Tot mai multe tinere, pentru a avea o piele fină și fără imperfecțiuni, recurg la numeroase experimente care-i bagă în ceață pe medicii dermatologi ieșeni. Începând de la scrub-uri, unele dintre ele fiind cumpărate, altele făcute în casă, cu zaț de cafea, cu miere sau cu zahăr, acestea nu fac altceva decât să afecteze pielea.
Medicii trag un semnal de alarmă în legătură cu experimentele pe care ieșencele le fac pe propria piele
Medicii dermatologi ieșeni trag un semnal de alarmă și spun că este greșit ca pacientele să facă astfel de experimente pe propria piele. Cea mai îngrijorătoare situație este atunci când vine vorba despre doamnele și domnișoarele care utilizează cosmetice. De cele mai multe ori, acestea nu se demachiază corespunzător, ajungând să-și irite tenul și ochii în mod ireversibil.
„Tinerele sunt mai interesate de aspectul frumos al tegumentul și mai puțin de cel sănătos. Pe măsură ce se maturizează, deja, lucrurile se schimbă, am avut fete care foloseau diferite scrub-uri și au venit cu diferite iritații pentru că este posibil, dacă aceste scrub-uri sunt aplicate într-un ritm prea des sau pe zone sensibile, să nu se mai obțină efectul dorit, ci să producă leziuni la nivelul tegumentului”, subliniază prof. dr. Laura Solovastru.
Ieșencele au găsit, prin intermediul internetului și rețelelor de socializare, diferite modalități pentru a se trata de acnee sau alte afecțiuni ale pielii acasă. Acestea evită să meargă la medic pentru a primi tratament.
„Siguranța pielii este siguranța sănătății. Pielea este un organ care face parte integrantă din corpul și sistemul uman și, mai mult decât atât, pielea are capacitatea și rolul de a ne apăra de factori externi. Este interfața dintre mediul intern și mediul extern. Este soldatul organismului, în ceea ce privește agresiunile externe. De integralitatea și de sănătatea pielii depinde, într-un procent de sută la sută, sănătatea organismului. Orice injurie asupra tegumentului deschide o poartă de intrare pentru bacterii, virusuri, fungi, astfel încât sănătatea organismului este pusă în dificultate”, adaugă prof. dr. Laura Solovastru.
Prof. dr. Laura Solovăstru: „Își pun în pericol sănătatea organismului în general”
Prof. dr. Laura Solovăstru descrie care sunt riscurile la care se expun tinerele ce-și agresează pielea cu diferite substanțe.
„Structura anatomică a tegumentului este astfel formată pentru a îndeplini funcția de apărare, termoreglare. Am avut tinere care considerau că folosesc remedii naturiste sau diferite substanțe pe care și le aplicau pe piele, care s-au dovedit a fi niște experimente. Sunt o mulțime de persoane care vin cu diferite afecțiuni cutanate, produse de substanțe pe care le folosesc sub diferite forme, din propria inițiativă.
Ele cred că au scop benefic, însă utilizarea acestora sau a așa-ziselor cosmetice care nu sunt autorizate, care nu sunt validate din punct de vedere științific sau al siguranței, pun în pericol sănătatea organismului în general. Orice produs trebuie să aibă două calități, unu – să fie benefic, eficient, și doi – trebuie să fie sigur. Atât timp cât un produs determină efecte adverse majore, atunci clar că acel produs nu este recomandat”, susține prof. dr. Laura Solovastru.
Un alt fenomen pe care medicii ieșeni dermatologi l-au observat este faptul că tot mai multe tinere cred că se pricep și își pot trata singure diferitele afecțiuni de la nivelul pielii. Acest lucru este influențat și de persoanele care se consideră influenceri și promovează diferite produse ce atrag tinerele.
„Toată lumea se pricepe la tratarea diferitelor afecțiuni ale pielii, toată lumea pune pe piele diverse substanțe, astfel că pericolul este destul de mare. În momentul în care există și alte patologii, precum exeme, dermatite, psoriazis sau boli mai profunde, precum colagenoze, boli autoimune sau cancere cutanate, și tu continui să pui aceste substanțe pe tegument, este foarte probabil să se înrăutățească afecțiunea”, mai spune prof. dr. Laura Solovastru în legătură cu faptul că tot mai multe ieșence fac experimente pe propria piele.