Local

Percheziții la vămile Albița și Sculeni! Sunt ridicate documente într-un dosar de corupție. Suspecții au ajuns la audieri la Iași – FOTO/VIDEO, UPDATE

Publicat: 17 ian. 2023
_____ Vizualizări 25 Comentarii
Percheziții la vămile Albița și Sculeni Sunt ridicate documente într-un dosar de corupție. Suspecții au ajuns la audieri la Iași - FOTOVIDEO UPDATE
Percheziţii la mai multe vămi din regiunea Moldovei

Procurorii DNA și polițiștii de la Direcția Generală Anticorupție fac marți dimineață, 17 ianuarie 2023, percheziții în mai multe vămi din estul și nordul țării. În aceste momente se efectuează percheziţii la Biroul Vamal de la Albița, dar și la Biroul Vamal de la Sculeni.

UPDATE: Suspecții au ajuns în această seară la audieri la DNA Iași.

UPDATE: În cadrul operațiunii comune, au fost documentate acțiunile de corupție comise de către angajații Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) și ai Serviciului Vamal, exprimate prin pretindere, acceptare și primire, inclusiv prin estorcare a mijloacelor bănești pentru favorizarea trecerii mărfurilor peste frontiera de stat fără control vamal, sau după caz cu efectuarea unui control superficial.

La documentarea acțiunilor ilegale au fost folosiți mai mulți agenți sub acoperire, cu ajutorul cărora pe parcursul a mai mult de un an, au fost documentate acțiunile ilegale a 14 angajați ai IGPF și 11 angajați ai Serviciului Vamal, pentru comiterea a 117 acte de corupție.

Sumele pretinse de aceștia și primite variau între 100 și 900 euro.

Ca urmare a acestor investigații, pe parcursul zilei de marți, 17 ianuarie, au fost efectuate 21 de percheziții la domiciliile și birourile de serviciu ale angajaților IGPF al MAI și Serviciului Vamal al RM, după care persoanele vizate în cauza penală, au fost prezentate în incinta Procuraturii Anticorupție pentru efectuarea acțiunilor de urmărire penală.

Coruperea pasivă se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani sau cu amendă în mărime de la 4.000 la 6.000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

UPDATE: Au fost duși la audieri și doi polițiști de frontieră de la Sculeni.

UPDATE: Două angajate de la vama Sculeni au fost duse la audieri.

UPDATE 13.56: Anchetatorii au plecat de la vama Sculeni.

UPDATE: La Biroul Vamal de la Sculeni activitatea se desfășoară în condiții normale. Nu sunt cozi. Potrivit surselor, ar fi vizați 6 vameși. Deocamdată, nu se cunoaște dacă aceștia vor fi conduși la audieri.

UPDATE: În dosar sunt vizați angajați din vămi și din punctele de trecere a frontierei suspectați că ar fi luat șpagă între 20 și 250 de euro pentru a facilita trecerea ilegală a unor cetățeni moldoveni care voiau să ajungă în Germania. Sunt vizate peste 20 de persoane, agenți de poliție și vameși.

UPDATE: Procurorii anti-corupție din Republica Moldova fac verificări la punctele lor de trecere a frontierei. Sunt vizate fapte de corupție atât ale vameșilor, cât și ale polițiștilor de frontieră. În Vama Albița, deocamdată sunt cercetate doar birourile din clădirea Vămii și sunt vizați trei vameși, doi dintre ei fiind chemați de acasă. La Botoșani sunt vizați atât polițiști de frontieră, cât și vameși.

„Pot să vă confirm că sunt acțiuni ale DNA în Vama Albița, nu știm mai multe amănunte. Traficul în punctul de trecere al frontierii este unul normal, nu au fost scoși lucrători vamali de la cabine. Deocamdată verificările se fac doar în clădirea vămii. Nici un polițist de frontieră nu a fost solicitat deocamdată în aceste verificări”, a spus Irina Mirică Gheucă, purtător de cuvânt al IJPF Vaslui.

UPDATE: Sunt efectuate percheziții în 31 de locații situate pe raza județelor Iași, Vaslui, Botoșani, Galați, Neamț și Bihor.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași, în coordonare cu autorități judiciare din Republica Moldova, beneficiind de sprijinul Eurojust (Agenția Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală) efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție în legătură cu tranzitarea unor puncte de frontieră, comise în perioada iulie 2021-septembrie 2022.

În cursul zilei de 17 ianuarie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții în 31 locații situate pe raza județelor Iași, Vaslui, Botoșani, Galați, Neamț și Bihor din care cinci sunt puncte de trecere a frontierei, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție, a Grupării Mobile de Jandarmi Bacău și a Direcției de Operațiuni Speciale.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, se arată în comunicatul transmis de DNA.

UPDATE: Percheziții au loc la Suceava și Galați.

Știre inițială

Reprezentanții Direcției regionale Vamale Iași au declarat că sunt verificate documente, dar deocamdată nu se știe motivul percheziției.

Sunt vizate mai multe persoane.

Reamintim că, în urma cu câteva săptămâni, DNAa descins și la Biroul Vamal Iași, condus de Dănuț Bolohan. Acesta, dar şi alţi trei funcţionari de la Vama Iaşi au fost acuzaţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie de luare de mită pentru favorizarea unor firme ce se ocupau de importarea unor produse textile, încălţăminte şi parfumuri contrafăcute din Turcia.

Comentarii
  • Muncă în zadar pe bani publici. Percheziții, dosare, audieri, rețineri și după aceea ba nu sunt probe, ba vicii de procedură, ba s-a prescris fapta, ba le-a dat drumul instanța, ba, ba, ba. Trăim în România.

  • ,,Cele mai sigure granite…”
    Ce rea e Austria asta…nu ne vrea în Schengen…
    S-a rezolvat corupția…
    ,,Trebuie ridicat MCV-ul…”
    Urmează achitări și prescripții…

  • S-au trezit si cei de la DNA Iasi? Ca la ce salarii au ar trebui luati la intrebari cu privire la activitatile desfasurate in ultimii ani! Si mai ales la finalitatea acestora! Ca daca probele-s indoielnice, degeaba-i actiunea! Macar le da clienti avocatilor, sa aiba si astia ce mulge!

  • Au mai fost acțiuni asemănătoare, ”Lotul Albița”, ”Lotul Siret”, zeci de rețineri cu elicoptere de la București, drumuri, cercetări, puțin arest preventiv pentru unii, dar în final TOȚI au scăpat. Aceeași mascaradă ieftină de 30 ani încoace.

  • 1. @Halvita – Mai sapati, stimabile, si-o sa gasiti destui din sistem care au fost condamnati, cu suspendare si chiar cu executare, unii dintre ei!
    2. Corect e… punctul de trecere A frontierEi si NU „punctul de trecere al frontierii”, doamna purtător de… cuvânt al IJPF Vaslui!

  • Ce persoane tinere și frumoase la DGA-Directia Generala Anticorupție din MAI!
    Felicitări! Pozele sunt f.reusite,direct din acțiune,profesionist fotograful!
    Bravo d-nelor și d-relor,luptați cu corupția din sistem!

  • kothea si piticul atomic Harcakakana is rasuflatorii…si-au cumparat functiile cu turnarea colegilor…azi io pus sefi la vama Iasi si la Așlbita….sa va stea pe chept functiile turnatorilor

  • Cotea nu este cea cercetată de către DIICOT, într-un dosar cu tranzite la vamă Albita. Cred ca nu si-a terminat treaba și a promovat.Piticul porno este cel care nu dădea voie la echipele mobile sa facă control la Siraj pentru ca avea mulți cumatri printre agenții economici.

  • raul care l-o facut cmolegilor Harcana si Buboasa blonda se va intoarce odata si odata…rau faci ai sa primesti inzecit……..lumea nu uita

  • DGA va rog verificați si concursul dat in Septembrie ptr vameși in special ptr punctul de lucru Albița ! O meritați din plin hoților !!

  • Acum un an la Sculeni am fost întors în Rep. Moldova de un vameș pentru 20 de fire răsad de roșii . Vă dați seama ce pierdere imensă și ce evaziune făceam statului roman.

  • Aha, și mai răgeați în gura mare că nu au fost austriecii de acord să intram in Schengen!!! Da la noi luna și perchezițiile, dosarele penale la cei care asigură granița Comunității Europene cu fostele state membre ale URSS, Comunitatea Statelor Independente. Numai explozibil si armament cât este acolo……

  • În toate vamile se respecta ,,tradiția” strămoșească sau cunoscuta lege a lui Dai.
    Dacă pui o bancnota de zece lei în torpedou ramai fără ea la controlul vameșiilor.
    Oare nu se poate da o lege care sa le interzică controlul în torpedo?
    Dacă au suspiciuni rezonabile ca ascunzi ceva în mașină ar trebui sa-ți scoată o foaie cu ceea ce cauta .

Adauga un comentariu