În perioada 08.04.2025 – 16.04.2025, echipele de control ale DSVSA Iași au verificat un număr de 150 unităţi, după cum urmează:
8 pieţe agroalimentare; 48 magazine alimentare; 8 supermarketuri; 20 restaurante; 16 fast-food; 5 laboratoare cofetărie-patiserie; 1 carmangerii; 6 pescării; 15 cateringuri; 3 bar; 3 depozite alimentare; 3 brutării-patiserii; 2 măcelarii; 6 cofetării-patiserii; 2 mijloace auto destinate transportului de animale; 1 cantină şi 3 rulote fast-food.
În urma verificărilor efectuate, s-au constatat următoarele neconformităţi:
– comercializarea de produse din carne în alte locuri decât cele înregistrate sanitar veterinar;
– expunerea la comercializare a cărnii de pasăre fără respectarea cerinţelor de etichetare;
– nemarcarea spatiilor destinate SNCU;
– depozitarea şi manipularea peştelui fără documente de înregistrare sanitar-veterinara şi fără documente de provenienţa;
– expunere produse din carne pe vitrină frigorifică, etc,.
– etichetare deficitară,nerespectarea condiţiilor de igiena la comercializarea cărnii de miel.„Ca urmare a neconformităţilor constatate, s-au aplicat 25 sancţiuni contravenţionale, din care 7 amenzi contravenţionale în valoare de 75600 lei, în conformitate cu HG.984/2005 modificat şi un număr de 18 avertismente. A fost confiscată o cantitate de 172 kg pește viu și 80 kg carne de miel care nu dețineau documente de proveniență, erau depozitate și transportate în condiții improprii. Comercianții trebuie să înțeleagă să respecte legislația sanitar veterinară și să pună pe piață produse sigure și salubre astfel încât sănătatea consumatorilor să nu fie pusă în pericol”, au transmis inspectorii DSVSA Iași.