Prima pagină » Local » Peste 20 de ieșeni au ajuns la spital după ce au fost mușcați de căpușe. Medicii trag un semnal de alarmă

Peste 20 de ieșeni au ajuns la spital după ce au fost mușcați de căpușe. Medicii trag un semnal de alarmă

13 mai 2022, 15:37,
în Local

De la începutul lunii și până în prezent 27 de ieșeni s-au prezentat în triajul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” Iași pentru evaluare și tratament după ce au fost mușcați de căpușe.

Este un fenomen greu de controlat mai ales că  vremea s-a încălzit iar oamenii sunt dornici să iasă în aer liber. Riscul de a veni în contact cu aceste căpușe este mai mare în zonele împădurite sau la marginea pădurilor, în locurile cu vegetație densă și înaltă unde se creează umiditate. În aceste condiții este important de știut ce trebuie să facem și ce nu trebuie să facem dacă suntem mușcați de o capușă.

Să nu intrăm în panică! Doar o mică parte din oamenii care sunt mușcați de căpușe ajung să fie infectați cu Borrelia burgdorferi și dezvoltă boala Lyme pentru că nu toate căpușele sunt purtătoare ale sprirochetei.

Este foarte important să îndepărtăm căpușa cât mai repede posibil. Se consideră că agenții patogeni pe care îi poate transmite o căpușă  pătrund în organismul nostru numai dacă respectiva căpușă a stat atașată de piele (prin mușcătură) timp de cel puțin 36-48 h.

tipuri de capuse

Peste 20 de ieșeni au ajuns la spital după ce au fost mușcați de căpușe

Cum îndepărtăm căpușa?

Ca să desprindem o căpușă avem nevoie de o pensetă. Trebuie să încercăm să fixăm penseta pe capul căpușei și cât mai aproape de piele posibil. Căpușa trebuie scoasă în întregime, tragem cu atenție, dintr-o singură mișcare, dar nu brusc și fără să smulgem capul căpușei pentru a evita vărsarea conținutului stomacal.

După ce am eliminat căpușa ne spălăm pe mâini. De asemenea, spălăm zona afectată cu apă și săpun după care aplicăm soluție antiseptică. Local poate fi utilizat și un unguent cu antibiotic.

Nu extragem, căpușa prin metode ”tradiționale” aplicând căldură în zona respectivă, ceară, acetonă, ulei, vaselină sau benzină. Orice agresiune asupra căpușei o poate determina să își deverseze conținutul stomacal  în organismul nostru și odată cu el potențiale virusuri și bacterii iar acest lucru trebuie să îl evităm pe cât posibil.

Dacă ați observat că ați fost mușcat de o căpușă dar nu îndrăzniți sau nu știți să o scoateți, adresați-vă unității medicale de urgență din arealul în care locuiți sau vă aflați. Sunt situații în care, în funcție de constatările medicului care efectuează extracția să vă fie prescrisă antibioticoprofilaxie.

Reamintim faptul că sunt situații în care consecințele mușcăturii pot ridica suspiciunea contactării bolii Lyme. Un astfel de diagnostic poate fi confirmat doar după analize specifice și doar de medicul curant. Acesta recunoaște tabloul clinic caracteristic, primește confirmarea serologică (evidențierea prezenței anticorpilor împotriva Borellia burgdorferi în sangele pacientului și ținând cont de contextul epidemilogic stabilește diagnosticul).

Aveți grijă de dumneavoastră și de cei dragi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024