Prima pagină » Informații utile » Pentru ce este kanamicina și ce trebuie să știi înainte de administrare? Iată ce efect poate avea!

Pentru ce este kanamicina și ce trebuie să știi înainte de administrare? Iată ce efect poate avea!

15 apr. 2025, 10:03,
Redacția BZI în Informații utile

Dacă te întrebi pentru ce este kanamicina, trebuie să știi că aparține clasei de medicamente cunoscute sub numele de antibiotice aminoglicozide. Rolul acestoa este de a opri bacteriile să producă proteinele necesare supraviețuirii lor. Cu toate acestea, acest medicament nu va funcționa pentur răceli, gripă sau alte infecții virale.

Kanamicina este utilizată în tratamentul infecțiilor, cauzate în principal de bacterii gram-negative. Printre microbii împotriva cărora este eficientă sunt incluse E. coli, anumite specii de Proteus, E. aerogenes, K. pneumoniae, S. marcescens și unele specii de Acinetobacter.

Pentru ce este kanamicina și ce trebuie să știi înainte de administrare

Kanamicina este un antibiotic aminoglicozid care ucide bacteriile, împiedicându-le să sintetizeze proteinele de care au nevoie să trăiască. Poate fi administrată pe cale orală sau sub formă de injecții intravenoasă sau intramusculare.

Cea mai buză doză variază în funcție de tipul de infecție care trebuie tratată, de pacient și de modul de administrare. Acest medicament a fost descoperit în anul 1957 de către o echipă de cercetători japonezi și este utilizat în tratamentul infecțiilor bacteriene ale pielii, țesuturilor moi și oaselor.

Kanamicina este utilizată pentru tratamentul infecțiilor cauzate de microorganisme sensibile, precum tuberculoza cauzată de bacilul Koch care este rezistent la majoritatea medicamentelor împotriva tuberculozei; boli cu cu risc vital de exemplu pneumonie, sepsis, endocardită, cauzate de bacterii Gram negativ care sunt rezistente la alte antibiotice din grupa aminoglicozidelor. E important ca înainte să utilizați această substanță să te adresezi medicului tău sau farmacistului.

Kanamicina nu trebuie utilizată la pacienți cu insuficiență renală decât dacă este absolut necesar, doza trebuie reudsă în funcție de valorile testelor care măsoară starea funcției renale. În cursul tratamentului pe termen lung cu kanamicină, în special la pacienții cu tuberculoza, este necesară monitorizarea atentă a funcțiilor renale și auditivă.

Dată fiind proprietatea kanamicinei de a genera efecte toxice la nivelul rinichilor și organului auzului, nu se recomandă utilizarea repetată și/sau prelungită a acestui medicament, în special la pacienții vârstnici.

Tratamentul tuberculozei

La utilizarea kanamicinei pentru tratarea tuberculozei, trebuie să se respecte principiile tratamentului tuberculozei. Medicamentul nu trebuie utilizat în absența testelor bacteriologice, adică a testelor de sensibilitate. Rezultatul acestora trebuie să indice faptul că microorganismul este sensibil la kanamicina sau la alte antibiotice.

Pentru a asigura eficacitatea terapeutică a kanamicinei, aceasta trebuie utilizată în tratamentul tuberculozei în combinație cu unul sau mai multe medicamente. Este necesar un asemenea tratament combinat.

Dacă este nevoie, tratamentul poate fi modificat în funcție de rezultatele testelor de sensibilitate efectuate la microorganismul cauzator. Utilizarea concomitentă a antibioticelor din grupul aminoglicozidelor și din cel al cefalosporinelor  crește efectele toxice asupra rinichiului.

La pacienții cu boli caracterizate prin tulburări ale transmisiei nevoase de la nervi la mușchi (miastenie severă, boala Parkinson, botulism infantil), antibioticele aminoglicozidice trebuie utilizate cu precauție deoarece efectele lor asupra joncțiunii dintre nerv și mușchi sunt similare cu cele ale curarei ( din care se obține alcatoidul tuborurarina cu efect paralizant asupra mușchilor striați). Din acest motiv, pot apărea slăbiciune musculară și blocaj neuromuscular.

De asemenea, datorită imaturității funcției renale, excreția antibioticelor aminoglicozidice la nou-născuți este mai lentă, acest lucru poate duce la o prelungire a timpului de înjumătățire plasmatică pentru aceste antibiotice. Înainte de a utiliza acest medicament, este bine să ști pentru ce este kanamicina.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Mesaje de „La mulți ani” Sfântul Gheorghe 2025. Felicitări cu urări pentru sărbătoriții de pe 23 aprilie
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
observatornews.ro
ANIMAŢIE. Fată de 15 ani, moartă după ce a căzut de pe trotinetă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Amenințarea invizibilă. Noul val de escrocherii care lovește România
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Misterul din jurul lui Putin a fost dezvăluit de o poză care face înconjurul lumii. E pentru prima oară când scapă o asemenea imagine
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Eliza Natanticu, sfâșiată de durere, după moartea lui nea Gioni din Las Fierbinți. Era TATĂL ei, dar puțină lume știa. O părăsise când era mică
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Simona Bucura-Oprescu a semnat DOCUMENTUL prin care pensionarii scapă de datorii vechi. Ce prevede actul normativ
redactia.ro
Ce a făcut Papa Francisc în ultima zi din viață. Detalii neștiute despre Suveranul Pontif mort chiar în a doua zi de Paște
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`