Actualitate

Peste 207.000 de români și-au anulat programarea pentru vaccinul AstraZeneca

Publicat: 06 apr. 2021
Doza de vaccin anti-COVID-19 AstraZeneca
Peste 207.000 de persoane care erau programate la vaccinare cu AstraZeneca și-au anulat programarea începând cu luna martie, când au început să apară relatări despre o posibilă legătură între acest vaccin și tromboze severe

Peste 207.000 de persoane care erau programate la vaccinare cu AstraZeneca și-au anulat programarea începând cu luna martie, când au început să apară relatări despre o posibilă legătură între acest vaccin și tromboze severe.

Anunțul a fost făcut de coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță.

„Au fost peste 207.000 de anulări în platformă, iar dintre cei care și-au confirmat programarea, avem circa 99.000 de persoane care nu s-au prezentat, care și-au anulat programarea ceea ce reprezintă 28% dintre cei care își confirmaseră programarea”, a spus el.

„Este un procent mare, o treime din persoanele programate care nu s-au prezentat. Este clar un aspect pe care l-am sesizat cu toții. Considerăm că avem nevoie de o mai bună înțelegere a acestui aspect de către orice om care dorește să se vaccineze. Este absolut firească și legitimă ezitarea oamenilor la acest moment. Avem nevoie de mai multe informații oficiale de la Agenția Europeană a Medicamentului. Și noi, cei care luăm decizia, avem nevoie de mai multe informații”, a spus Gheorghiță.

Cei care și-au anulat programările pentru AstraZeneca s-au programat pentru un alt vaccin

El a adăugat că, cel mai probabil, cei care au anulat programările pentru AstraZeneca s-au înscris pe listele de așteptare pentru un alt vaccin, în condițiile în care numărul celor aflați pe liste a rămas constant.

Un oficial al Agenției Europene a Medicamentului a spus că există o legătură între vaccinul AstraZeneca și cazurile grave de tromboze la persoane imunizate cu acest vaccin.

„În opinia mea, putem spune acum, este clar că există o legătură cu vaccinul „, a declarat Marco Cavaleri, șeful strategiei de vaccinare la EMA.

Agenția nu are încă o poziție oficială privind această declarație.

În martie, EMA spunea că nu a stabilit o legătură clară între tromboze și vaccin, dar că va continua cercetările, și că beneficiile vaccinării depășesc riscurile.

Un oficial al Agenţiei Europene a Medicamentului susţine că există o cauzalitate intre vaccinare și apariţia de cheguri de sânge

Un inalt ofical al Agentiei Europene a Medicamentului a lansat o ipoteză teribilă, la scurt timp după ce pozitia oficială a Agentiei spunea că beneficiile vaccinului sunt de necontestat si că vaccinul este singur. Oficialul sustine faptul că ar exista o cauzalitate intre vaccinarea cu AstraZeneca și aparitia cheagurilor de sânge.

Marco Caveleri, şeful Departamentului de Vaccinuri din cadrul agenţiei a acordat un interviu pentru o publicație italiană. Acesta a spus că ar putea exista o legătură între chegurile de sânge apărute şi vaccinarea cu AstraZeneca.

Marco Cavelini a precizat pentru publicaţia italiană Il Messaggero că din punctul lui de vedere există o legătura între vaccinarea cu AstraZeneca și apariţia de cheaguri de sânge. Acesta spune că, totuşi, nu este foarte clar ce a provocat o asemenea reacţie:

„În opinia mea, este evident că putem spune că este o legătură (a cheagurilor de sânge, n.r.) cu vaccinul cu toate că nu este foarte clar ce a provocat o astfel de reacţie”.

De altfel, oficialul a precizat că EMA va clarifica acest lucru în orele care urmează şi că va emite un punct de vedere în acest caz.

Anunţul a venit la puţin timp după ce acelaşi EMA a declarat, într-o poziţionare oficială faptul că vaccinul AstraZeneca este sigur la administrare şi că beneficiile depăşesc orice risc.

Adauga un comentariu