Stiri si curiozitati

Pentru ce se folosește apa distilată și cum o poți face acasă

Publicat: 18 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pentru ce se folosește apa distilată și cum o poți face acasă
Deși apa distilată are un preț mic, costurile acesteia se pot aduna în timp.

Pentru întreținerea acvariilor, mașinilor sau umidificatoarelor, dar și pentru alte echipamente din casă, ai nevoie de apă distilată. Vom prezenta o metodă simplă prin care poți să o produci acasă.

Deși apa distilată are un preț mic, costurile acesteia se pot aduna în timp. Poți să o faci acasă prin această metodă destul de simplă care nu necesită multe echipamente. Atenție, aceasta nu este același lucru cu apa filtrată sau purificată.

Ce este apa distilată?

Calitatea apei de la robinet variază în funcție de locația sursei; aceasta poate conține urme de minerale specifice reliefului și geologiei din regiune. Ce afectează însă cel mai tare calitatea apei sunt urmele de substanțe chimice utilizate în tratarea apei. Chiar dacă companiile care se ocupă cu aprovizionarea apei la robinet ne asigură că este bună de băut, mulți oameni zic contrariul, aceasta având de multe ori o culoare nu tocmai „potabilă” și nici gustul cel mai strălucit. Un risc imens de la această apă este mai degrabă asupra copiilor. De aceea, apa filtrată poate fi o soluție.

Apa filtrată începe ca apa de la robinet; majoritatea avem deja un sistem de filtrare precum cel de la kangen. Acesta funcționează printr-o combinație de filtre de carbon și microni, ce ajută să îndepărteze substanțele chimice dar și reziduurile ce se pot găsi în apa. Clorul, care este de multe ori cel care este pe post de dezinfectant, este cel mai rău pentru sănătatea noastră; de asemenea, în unele locuri apa de la robinet poate să conțină pesticide dar și metale grele precum cuprul sau plumbul.

Apa distilată este un tip mai specializat de apă filtrată, însă este ușor și ieftin de produs acasă. La fel ca apa purificată, aceasta este cerută de clasificarea pe care o găsiți ca pe o recomandare pentru umidificatoare sau acvarii și anume 10 ppm (parti pe milion de solide dizolvate în total).

Cum se poate face apa distilată?

Apa distilată este foarte simplu de produs: încălzești apa până când fierbe și apoi pui un capac sau un bol de colectare. Când vapori se condensează înapoi în apă, lasă în urmă orice reziduu mineral. Lichidul ce rămâne din urma acestui proces este apa distilată.

Apa distilată de asemenea este sigură de băut, însă elimină și solidele sau mineralele utile din ea. Calciul și magneziul care apar natural în apă astfel sunt pierdute. De aceea, nu este recomandat să bei apă distilată zilnic și este de evitat.

După producerea apei distilate, este recomandat ca apa să fie depozitată în sticlă sau oțel inoxidabil, apa preluând materialele din alte recipiente cum ar fi cele din plastic.

Pentru a începe acest proces aveți nevoie de două oale, una mai mică și una mai mare de cel puțin 5 litri, un capac pentru oala mare, apă, gheață și mănuși termorezistente precum cele de cupru.

Începeți prin a turna echivalentul a 8 căni de apă în oala mare; după aproximativ o oră se va face un sfert de cană de apă distilată. Procesul întreg pentru a transforma 2 litri de apă în apă distilată durează în jur de 12 ore. Puneți vasul mic în vasul cel mare și lăsați apa să fiarbă, puneți un capac deasupra oalei mari și așteptați. Circulația vaporilor de apă îi va face să ajungă în oala mică, obținând astfel apa distilată. Este important să puneți câteva cuburi de gheață deasupra capacului pentru a se face condensarea și țineți focul la aragaz la mediu spre mic.

Apa distilată este recomandată pentru a se folosi atât în acvarii, cât și pentru umidificatoarele din cameră.

Adauga un comentariu