Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Iași a virat în conturile fermierilor din Iași 135 de milioane de euro, bani care reprezintă avansul din subvențiile pentru diverse scheme de plată. În total au încasat subvențiile 18.928 de fermieri, iar până la sfârșitul acestei luni vor mai încasa banii alți aproximativ 2.000 de agricultori. Sumele primite sunt calculate de către funcționarii APIA pentru fiecare fermier în parte și înseamnă 75, respectiv 80 la sută, din sumele finale.
„Restul fermierilor vor încasa avansul din subvenții săptămâna viitoare. Aceste plăți vor fi încheiate până pe data de 30 noiembrie pentru ca, de pe 1 decembrie, să fie achitate restul sumelor din subvenții și se va efectua plata finală a subvențiilor”, a declarat Sergiu Jităreanu, director APIA Iași.
Ce condiții îndeplinesc fermierii?
În următoarea săptămână vor încasa avansul din subvenții fermierii care anul acesta au depus cererile de plată la APIA, în campania derulată în perioada 15 martie – 15 mai 2019. Aceștia au solicitat subvențiile pentru terenurile agricole pe care le exploatează, pentru animalele din gospodării sau pentru sectorul apicol. În această campanie au depus cererile aproximativ 21.000 de fermieri care exploatează 270.000 de hectare de teren agricol. După ce au fost verificați de inspectorii APIA și s-a constatat că aceștia pot primi banii, că respectă toate condițiile pentru a încasa avansul din subvenții, APIA a virat în conturile lor sumele solicitate.
Ce bani primesc fermierii săptămâna viitoare?
Cele mai importante sume au fost acordate pentru schema unică de plată pe suprafață (SAPS), care reprezintă 102,6082 euro/ha. De asemenea, agricultorii au mai primit și banii pentru plata redistributivă pentru intervalele între 1 și 5 hectare (inclusiv 5 ha) și peste 5 hectare și până la 30 de hectare inclusiv. O altă schemă de plată este plata la înverzire, dar și cea pentru tinerii fermierii.
Sumele pe care le-au primit aceștia sunt cuprinse între 18 și 40 de euro pe hectar. Prin măsurile compensatorii, fermierii vor primi banii pentru culturile ecologice, pășuni sau pajiști cu înaltă valoare naturală. Pentru cultura ecologică, fermierii vor încasa 85 la sută din 620 de euro pe hectar sau din suma de 218 euro pe hectar pentru culturile agricole pentru terenuri arabile, inclusiv plante de nutreț. Pentru practicile agricole tradiționale, fermierii încasează 85 la sută din 100 de euro pe hectar, iar pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice, suma pe care o vor încasa este de 82 de euro pe hectar.