Multe persoane se pot întreba pentru ce e bun ceaiul de rostopască. Ei bine, este o băutură tradițională cu proprietăți terapeutice multiple, fiind folosit de secole în medicina naturistă pentru efectele sale benefice asupra sănătății. Această plantă conține alcaloizi, flavonoide și alte substanțe bioactive care îi conferă proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și hepatoprotectoare.
Rostopasca crește spontan în zonele umbroase și necultivate, în grădini și chiar pe marginea drumului, la munte și la câmpie. Poate fi ușor recunoscută după lichidul caracteristic de culoare galben intens, cu acțiune caustică, ce curge când se rupe o frunză sau tulpina. Faimoasă încă din antichitate pentru însușirile sale terapeutice, în prezent, se întrebuințează pentru efectele coloretice, spasmolitice, cicatrizante și nu numai.
Pentru ce e bun ceaiul de rostopască
Considerată a fi una dintre cele mai putenice plante medicinale utilizate de-a lungul vremurilor, rostopasca are efecte hepatoprotectoare, hipolipemiante, hipocolesterolemiante, antispastice, analgezice, antiinflamatoare, sedative, antibacteriene, antivirale, antitumorale, cicatrizante, antimicotice etc.
De asemenea, consumul de ceai făcut din rostopască contribuie la protejarea celulelor hepatice, reducerea spasmelor ce pot apărea la nivelul căilor biliare, dar și la menținerea sănătății pielii.
Pentru a prepara ceaiul, ai nevoie de o linguriță de plante uscate de rostopască pe care le adaugi într-o cană de 250 ml de apă fierbinte. Lași totul la infuzat pentru 10 minute, după care strecori ceaiul și îl poți consuma cald. Ceaiul de rostopască poate fi consumat în cure de 10 zile, până la trei căni pe zi.
Contraindicații privind consumul acestui ceai
Consumate în cantități mari sau pe o perioadă îndelungată, unele substanțe din ceaiul de rostopască pot deveni toxice și de aceea nu se recomandă ca o cură să se prelungească mai mult de 10 zile și nici să se consume mai mult de trei căni pe zi.
Pacienții cu afecțiuni hepatice sau renale au o sensibilitate mai mare la aceste substanțe și de aceea trebuie să evite ceaiul de rostopască. Aceeași recomandare se adresează și femeilor însărcinate sau celor aflate în perioada de alăptare, întrucât substanțele respective pot afecta dezvoltarea fătului sau nou-născutului.
Dacă vrei să profiți de vremea caldă pentru a te bucura de soare, e bine să nu iei în calcul și o cură cu ceai de rostopască în paralel, pentru că substanțele specifice pe care le conține cresc sensibilitatea pielii la acțiunea razelor ultraviolete, implicit riscul de arsuri solare sau, mult mai grav, riscul de cancer de piele.
De asemenea, în timpul administrării ceaiului sau a altor produse pe bază de rostopască trebuie să se evite consumul alimentelor greu digerabile şi solicitante pentru ficat: carne de porc, grăsimi, prăjeli, margarină, unt, brânzeturi grase, alimente conservate, precum şi tutunul şi alcoolul.
Mai mult de atât, trebuie acordată o mare atenție la consumul de ceai sau alte produse, pentru că planta conține o gamă largă de alcaloizi, iar în doze mari întreaga plantă este toxică. Ceaiul se prepară dintr-o linguriță de plantă la o cană de apă clocotită și se consumă două-trei căni pe zi, timp de maximum o săptămână.
Are efect vasodilatator și antispastic biliar, având și o acțiune sedativă și antitumorală. Astfel că, multe persoane se pot întreba pentru ce e bun ceaiul de rostopască și ce efecte are asupra organismului.