste apeluri de organizare a referendumurilor parte din „manualul” rusesc.

„I-am văzut făcând acest lucru în 2014 și se întâmplă cam așa: Mai întâi îi avem pe oficialii instalați de ei așa cum vedem acum în presă susținând că vor organiza o consultare publică, iar apoi vor folosi asta ca bază pentru a încerca să pretindă legitimitate în anexarea de teritoriu suveran ucrainean”, a explicat generalul Pat Ryder.

El a mai spus că referendumurile nu vor avea nicio credibilitate și, totodată, niciun impact asupra sprijinului acordat de SUA Ucrainei.

„Nimeni nu va vedea aceste simulacre de referendumuri cu vreo urmă de credibilitate, iar SUA cu siguranță nu va recunoaște rezultatul niciunui scrutin fals”, a afirmat Ryder. „Vom continua să lucrăm cu Ucraina și cu partenerii noștri internaționali pentru a le oferi sprijinul de care au nevoie”.

Vladimir Putin s-ar pregăti să se adreseze națiunii ruse cu un anunț important despre Ucraina

Vladimir Putin s-ar pregăti să se adreseze națiunii ruse cu un anunț important despre Ucraina, transmit jurnaliștii ruși, dar și presa britanică.

Astfel, liderul de Kremlin ar urma să se refere la faptul că regiunile din Ucraina ocupate de trupele ruse vor organiza referendum pentru aderarea la Rusia, potrivit The Guardian.

Și presa rusă vorbește de organizarea unor referendumuri, dar și despre un anunț privind mobilizarea generală.

Recent, consilierul pentru securitate națională al lui Joe Biden, Jake Sullivan a transmis că sunt „informații că Putin se pregătește pentru potențiale măsuri de mobilizare”.

Adauga un comentariu