Local

Peste 152.000 de vaccinări cu Pfizer, Moderna și AstraZeneca și 282 de reacții adverse, înregistrate în județul Iași. Doar câteva cazuri au avut nevoie de tratament în urgență

Publicat: 09 apr. 2021
UPU SMURD Iași din cadrul Spitalului
O pacientă a ajuns la UPU SMURD Iași după ce a avut o reacție post-vaccinare anti-COVID-19

Unele persoane care au reacții adverse post-vaccinare se prezintă în UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” Iași. Numărul persoanelor vaccinate anti-COVID-19 din județul Iași care au prezentat efecte adverse a ajuns la 282. Până în prezent au fost administrate 152.068 doze de vaccin. Medicii ieșeni nu au întâlnit niciun caz grav, toate fiind tratate imediat după apariție

În cadrul Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, în județul Iași, au fost efectuate, până pe data de 8 aprilie 2021, 152.068 de vaccinări cu Pfizer, Moderna și AstraZeneca. Din acest număr total de persoane imunizate, 88.019 au fost vaccinate cu prima doză și 64.049 cu cea de-a doua doză. Pe data de 07 aprilie 2021 au fost vaccinate 1.722 de persoane, dintre care 501 persoane au primit prima doză și 1.221 de persoane au primit cea de-a două doză. De la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 282 de reacții adverse ușoare.

La Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași au ajuns doar câteva cazuri, evaluate și tratate fără a necesita internare. La începutul lunii februarie a ajuns la UPU Iași prima pacientă cu o reacție post-vaccinare. Femeia avut nevoie de investigații medicale de specialitate după ce i-a apărut o erupție cutanată pe față și pe picioare. Pe 7 aprilie 2021 a apărut alt caz. Este vorba despre o ieșeancă imunizată cu vaccinul Pfizer, care a ajuns la spital cu o reacție adversă determinată, spun medicii, pe fondul afecțiunilor de care suferă.

„O pacientă în vârstă de 65 de ani din județul Iași a ajuns la UPU după ce a avut o reacție adversă post-vaccinare. Suferă de astm, hipertensiune și hipertiroidism, ceea ce a favorizat această reacție. A venit cu o sângerare nazală, dar a fost tratată și a plecat acasă. Au fost puține cazuri prezente în UPU după o reacție post-vaccinare, toate fiind moderate și tratate în cel mai scurt timp. Nu au fost cazuri grave”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași.

Cinci pacienți au decedat într-o zi la Iași. Numărul de decese a ajuns la 720

În județul Iasi, în intervalul 7 – 8 aprilie 2021 s-au înregistrat 5 decese în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total de decese fiind 720. Paturile, inclusiv cele ATI, din spitalele suport COVID-19, conform raportărilor din data de 8 aprilie 2021, erau ocupate în număr de 462, dintre care 66 erau paturi ATI. Situația cu privire la gradul de ocupare pentru paturile ATI era următoarea: 9 paturi ocupate la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, 7 paturi la Spitalul de Pneumoftiziologie, 7 paturi la Spitalul Municipal Pașcani, 5 paturi la Spitalul de Recuperare, 6 paturi la Spitalul C.F. Iași, 19 paturi ATI la Spitalul de Neurochirurgie și 13 la Spitalul „Sf. Spiridon”. Conform datelor centralizate la nivelul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași, s-au emis în total 39.969 de decizii pentru persoanele aflate în izolare și 40.676 de decizii pentru persoanele aflate în carantină.

Un singur pat liber în secția de Terapie Intensivă pentru pacienții infectați cu coronavirus

Până ieri, 8 aprilie 2021, de la debutul pandemiei COVID-19, pe teritoriul județului Iași au fost confirmate 39.797 cazuri cu persoane infectate cu coronavirus. În intervalul 7 – 8 aprilie au fost diagnosticate 169 de persoane, iar 46 dintre pacienții COVID-19 au fost externați din unitățile medicale. În județul Iași mai era ieri un sigur pat ATI liber în cadrul secției de la Spitalul C.F. Iași. În spitalele suport COVID-19 din județul Iași mai erau libere ieri 122 de paturi: 16 paturi la Spitalul de Boli Infecțioase, 3 paturi la Spitalul Orășenesc Hârlău, 19 paturi la Spitalul de Recuperare, 34 de paturi la Spitalul C.F.

Iași, 13 paturi la Spitalul Militar și 48 de paturi la Spitalul C.F. Pașcani. La Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna” Iași, centru suport COVID-19 pentru gravidele care au nevoie de asistență medicală de specialitate, era liber un pat ATI. Totodată, conform datelor centralizate la DSP Iași, se aflau în izolare 2.286 de persoane, iar 1.497 de persoane erau carantinate la domiciliu.

Adauga un comentariu