International

Peste 20.000 de militari ruşi din trupele de paraşutişti iau cu asalt un oraș din Ucraina

Publicat: 22 apr. 2024
_____ Vizualizări 8 Comentarii
Peste 20.000 de militari ruşi din trupele de paraşutişti iau cu asalt un oraș din Ucraina

Un contingent alcătuit din 20.000 până la 25.000 de militari ruşi din trupele de paraşutişti participă luni la asaltul asupra oraşului Ceasov Iar în provincia Doneţk din estul Ucrainei, localitate devenită principala ţintă a acţiunilor ofensive ruseşti pe acest sector al frontului, relatează luni agenţia EFE, conform Agerpres.
Oraşul Ceasov Iar este situat într-o zonă înaltă, iar ocuparea acestuia le-ar permite trupelor ruse să-şi continue înaintarea spre ultimele oraşe controlate de armata ucraineană în Donbas, respectiv Kostiantînivka, Kramatorsk şi Sloviansk.

„Între 20.000 şi 25.000 de soldaţi ruşi încearcă să ia cu asalt Ceasov Iar şi localităţile din împrejurimi”, trupe care fac parte din Regimentul 217 de Paraşutişti şi Divizia 98 Aeropurtată”, a declarat televiziunii publice ucrainene purtătorul de cuvânt al Grupului Operativ-Strategic Hortiţia al armatei ucrainene, Nazar Voloşin.

Armata rusă şi-a fixat ca obiectiv să cucerească Ceasov Iar înainte de 9 mai

Acesta a negat că trupele ruse ar fi reuşit să intre în oraş şi a susţinut că situaţia acolo se află „sub control”, deşi este „dificilă” şi poziţiile trupelor ucrainene sunt sub atacul constant al trupelor ruse.

Armata rusă şi-a fixat ca obiectiv să cucerească Ceasov Iar înainte de 9 mai, când Rusia aniversează victoria împotriva Germaniei naziste. Bloggeri militari atât ruşi, cât şi ucraineni au relatat în ultimele zile despre înaintări ale trupelor ruse către Ceasov Iar. Unii dintre aceşti bloggeri afirmă că se dau lupte inclusiv în interiorul oraşului, ceea ce armata ucraineană a dezminţit în mod repetat.

De când a capturat în februarie oraşul redută Avdiivka, armata rusă şi-a continuat înaintarea pe frontul din estul Ucrainei, profitând de superioritatea sa în efective şi artilerie.

Două sate cucerite de ruși

Tot luni, canalul de Telegram „DeepState”, apropiat armatei ucrainene, a anunţat că partea de sud a satului Ocheretine, de asemenea în provincia Doneţk, la circa 20 de kilometri de Avdiivka, a fost ocupat de trupele ruse.
În acest timp, armata rusă a revendicat ocuparea satului Novomikhailivka, situat la circa 30 de kilometri sud-vest de capitala regională Doneţk.

Purtătorul de cuvânt al serviciului militar de informaţii ucrainean, Andrii Iusov, crede că Rusia se concentrează acum pe capturarea completă a întregului Donbas, regiunea care cuprinde provinciile Doneţk şi Lugansk. Armata rusă atacă acolo pe trei direcţii, la vest de Avdiivka, pe direcţia Kupiansk-Liman şi la vest de Bahmut. În plus, adaugă Andrii Iusov, trupele ruse presează în sud la Robotine, satul recucerit de trupele ucrainene în contraofensiva în general ratată din vara trecută.

Rușii sunt de 7-10 ori mai mulți decât ucrainenii

Poziţiile armatei ucrainene au fost de la începutul acestui an lovite de mii de bombe ghidate cu planare lansate de avioanele ruse de la distanţe de până la 70 de kilometri de linia frontului, armata rusă profitând astfel de superioritatea sa aeriană şi de criza de rachete antiaeriene a armatei ucrainene.

De asemenea, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski declara săptămâna trecută că trupele ruse trag de zece ori mai multe obuze decât cele ucrainene, în timp ce un general ucrainean a estimat că, pe frontul din estul Ucrainei, armata rusă are o superioritate numerică în efective de şapte până la zece ori faţă de cea ucraineană.

Afluxul reînnoit de arme şi muniţii, după ce noul pachet de ajutor american pentru Ucraina, de 60,84 de miliarde de dolari, a fost votat de Camera Reprezentanţilor a SUA, ar putea creşte şansele Kievului de a preveni o străpungere rusească majoră a frontului de est. Însă trupele ucrainene se confruntă de asemenea cu o criză de efective, în timp ce rămân semne de întrebare asupra solidităţii fortificaţiilor ridicate de-a lungului frontului de circa o mie de kilometri, scrie luni Reuters într-o analiză.

Comentarii
  • Războiul a fost pierdut de mult de Ucraina, dar SUA îl amăgește si îl prelungește in folosul sau. Aia se îmbogățesc pe spatele Ucrainei si Europei. SUA pompează armament, Europa plătește acel armament, Zele cheltuie si oamenii nevinovați mor 🙂 E foarte simplu. Daca o mai țin tot așa nu va mai rămâne nimic din Ucraina. Ucraina ce face? Mai ataca un pod, o racheta pe ici pe colo, si cam atât. De recuperat teritoriile pierdute nici nu încape vorba. Marea ofensiva? Cu cine? Nu are oameni. Teritoriile pierdute, pierdute sunt! Mai ataca si ei pe ici pe colo ca sa tina războiul viu, atâta tot.

  • Nu cred asa ceva. Eu cred numai ce spun d-nii Iohannis, Ciuca si Ciolacu prin presa miluita : ucrainenii democrati inving lejer pe rusii totalitari, dand astfel o lovitura nimicitoare autoritarismului rus, care a interzis propaganda LGBT.

  • Domnu’ Suka, pai exact asta spun si d-nii Iohannis, Ciuca si Ciolacu. Datoria noastra este sa ii credem si sa raspandim mesajul lor. Sunt multumit ca d-voatra dati aici un exemplu de civism!

  • RutZule o sa-ti sara sarcasmul cand rusul va fi la usa ta,si-ti va cere un pic nevasta la o proba😉,da cand ai capul mic si creerii fauti muci de semeon si soso,n-ai cum pricepe!

  • Domnu’ Hanonimul de mai sus, pai exact asta spune si domnu’ Radu Tudor ori de cate ori deschide gura si nu bea ceva. Sa avem incredere oarba in d-nii Iohannis, Ciuca si Ciolacu, ca ei stiu exact viitorul. Ei stiu exact ce intentii au dusmanii liberalismului occidental! E de datoria fiecaruia sa combata neabatut pe cei care pun la indoiala ce spun d-nii Iohannis, Ciuca si Ciolacu! Adica exact asa cum faci dumneata, cu atata abnegatie! Nu cumva ti s-a facut sete?

  • Domnu’ Hanonimul de mai sus, am uitat sa va intreb : nu sunteti cumva amic, poate de serviciu, cu d-l Suka? Ca si el combate.

Adauga un comentariu